Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

17. dubna 2020 ∙ 19:46
Tereza Běhalová
Foto: Unsplash.com

Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů.

Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí nebo kukuřice.

„Rostlina ta pro lidské pokolení jest ten největší prospěch, jejž z vynalezení Ameriky má. Jí nynějšího času není možná, aby všeobecný hlad mořil lidské pokolení, o němž nám letopisové mnoho příkladův vypisují, pokud toliko na obilí všetečka naděje se skládala, která povětřím nepříznivým zklamána bývala, tenkrát předce zemňáky jsauce jinak náramně úrodny, se podaří, že lid nebohý před strašnou smrtí hladem se ochrání,“ píše jeden z nejvýznamnějších pražských přírodovědců 19. století Jan Svatopluk Presl ve své knize Všeobecný rostlinopis z roku 1846.

Ať už máte zrovna hluboko do kapsy, nebo si jen chcete dopřát rychlou a vydatnou večeři, inspirujte se recepty na ty nejznámější pokrmy z brambor.

Myši s česnekem

Není jednodušší jídlo než tradiční staročeské pečené brambory -– tzv. myši. Potřebovat budete 600 g brambor typu B, 10 stroužků česneku, 100 g másla a sůl. Oškrabané brambory nakrájíme na kousky, omyjeme a dobře osušíme. Máslem vymažeme pečící plech a rovnoměrně na něj brambory naskládáme. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme dozlatova. Občas brambory promícháme, aby se nepřipekly. Mezitím utřeme česnek se solí a smícháme s rozpuštěným máslem ve velké míse. Pečené brambory přidáme do mísy, dobře promícháme a přikryté utěrkou necháme asi 10 minut odstát, aby nasákly vůni. Nejlepší jsou myši podávané s mlékem nebo kefírem.

Rozmáčklé brambory s parmazánem

Netradiční chuťovka, po které se jen zapráší. Přichystejte si 700 g menších nových brambor, olivový olej, oblíbenou směs koření s bylinkami a 30 g jemně strouhaného parmazánu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme ve slupce a necháme oschnout. Olejem vytřeme plech na pečení a pokropíme trochu i brambory. Ty pak vložíme na plech a každou z nich rozmáčkneme na placku. Opět zakápneme olejem a posypeme kořenící směsí. V troubě pečeme asi 40 minut, dokud brambory nejsou zlatavé na okrajích. Placičky poté obrátíme, opět potřeme olejem a okořeníme a pečeme dalších asi 20 minut. Hotové brambory posypeme parmazánem a necháme asi 2 minuty v troubě, aby se sýr rozpustil.

Bramborové fašírky

Tento chutný starodávný pokrm pochází z Maďarska. Připravte si na něj 1 kg brambor, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sušené majoránky, 5 stroužků česneku, 3 lžíce strouhanky, sůl a pepř. Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě. Vlažné brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a necháme zcela vychladnout. Pak přidáme sůl, majoránku, mletý pepř, prolisovaný česnek, jedno vejce a hmotu důkladně zpracujeme rukama na tvarovatelné těsto, které zahustíme podle potřeby strouhankou. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, které zploštíme dlaněmi. V rozpáleném oleji fašírky usmažíme do červena a necháme odstát na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného tuku.

Bramborovo-zelné krokety se slaninou

Jednohubka k televizi, která ale obstojí i jako hlavní chod. Potřebovat budete 600 g brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g anglické slaniny, 1 hrnek kysaného zelí, olej, hladkou mouku, vejce a strouhanku. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Poté slijeme, necháme okapat a vystydnout. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a anglickou slaninu na malé čtverečky. Zelí zbavíme přebytečného láku a pokrájíme na menší kousky. Na sádle rozškvaříme slaninu, vmícháme cibuli a česnek a vše orestujeme dozlatova. Pak přidáme vymačkané zelí, směs osolíme a ochutíme kmínem a zvolna podusíme, dokud nebude zelí měkké a šťáva zcela nevysmahne. Vychladlé zelí a brambory spolu rozšťoucháme dohladka v tužší směs, ze které tvoříme stejně velké šišky. Krokety obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Pražské brambory

Na tradiční staročeský pokrm budete potřebovat 1,5 kg brambor, 0,5 kg uzeného bůčku, 5 vajec, 2 cibule, sádlo, sůl a pepř. Uzený vepřový bůček uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté ho vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném sádle dorůžova, pak přidáme bůček a brambory, dochutíme pepřem a solí a vše za občasného míchání osmahneme. Vidličkou rozkvedláme vejce, přilijeme na brambory a pokrm mícháme tak dlouho, až se vejce srazí.

Staročeské lokše

Tradiční jídlo, na které potřebujete jen 4 suroviny – brambory, hladkou mouku, sůl a máslo. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši. Když kaše vychladne, vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na placky silné asi 0,3 – 0,5 cm. Pečeme na plotýnce z obou stran. Hotové lokše potřeme máslem a osolíme.

Brambůrky se cherry rajčátky

Toto jídlo pochází ze středomoří. Podává se hlavně jako příloha, ale ve zasytí i jako hlavní chod. Připravte si 750 g nových malých brambor, 4 lžíce olivového oleje, 1 paličku středně velké česneku, 250 g cherry rajčat, černé olivy a pepř. Brambory omyjeme a usušíme, ale nezbavujeme slupky. Obalíme je ve 2 lžících olivového oleje a dáme péct asi na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Poté k bramborám přidáme zbývající ingredience – lisovaný česnsek, celá cherry rajčátka, nakrájené olivy a mletý pepř. Pečeme dalších 20 až 25 minut, dokud nejsou brambory měkké a rajčátka nezačnou prskat.

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, po které vám ale může být poněkud těžko. Na bramboráky pro celou rodinu si nachystejte 1 kg brambor, 2 vejce, hladkou mouku, 100 g mouky, 50 g krupice, sušenou majoránku, 3 stroužky česneku, mléko, sůl, pepř a olej. Syrové brambory nejprve oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Pak přidáme vejce, mléko, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř a mouku podle potřeby, aby těsto nebylo příliš řídké. Pro zvýšení křupavosti přidejte krupici. Vše velmi důkladně promíchejte. Do rozpáleného oleje klademe lžící směs, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Bramboráky necháme odstát na papírových ubrouscích. Jíst se dají teplé i studené. Stejně jako většina smažených pokrmů z brambor chutnají nejlépe s mlékem nebo kefírem.

X Zavřít