RECEPT: Pórkový krém. Výborná polévka plná chuti a zdraví
ReceptyTereza Běhalová • 2. července 2023 • 2 minuty čtení
Foto:
Unsplash
Pórek je zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vlákniny, která je oblíbená pro svou všestrannost v kuchyni. Jedním z nejlahodnějších způsobů, jak využít bohatství tohoto zeleninového pokladu, je připravit si pórkový krém. Tato krémová polévka je plná chuti a zdraví prospěšných látek a stane se vynikajícím jídlem pro každou příležitost. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit tento lahodný pokrm doma.
Suroviny
2 středně velké póry
1 cibule
2 stroužky česneku
2 brambory
3 šálky zeleninového vývaru
1 šálek mléka
2 lžíce másla
sůl a pepř podle chuti
křupavý toust nebo smetana na ozdobu (volitelné)
Postup
Připravte si všechny ingredience. Omyjte póry a zbavte je zevnitř písku a nečistot. Nakrájejte je na tenká kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je dozlatova, asi 5 minut.
Přidejte nakrájené póry a brambory do hrnce a vařte ještě dalších 5 minut, nebo dokud se zelenina začne lehce měknout.
Přilijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15-20 minut, nebo až se pórek a brambory zcela uvaří a změknou.
Poté použijte mixér nebo tyčový mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence. Přidejte mléko a důkladně promíchejte.
Přidávejte sůl a pepř podle chuti a vařte ještě 2-3 minuty, aby se všechny chutě propojily.
Hotový pórkový krém podávejte teplý. Můžete ho ozdobit křupavými tousty nebo lžící smetany pro extra chuťový zážitek.
NÁŠ TIP: Nebojte se experimentovat a přidat do krému další bylinky a koření podle svého gusta. Užijte si tuhle chutnou a zdravou polévku!