Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

17. dubna 2020, 19:46 Tereza Běhalová
Foto: Unsplash.com

Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů.

Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí nebo kukuřice.

„Rostlina ta pro lidské pokolení jest ten největší prospěch, jejž z vynalezení Ameriky má. Jí nynějšího času není možná, aby všeobecný hlad mořil lidské pokolení, o němž nám letopisové mnoho příkladův vypisují, pokud toliko na obilí všetečka naděje se skládala, která povětřím nepříznivým zklamána bývala, tenkrát předce zemňáky jsauce jinak náramně úrodny, se podaří, že lid nebohý před strašnou smrtí hladem se ochrání,“ píše jeden z nejvýznamnějších pražských přírodovědců 19. století Jan Svatopluk Presl ve své knize Všeobecný rostlinopis z roku 1846.

Ať už máte zrovna hluboko do kapsy, nebo si jen chcete dopřát rychlou a vydatnou večeři, inspirujte se recepty na ty nejznámější pokrmy z brambor.

Myši s česnekem

Není jednodušší jídlo než tradiční staročeské pečené brambory -– tzv. myši. Potřebovat budete 600 g brambor typu B, 10 stroužků česneku, 100 g másla a sůl. Oškrabané brambory nakrájíme na kousky, omyjeme a dobře osušíme. Máslem vymažeme pečící plech a rovnoměrně na něj brambory naskládáme. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme dozlatova. Občas brambory promícháme, aby se nepřipekly. Mezitím utřeme česnek se solí a smícháme s rozpuštěným máslem ve velké míse. Pečené brambory přidáme do mísy, dobře promícháme a přikryté utěrkou necháme asi 10 minut odstát, aby nasákly vůni. Nejlepší jsou myši podávané s mlékem nebo kefírem.

Rozmáčklé brambory s parmazánem

Netradiční chuťovka, po které se jen zapráší. Přichystejte si 700 g menších nových brambor, olivový olej, oblíbenou směs koření s bylinkami a 30 g jemně strouhaného parmazánu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme ve slupce a necháme oschnout. Olejem vytřeme plech na pečení a pokropíme trochu i brambory. Ty pak vložíme na plech a každou z nich rozmáčkneme na placku. Opět zakápneme olejem a posypeme kořenící směsí. V troubě pečeme asi 40 minut, dokud brambory nejsou zlatavé na okrajích. Placičky poté obrátíme, opět potřeme olejem a okořeníme a pečeme dalších asi 20 minut. Hotové brambory posypeme parmazánem a necháme asi 2 minuty v troubě, aby se sýr rozpustil.

Bramborové fašírky

Tento chutný starodávný pokrm pochází z Maďarska. Připravte si na něj 1 kg brambor, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sušené majoránky, 5 stroužků česneku, 3 lžíce strouhanky, sůl a pepř. Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě. Vlažné brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a necháme zcela vychladnout. Pak přidáme sůl, majoránku, mletý pepř, prolisovaný česnek, jedno vejce a hmotu důkladně zpracujeme rukama na tvarovatelné těsto, které zahustíme podle potřeby strouhankou. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, které zploštíme dlaněmi. V rozpáleném oleji fašírky usmažíme do červena a necháme odstát na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného tuku.

Bramborovo-zelné krokety se slaninou

Jednohubka k televizi, která ale obstojí i jako hlavní chod. Potřebovat budete 600 g brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g anglické slaniny, 1 hrnek kysaného zelí, olej, hladkou mouku, vejce a strouhanku. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Poté slijeme, necháme okapat a vystydnout. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a anglickou slaninu na malé čtverečky. Zelí zbavíme přebytečného láku a pokrájíme na menší kousky. Na sádle rozškvaříme slaninu, vmícháme cibuli a česnek a vše orestujeme dozlatova. Pak přidáme vymačkané zelí, směs osolíme a ochutíme kmínem a zvolna podusíme, dokud nebude zelí měkké a šťáva zcela nevysmahne. Vychladlé zelí a brambory spolu rozšťoucháme dohladka v tužší směs, ze které tvoříme stejně velké šišky. Krokety obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Pražské brambory

Na tradiční staročeský pokrm budete potřebovat 1,5 kg brambor, 0,5 kg uzeného bůčku, 5 vajec, 2 cibule, sádlo, sůl a pepř. Uzený vepřový bůček uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté ho vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném sádle dorůžova, pak přidáme bůček a brambory, dochutíme pepřem a solí a vše za občasného míchání osmahneme. Vidličkou rozkvedláme vejce, přilijeme na brambory a pokrm mícháme tak dlouho, až se vejce srazí.

Staročeské lokše

Tradiční jídlo, na které potřebujete jen 4 suroviny – brambory, hladkou mouku, sůl a máslo. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši. Když kaše vychladne, vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na placky silné asi 0,3 – 0,5 cm. Pečeme na plotýnce z obou stran. Hotové lokše potřeme máslem a osolíme.

Brambůrky se cherry rajčátky

Toto jídlo pochází ze středomoří. Podává se hlavně jako příloha, ale ve zasytí i jako hlavní chod. Připravte si 750 g nových malých brambor, 4 lžíce olivového oleje, 1 paličku středně velké česneku, 250 g cherry rajčat, černé olivy a pepř. Brambory omyjeme a usušíme, ale nezbavujeme slupky. Obalíme je ve 2 lžících olivového oleje a dáme péct asi na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Poté k bramborám přidáme zbývající ingredience – lisovaný česnsek, celá cherry rajčátka, nakrájené olivy a mletý pepř. Pečeme dalších 20 až 25 minut, dokud nejsou brambory měkké a rajčátka nezačnou prskat.

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, po které vám ale může být poněkud těžko. Na bramboráky pro celou rodinu si nachystejte 1 kg brambor, 2 vejce, hladkou mouku, 100 g mouky, 50 g krupice, sušenou majoránku, 3 stroužky česneku, mléko, sůl, pepř a olej. Syrové brambory nejprve oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Pak přidáme vejce, mléko, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř a mouku podle potřeby, aby těsto nebylo příliš řídké. Pro zvýšení křupavosti přidejte krupici. Vše velmi důkladně promíchejte. Do rozpáleného oleje klademe lžící směs, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Bramboráky necháme odstát na papírových ubrouscích. Jíst se dají teplé i studené. Stejně jako většina smažených pokrmů z brambor chutnají nejlépe s mlékem nebo kefírem.

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě

Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat. V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj. Význam pro kosti Špenát je […]

Potraviny, které posilují imunitu organismu

V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny. Vaše imunita závisí na tom, jaké potraviny konzumujete. Pokud do svého pravidelného jídelníčku zařadíte těchto 5 potravin podporujících imunitu, dokážete se vyhnout onemocnění i v tuto extrémně exponovanou dobu. Kuřecí vývar Kuřecí polévka je základem pro […]

Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma

Pocit nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo v hrdle postihne čas od času každého. A když se k tomu přidá ještě říhání a pocit na zvracení, obvykle hledáme rychlý a účinný způsob, jak se potíží zbavit. Pálení žáhy neboli pyróza je způsobeno překyselením žaludku a navracením (vystřelováním) jeho obsahu do jícnu. Pokud vás žáha pálí jen občas, například po mimořádně těžkém a mastném obědě, není třeba si dělat starosti. Pokud ale podobné problémy zažíváte častěji, měli byste se poradit se […]

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální

Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít? Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je pro průměrného člověka bezpečná dávka 400 mg kofeinu na den. Jedna káva přitom může […]

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou

Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění. Prospěšné účinky ořechů na lidské zdraví potvrdilo již několik vědeckých studií. Například 30 gramů vlaškých ořechů denně dokáže snížit hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l za jediný měsíc. Kešu oříšky zase dodají tělu železo, které prostřednictvím červených krvinek pomáhá roznášet kyslík. Jeho nedostatek přitom vede k celkové únavě […]

Letní drink

Jíte letní lehká jídla a přesto nehubnete? Na vině může být pití

Přestože léto přeje dietám, řada z nás vytoužená kila stejně nezhubne. I když v letních měsících zařazujeme mnohem častěji do jídelníčků zeleninu a ovoce a obvykle jíme méně masa a tučných pokrmů, neznamená to, že automaticky snížíme svou váhu. Přejít na takzvanou středomořskou stravu je sice zdraví mimořádně prospěšné, důležité je ale stejně tak se dostatečně hýbat. A zejména pak mít pod kontrolou nejen co přes den sníme, ale také vypijeme. A to se netýká jen alkoholu. Ten je […]

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve. Socialistické plánování a jeho nedostatky se nevyhnuly ani školním jídelnám a jídelníček se tak musel přizpůsobovat tomu, čeho bylo momentálně nedostatek, nebo se naopak musely zpracovat přebytky. A tak v některých měsících mléčné […]

Nová cyklostezka propojuje Dolní Břežany a Cholupice

V polovině září byla dokončena stavba části cyklostezky mezi Cholupicemi a Dolními Břežany. Stavební práce začaly letos v květnu v úseku od Dolních Břežan (u altánu) a dále k napojení slepé ulice K Břečkám. Cyklostezka od délce 1 200 metrů byla vybudována na žádost městské části jako místní priorita bezmotorové dopravy. Realizaci měla na starosti Technická správa komuniakcí hl. m. Prahy (TSK). V současné době jsou dokončeny dvě části cyklostezky, zbylá třetí (prostřední) část čeká na vyřešení majetkoprávního sporu. Celá stezka je […]

Část metra C čeká třídenní výluka. Budou se vyměňovat pražce

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) využije nadcházející prodloužený víkend k vyměně dalších 554 dřevěných pražců za betonové, tentokrát mezi stanicemi Pankrác a Pražského povstání. Provoz metra bude z tohoto důvodu obousměrně přerušen od soboty 26. září 2020 do pondělí 28. září 2020 v úseku Pražského povstání – Kačerov. V denním provozu DPP zavede náhradní autobusovou dopravu XC s pravidelným intervalem 2 minuty. Práce budou probíhat ve třech úsecích – přímo ve stanici Pankrác na 2. koleji (172 pražců) a v tunelu mezi stanicemi Pankrác a Pražského povstání […]

Novou podobu terminálu Černý Most navrhne studio re:architekti

Koncepční studii autobusového terminálu Černý Most zpracuje česká architektonická kancelář re:architekti. Studio má za sebou například realizaci autobusového nádraží v Mnichově Hradišti. Výběrové řízení probíhalo pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Studie by měla být dokončena příští rok v květnu. Autobusový terminál Černý Most a jeho okolí vyžaduje již řadu let celkovou revitalizaci. Mezi hlavní problémy frekventovaného přestupního místa patří správa a údržba terminálu a nekvalitní veřejná prostranství v jeho okolí. Nejen na to […]

Smíchovskou náplavku zdobí pět plechových záchranných člunů

Sochařský festival Sculpture Line se v samém závěru letošního ročníku rozrostl o dílo Lifeboats (Záchranné čluny) německého umělce Johannese Pfeiffera, které vytvořil přímo pro Prahu. Ve středu zakotvilo na Smíchovské náplavce mezi kobkami 16 a 17. Lifeboats je soubor 5 lodí, vytvořených z perforovaného plechu. Symbolizovat má obtížné období, které zastihlo celé lidstvo nepřipravené, v němž se jakýkoli záchranný člun nejeví jako dostatečně pevný pro záchranu všech. Díky své fluorescenční barvě budou lodě vidět i z velké dálky a promění […]

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí

Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství. ADHD se častěji vyskytuje u chlapců. Mezi příznaky patří neudržení pozornosti při nejrůznějších činnostech. Děti s ADHD nemají příliš rády úkoly zaměřené na trpělivost a soustředění. Často ztrácejí věci, jsou neustále v pohybu, stále hovoří a mají celkově problém […]

Trojská lávka je téměř dokončena. Brzy se otevře pro veřejnost

Dělníci dokončili stavbu nové Trojské lávky. Před uvedením do provozu je ale ještě potřeba provést zatěžkávací zkoušky. Statická část proběhla již v úterý. V následujících třech dnech bude mostní konstrukce podrobena dynamické části testu. Pro veřejnost by se lávka měla otevřít v říjnu tohoto roku. Při statické zkoušce je nejprve uskutečněno takzvané nulové měření konstrukce. Po jeho vyhodnocení najedou vozidla se stanovenou hmotností a parametry do předem určených pozic. Následně se měří a vyhodnocuje zatížení konstrukce lávky. Vše […]

Novoroční ohňostroj v Praze opět bude. I přes rozhodnutí magistrátu

Přestože vedení Prahy v srpnu oznámilo, že v příštím roce nebude organizovat žádný oficiální novoroční videomapping ani ohňostroj, milovníci pestrobarevných světélek si opět přijdou na své. Již druhý „neoficiální“ novoroční ohňostroj plánuje opět uspořádat spolek Ohňostroj pro Prahu. Financování pražských ohňostrojů a jejich organizaci zaštiťoval Magistrát hl. m. Prahy řadu let. Nové vedení města se ale loni rozhodlo, že rok 2020 přivítá namísto klasického ohňostroje videomapping na fasádu Národního muzea. V reakci na to vznikl spolek Ohňostroj […]

V Čakovicích mají nově opravený park. Vypráví příběh mistra Jana Husa

Městská část Praha-Čakovice otevřela kompletně zrekonstruovaný Husův park. Jeho součástí jsou netradiční záhony, autorský vodní prvek s kolísající hladinou, zeď s chytrým nanonátěrem, která sama rozkládá emise a sad okrasných jabloní odkazující k památce mistra Jana Husa.  Uprostřed parku se začíná vyprávět příběh mistra Jana Husa. Připomíná jeho upálení na hranici dne 6. 7. 1415. Přesně 6 krát 7 řad okrasných jabloní je totiž vysázeno za zády Husovy sochy, která stojí uprostřed parku. Námět zvolili architekti ze […]

Výstava ukazuje, jakým směrem by se Praha mohla v budoucnu vyvíjet

V neděli 20. září odstartoval na Smetanově nábřeží v Praze rozsáhlý výstavní projekt „Praha – město pro lidi“. Organizátoři nabízejí otázky i odpovědi, jakým směrem by se měla ubírat diskuze v české metropoli nad tématy jako dopravní infrastruktura, regulace automobilového provozu spojeného s parkováním, dostupnost bydlení a regulace investičního developmentu, zkvalitnění veřejného prostoru a městského parteru a nabízejí příklady řešení, která využívají ostatní evropská hlavní města. „Jako většina světových metropolí i Praha podřídila svůj rozvoj hlavně hospodářskému růstu a nekontrolovaný byznys negativně změnil charakter Prahy. Centrum města se proměnilo v turistický […]

Staré věci nemusí skončit ve sběru. Kampaň ukazuje, jak je znovu využít

Ve sběrných dvorech i velkoobjemových kontejnerech často končí věci, které by nadále mohly plnit svou funkci. Nejčastěji se jedná o dřevěné kusy nábytku a další vybavení domácností. Pražské služby se v posledním spotu kampaně „Jde to i jinak“ zaměřují na opravu a opětovné využívání věcí. „Naši pracovníci se denně setkávají se starými věcmi, které sice trpí drobnými estetickými a funkčními vadami, nicméně při troše investovaného času a péče, by mohly dalších několik let bezproblémově sloužit. To je ostatně i případ stoličky […]

X Zavřít