asijské jídlo

Hmyzí pochoutky i tradiční asijské speciality ochutnáte na smíchovské náplavce • Milovníci asijské kuchyně si přijdou na své v sobotu 22. září 2018 na smíchovské náplavce. Již čtvrtý ročník Asia Food Festu tradičně nabídne ty nejlepší pokrmy z celé Asie, a to nejen z těch nejznámějších asijských destinací, ale i ze zemí jako je Gruzie, Libanon, Uzbekistán, Filipíny, Sýrie nebo Mongolsko. K vidění bude čajový obřad, pestrý dračí tanec, indické břišní tanečnice nebo asijská bojová umění. I letos jsou přichystány stánky s exotickým ovocem nebo hmyzími pochoutkami. Kdy a kde? Asia Food Fest se koná v sobotu 22. září 2018 od 10 hodin na smíchovské náplavce (Hořejší nábřeží, Praha 5). Vstupné je 50 Kč, držitelé průkazů ZTP a děti do 12 let mají vstup zdarma.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Nepřehlédněte

Vědci zjistili, jak zbrzdit stárnutí. Je to až geniálně jednoduché • Vědci z University of Erlangen v Norimbergu ve spolupráci s kolegy z Auburn University v americké Alabamě zjišťovali, jak zastavit stárnutí a předejít vážným civilizačním chorobám. Výsledky jejich práce jsou ohromující. Pokud se nespletli, může si dlouhý a kvalitní život dopřát každý z nás už dnes.

Mladistvý vzhled je již nyní dostupný pro každého.

Počasí o víkendu bude nádherné, předpověď hlásí vysoké teploty. Po neděli se ale ochladí • Vypadá to, že nás o víkendu čeká nádherné jarní počasí. Přes střední Evropu bude k východu postupovat tlaková výše a po její zadní straně bude na území Česka proudit teplý vzduch od jihu. Teplota v sobotu může na některých místech dosáhnout až 20 stupňů Celsia. Povane slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo • Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte.

Lahodná pečená slanina. Až zjistíte, proč tak voní, možná vás rychle přejde chuť • Šťavnatá pečená slanina. Kdo by její lákavé vůni odolal? Vždy si na ní pochutnáme s výčitkami svědomí, protože tušíme, že zrovna dvakrát zdravá není. Víte ale, co přesně z ní dělá tak výjimečnou lahůdku?

Pečená slanina je pro mnoho lidí neodolatelná.

Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci • Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

RECEPT: Lahodný mrkvový krém • Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný mrkvový krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkvový krém

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Legendární Dead Can Dance přijedou příští rok do Prahy • V rámci turné A Celebration - Life and Works 1980-2019 vystoupí 24. června 2019 v pražském Kongresovém centru Dead Can Dance, jedna z nejpozoruhodnějších formací hudební historie posledních čtyř dekád. Charismatická zpěvačka výjimečného hlasu Lisa Gerrard a skladatel, multiinstrumentalista a zpěvák Brendan Perry 2. listopadu vydávají své v pořadí desáté album nazvané Dionysus, v němž typicky svébytným způsobem zpracovávají dionýsovský kult. Na turné, které bude následovat a se kterým Dead Can Dance přijedou do Prahy, zazní tedy novinky, ale jak jeho název napovídá, přinese i průřez jejich bezmála čtyřicetiletou kariérou. Přes delší přestávky v jejich společné práci je hudba Dead Can Dance stále inspirativní a plná nečekaných barev, rytmů, tajemství a energie s dominujícími hlasy Lisy Gerrard a Brendana Perryho a jejich poslední pražský koncert v roce 2012 je dodnes vzpomínanou a nezapomenutelnou událostí. [youtube]gw0I12BHZ6I[/youtube] Spojení, které funguje Unikátní magický kontraalt Lisy Gerrard a démonický baryton Brendana Perryho vytváří nikde jinde neslýchanou hudební alchymii, inspirovanou různými hudebními a duchovními kulturami od pohanských rituálů a hudby přírodních národů, středověkého chorálu, přes baroko až po evropské, středovýchodní či latinskoamerické folklórní tradice. Převážně v evropských tradicích našli inspiraci i pro nové album Dionysos, které vychází v listopadu. Na albu, které má formu oratoria, najdeme jarní a podzimní rituály východní Evropy či Řecka, které mají kořeny v pohanských předkřesťanských dobách. Brendan Perry při několikaletém studiu a sbírání materiálu mimochodem objevil a použil zvuk slovenské fujary, ale i údery perského bubnu daf, halekání švýcarských pastevců, bzukot novozélandských včelstev, nebo zpěv mexických a brazilských ptáků. Albu Dionysos, ale zejména pak živému koncertu v rámci A Celebration - Life and Works 1980-2019 však stále dominuje výjimečná kreativita obou hlavních protagonistů a schopnost uhranout posluchače především svými hlasy a hudbou, která nepotřebuje falešné berličky pódiových efektů. [related-post id="12742"] Čtyři dekády úspěchů Dead Can Dance založili Brendan Perry, Lisa Gerrard, Paul Erikson a Simon Monroe v roce 1981 v australském Melbourne. Krátce nato Brendan a Lisa přesídlili do Londýna, kde podepsali smlouvu s tehdy začínajícím vydavatelstvím 4AD. Na jaře 1984 vydali eponymní debutové album a o rok později druhou desku nazvanou Spleen and Ideal, která dosáhla na druhé místo britského nezávislého žebříčku. Další alba následovala ve dvouletých intervalech – Within the Realm of a Dying Sun (1986), The Serpent´s Egg (1988) a Aion (1990). V roce 1993 se hudba Dead Can Dance objevila na soundtracku k filmu Baraka. Obrovským úspěchem v Evropě i USA skončilo vydání další řadovky – Into the Labyrinth z roku 1993. Následující světové turné zachytilo živé album Toward the Within o rok později. Již v té době se oba členové věnovali kromě Dead Can Dance i svým sólovým projektům – Lisa Gerrard natočila svůj debut v roce 1995 a věnovala se také skládání filmové hudby. O rok později vyšlo společné album Spiritchaser. Dead Can Dance oficiálně oznámili konec spolupráce v roce 1998 a v roce 1999 vydal také svůj debut Brendan Perry. V roce 2005 proběhlo jedno světové reunion turné, ale plnohodnotné obnovení společného fungování Lisy Gerrard a Brendana Perryho jako Dead Can Dance můžeme datovat rokem 2011. V roce 2012 vydali zatím poslední album Anastasis a během následného turné v říjnu nadchli Prahu. Vše nahrává tomu, že stejně intenzivní zážitek nabídnou Dead Can Dance v Kongresovém centru i v červnu 2019.

PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Jízda historickým metrem, duhový průvod a poutavé výstavy • Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít. Metro A slaví 40 let Dopravní podnik hlavního města Prahy v neděli 12. srpna 2018 stylově oslaví 40. výročí zahájení provozu na lince metra A. Při této příležitosti vypraví do provozu původní historickou soupravu 81-71, dobově upravenou do tehdejší čtyřvozové podoby. [related-post id="11486"] Výstava o Malostranském náměstí Až do 26. srpna mohou Pražané ve spodní části Malostranského náměstí zhlédnout zdarma venkovní výstavu, která je věnována minulosti i budoucnosti Malostranského náměstí. [related-post id="11664"] Prague Pride V sobotu se uskuteční tradiční Duhový průvod Prahou, kterým vyvrcholí již šestý ročník festivalu Prague Pride.  Z důvodu nahlášené rekonstrukce dolní části Václavského náměstí půjde od sochy sv. Václava Opletalovou ulicí do Hybernské a dále po tradiční trase Náměstí Republiky – Revoluční – Dvořákovo nábřeží – Čechův most – schody na Letnou. [related-post id="11543"] Prvorepubliková zahrada Neobvyklým výsledkem vědeckého projektu je nová zahrada s prvorepublikovou úpravou na nádvoří Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Od poloviny července tam čeká na děti historický kolotoč a na dospělé návštěvníky prvorepublikové druhy zahradních květin, ukázka dobové zahradní architektury i panelová výstava. [related-post id="11465"] Poznejte historii Stromovky Výstava věnovaná historii největšího pražského parku je volně přístupná od 4. července do 26. srpna přímo v parku před Planetáriem. Prostřednictvím reprodukcí fotografií, dobových map, kreseb a rytin představuje výstava, připravená Muzeem hl. m. Prahy k letošnímu 750. výročí založení Královské obory, vývoj parku od 16. století do dnešní doby. [related-post id="11196"] Historie hlavního města Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 13. června 2018 do 24. února 2019 v hlavní budově muzea na Florenci dvousálovou výstavu s názvem Praha 1848–1918. Výstava představuje významné okamžiky zejména druhé poloviny 19. století a počátku 20. století, kdy v Praze došlo k dramatickým událostem, jež stály za proměnou provinčního města Prahy v moderní metropoli. [related-post id="11088"]

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná • Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná.

Pohanka

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin • Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného.

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny • Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu.

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.

Na Bílé Hoře se uskuteční velkolepá rekonstrukce bitvy z roku 1620 • Pláň u obory Hvězda se ve dnech 22.a 23. září 2018 stane dějištěm jedinečné rekonstrukce bitvy, která patří mezi největší svého druhu v Evropě.

Na Smíchovské náplavce můžete ochutnat speciality asijské kuchyně • Již pátý ročník největší přehlídky exotických chutí a vůní Asia Food Fest se uskuteční v sobotu 12. května 2018 na Smíchovské náplavce. Kromě populární polévky pho, budete moci ochutnat malajskou laksa, ramen či tom yum. Kuchaři vám ve svých wok pánvích připraví např. bun bo nam bo, kung pao, pad thai, stir fry či pad kee mao. Dochucovat se bude sezamovou, sojovou, arašídovou a chilli omáčkou. Jídla budou podtržena vůní a chutí koriandru, šafránu, galangy, zázvoru a kari. Servírovat se budou i chuťovky jako knedlíčky gyoza, pelmeně, plněné závitky, dim sum, satay, kimči, chačapuri, grilované krevety, apod. Kdy a kde Asia Food Fest se koná v sobotu 12. května 2018 od 10:00 do 18:00 hod. na Smíchovské náplavce (Praha 5). Vstupné je 50 Kč, děti do 12 let a držitelé průkazu ZTP mají vstup zdarma.

Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání • Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Červená čočka

Dokonalá bramborová kaše. V čem je to tajemství? • Dobře připravená bramborová kaše je kombinací několika faktorů, které společně dohromady vytvářejí její charakteristickou chuť a texturu.

Bramborová kaše

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření • Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?

Bramborová kaše