Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit

MagazínTereza Běhalová17. dubna 20205 minut čtení

Foto: Unsplash.com

Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů.

Už ve škole se učí, že brambory přivezl z Ameriky do Evropy Kryštof Kolumbus. Pochutnávali si na nich už staří Inkové n území dnešního Peru před více než pěti tisíci lety. Velmi odolná bramborová hlíza jako jediná dokázala plodit v tamních nehostinných horských oblastech, narozdíl třeba od obilí nebo kukuřice.

„Rostlina ta pro lidské pokolení jest ten největší prospěch, jejž z vynalezení Ameriky má. Jí nynějšího času není možná, aby všeobecný hlad mořil lidské pokolení, o němž nám letopisové mnoho příkladův vypisují, pokud toliko na obilí všetečka naděje se skládala, která povětřím nepříznivým zklamána bývala, tenkrát předce zemňáky jsauce jinak náramně úrodny, se podaří, že lid nebohý před strašnou smrtí hladem se ochrání,“ píše jeden z nejvýznamnějších pražských přírodovědců 19. století Jan Svatopluk Presl ve své knize Všeobecný rostlinopis z roku 1846.

Ať už máte zrovna hluboko do kapsy, nebo si jen chcete dopřát rychlou a vydatnou večeři, inspirujte se recepty na ty nejznámější pokrmy z brambor.

Myši s česnekem

Není jednodušší jídlo než tradiční staročeské pečené brambory -– tzv. myši. Potřebovat budete 600 g brambor typu B, 10 stroužků česneku, 100 g másla a sůl. Oškrabané brambory nakrájíme na kousky, omyjeme a dobře osušíme. Máslem vymažeme pečící plech a rovnoměrně na něj brambory naskládáme. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme dozlatova. Občas brambory promícháme, aby se nepřipekly. Mezitím utřeme česnek se solí a smícháme s rozpuštěným máslem ve velké míse. Pečené brambory přidáme do mísy, dobře promícháme a přikryté utěrkou necháme asi 10 minut odstát, aby nasákly vůni. Nejlepší jsou myši podávané s mlékem nebo kefírem.

Rozmáčklé brambory s parmazánem

Netradiční chuťovka, po které se jen zapráší. Přichystejte si 700 g menších nových brambor, olivový olej, oblíbenou směs koření s bylinkami a 30 g jemně strouhaného parmazánu. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme ve slupce a necháme oschnout. Olejem vytřeme plech na pečení a pokropíme trochu i brambory. Ty pak vložíme na plech a každou z nich rozmáčkneme na placku. Opět zakápneme olejem a posypeme kořenící směsí. V troubě pečeme asi 40 minut, dokud brambory nejsou zlatavé na okrajích. Placičky poté obrátíme, opět potřeme olejem a okořeníme a pečeme dalších asi 20 minut. Hotové brambory posypeme parmazánem a necháme asi 2 minuty v troubě, aby se sýr rozpustil.

Bramborové fašírky

Tento chutný starodávný pokrm pochází z Maďarska. Připravte si na něj 1 kg brambor, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sušené majoránky, 5 stroužků česneku, 3 lžíce strouhanky, sůl a pepř. Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě. Vlažné brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a necháme zcela vychladnout. Pak přidáme sůl, majoránku, mletý pepř, prolisovaný česnek, jedno vejce a hmotu důkladně zpracujeme rukama na tvarovatelné těsto, které zahustíme podle potřeby strouhankou. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, které zploštíme dlaněmi. V rozpáleném oleji fašírky usmažíme do červena a necháme odstát na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného tuku.

Bramborovo-zelné krokety se slaninou

Jednohubka k televizi, která ale obstojí i jako hlavní chod. Potřebovat budete 600 g brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g anglické slaniny, 1 hrnek kysaného zelí, olej, hladkou mouku, vejce a strouhanku. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené a okmínované vodě doměkka. Poté slijeme, necháme okapat a vystydnout. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a anglickou slaninu na malé čtverečky. Zelí zbavíme přebytečného láku a pokrájíme na menší kousky. Na sádle rozškvaříme slaninu, vmícháme cibuli a česnek a vše orestujeme dozlatova. Pak přidáme vymačkané zelí, směs osolíme a ochutíme kmínem a zvolna podusíme, dokud nebude zelí měkké a šťáva zcela nevysmahne. Vychladlé zelí a brambory spolu rozšťoucháme dohladka v tužší směs, ze které tvoříme stejně velké šišky. Krokety obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Pražské brambory

Na tradiční staročeský pokrm budete potřebovat 1,5 kg brambor, 0,5 kg uzeného bůčku, 5 vajec, 2 cibule, sádlo, sůl a pepř. Uzený vepřový bůček uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté ho vykostíme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na rozpáleném sádle dorůžova, pak přidáme bůček a brambory, dochutíme pepřem a solí a vše za občasného míchání osmahneme. Vidličkou rozkvedláme vejce, přilijeme na brambory a pokrm mícháme tak dlouho, až se vejce srazí.

Staročeské lokše

Tradiční jídlo, na které potřebujete jen 4 suroviny – brambory, hladkou mouku, sůl a máslo. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši. Když kaše vychladne, vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto, které zpracujeme do tvaru válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na placky silné asi 0,3 – 0,5 cm. Pečeme na plotýnce z obou stran. Hotové lokše potřeme máslem a osolíme.

Brambůrky se cherry rajčátky

Toto jídlo pochází ze středomoří. Podává se hlavně jako příloha, ale ve zasytí i jako hlavní chod. Připravte si 750 g nových malých brambor, 4 lžíce olivového oleje, 1 paličku středně velké česneku, 250 g cherry rajčat, černé olivy a pepř. Brambory omyjeme a usušíme, ale nezbavujeme slupky. Obalíme je ve 2 lžících olivového oleje a dáme péct asi na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Poté k bramborám přidáme zbývající ingredience – lisovaný česnsek, celá cherry rajčátka, nakrájené olivy a mletý pepř. Pečeme dalších 20 až 25 minut, dokud nejsou brambory měkké a rajčátka nezačnou prskat.

Bramboráky

Křupavá česká pochoutka, po které vám ale může být poněkud těžko. Na bramboráky pro celou rodinu si nachystejte 1 kg brambor, 2 vejce, hladkou mouku, 100 g mouky, 50 g krupice, sušenou majoránku, 3 stroužky česneku, mléko, sůl, pepř a olej. Syrové brambory nejprve oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Pak přidáme vejce, mléko, majoránku, utřený česnek, sůl, pepř a mouku podle potřeby, aby těsto nebylo příliš řídké. Pro zvýšení křupavosti přidejte krupici. Vše velmi důkladně promíchejte. Do rozpáleného oleje klademe lžící směs, kterou rozetřeme na placky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Bramboráky necháme odstát na papírových ubrouscích. Jíst se dají teplé i studené. Stejně jako většina smažených pokrmů z brambor chutnají nejlépe s mlékem nebo kefírem.

Nepřehlédněte

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.

IKEA začala prodávat bezmasé kuličky. Chce snížit uhlíkovou stopu • Nábytkářský gigant IKEA nabízí od 1. srpna ve svých restauracích veganskou variantu ikonických kuliček. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu.

Nejlepší drinky tohoto léta? Gin a tonik v nových podobách • Gin, destilát, který zachutnal už královně Viktorii, zažívá v posledních letech renesanci. Zároveň v kombinaci s tonikem tvoří skvělý letní drink. Patříte mezi ty, kdo propadli chuti osvěžující kombinace ginu s tonikem? Letošní léto přináší do této nesmrtelné kombinace opět nové trendy.

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte • Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?

Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe • Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě • Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje • Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou.

Nejstarší ženy světa prozradily tajemství dlouhověkosti • Noviny a časopisy jsou plné zaručených návodů na dlouhověkost. Často se zmiňuje především význam jídla a nastavení mysli. Pravdou je, že složení jídelníčku může hodně ovlivnit délku i kvalitu života. Některé případy stoletých lidí ale dokazují, že ne vždy jsou tyto zdravé rady neomylné.

První McDonald’s v Praze otevřel před 30 lety. Ve frontě stály tisíce lidí • Přesně před 30 lety se tehdejší Československo symbolicky přiblížilo západnímu světu. V pražské Vodičkově ulici byla 20. března 1992 otevřena vůbec první restaurace McDonald’s na našem území.

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Ovocné knedlíky miloval i Jan Neruda. Připravit opravdové staročeské není žádná velká věda • Knedlíky v nejrůznějších podobách najdeme nejen v celé Evropě, ale třeba i v daleké Číně. Tamní kuchaři je vařili už dávno před námi. Naše klasické plněné knedlíky na sladko známe přibližně 300 let.

Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru? • Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou banány zahnuté? A proč narozdíl od většiny plodů ovocných stromů a navzdory zákonům gravitace rostou směrem nahoru?

Likvidace tuku po smažení má svá pravidla. Někteří je stále nedodržují • K vánočním svátkům neodmyslitelně patří smažený kapr. Najdeme ho na štědrovečerní tabuli drtivé většiny českých rodin. Ne všichni už ale správně zlikvidují použitý tuk.

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku • Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích?

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny • Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu.

Nebyli jste spokojeni v restauraci? Služby můžete v některých případech reklamovat • Když vám prasknou boty nebo přestane hrát televize, pravděpodobně je budete reklamovat. Co když vám ale v restauraci nechutná jídlo nebo víno, které jste si objednali? Víte, kdy je v pořádku se ozvat, a za co si naopak můžete sami?

Jíte letní lehká jídla a přesto nehubnete? Na vině může být pití • Přestože léto přeje dietám, řada z nás vytoužená kila stejně nezhubne. I když v letních měsících zařazujeme mnohem častěji do jídelníčků zeleninu a ovoce a obvykle jíme méně masa a tučných pokrmů, neznamená to, že automaticky snížíme svou váhu.

Letní drink

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení?