Zázrak jménem červená čočka. Vykouzlete rychlé a zdravé pokrmy bez nadýmání

MagazínTereza Běhalová16. srpna 20192 minuty čtení
Červená čočka

Červená čočka je úžasně geniální surovina.

Foto: Archiv

Červená čočka je méně známá příbuzná klasické čočky, která má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází z Turecka a jedli ji už lidé v neolitu. A i když se zatím u nás netěší příliš velké oblibě, přesvědčíme vás, že byste jí měli dát šanci. Je totiž úžasná v mnoha ohledech!

Na rozdíl od jiných druhů luštěnin má červená čočka řadu výhod. Nejenže nemá nadýmavé účinky, takže ji před přípravou nemusíte namáčet, ale je lehce stravitelná a tělu dodá velkou dávku bílkovin a vlákniny (1 šálek obsahuje až 16 gramů).

Kromě toho obsahuje vitamín B, který zlepšuje funkce mozku, příznivě ovlivňuje stav kůže, zlepšuje depresivní nálady a zmírňuje ranní těhotenskou nevolnost. Vysoký obsah železa v červené čočce zlepšuje tvorbu krve, zinek podporuje imunitu a hlídá hladinu inzulinu v krvi.

Červená čočka má také velmi nízký glykemický index okolo hodnoty 30. Dokáže tak regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže člověk se po ní cítí mnohem déle zasycený, což je důležité pro diabetiky a při redukčních dietách.

Konzumovat ji můžeme jako přílohu k masu, ale skvěle obstojí i jako hlavní chod. Zřejmě nejlepší způsob zpracování (ale rozhodně ne jediný) je vydatná hustá polévka z červené čočky, rajčat a mrkve.

Červená čočka jako polévka

Potřebovat budete 1 červenou cibuli, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, půl lžičky mleté kurkumy, půl lžičky mletého chilli, 1 lžičku mletého římského kmínu, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 plechovku krájených rajčat, 180 g červené čočky, 1 litr domácího zeleninového vývaru, olivový olej, sůl a čerstvé bylinky podle chuti.

Postup je velmi jednoduchý. Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a mrkev. Pak přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, římský kmín, chilli a protlak. Koření necháme asi minutu rozvonět a následně přidáme krájená rajčata, čočku a vývar. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Na závěr dochutíme bylinkami a podáváme.

Jak máte červenou čočku nejraději vy?

Nepřehlédněte

Klíšťová encefalitida bývá zpočátku nenápadná. Nakazit se můžete i z mléka • Lékaři zaznamenali během prvního pololetí o 25 % více případů nákazy klíšťovou encefalitidou než ve stejném období v loňském roce. Podle statistiky ISIN (Informační systém infekčních nemocí) se nemocí nakazilo do června celkem už 158 lidí. V prvním pololetí loňského roku to přitom bylo jen 119 případů.

Klíšťová encefalitida

Vánočka z bramborového těsta. Úsporný válečný recept našich prababiček • Vánočka patří mezi nejoblíbenějších vánoční pečivo. Na sladkém bochánku z kynutého těsta si pochutnávali už naši dávní předci. Ve středověku bývala ve středoevropském regionu neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře.

Štědrovečerní večeře ve světě. Co jedí Seveřané, Australané nebo Kubánci • Vánoce bývají i časem nestřídmosti. Leckdo se přejí k prasknutí domácím cukrovím a bramborový salát ujídá klidně týden. Možná vás překvapí, jaká jídla si dopřávají obyvatelé v dalších zemích světa.

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek • Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Nemocné ledviny má každý desátý. Poznat příznaky bývá obtížné • Ledviny jsou mimořádně důležitý orgán. Jejich význam připomíná i každoroční Světový den ledvin, který se letos konal 11. března. Kampaň upozorňuje na alarmující skutečnost – přibližně 10 až 15 procent populace trpí nějakou formou onemocnění ledvin.

Hypertenze ohrožuje každého. Důležitá je prevence i včasná léčba • Vzestup tlaku, který vyvíjí kolující krev na stěny tepen, je přirozenou odpovědí organismu nejen na fyzickou námahu, ale i na psychickou zátěž, čili stres. V klidovém stavu se pak tlak vrací na svou běžnou hodnotu, která je u každého jedince jiná. Závisí to na mnoha okolnostech – tělesné konstituci a hmotnosti, způsobu výživy, zaměstnání, emocích, věku, ale také i na stavu, v jakém se člověk nachází při měření tlaku.

Fibrilace srdečních síní je závažné onemocnění. Před 20 lety pražští lékaři začali s revoluční léčbou • Pražská Nemocnice Na Homolce si v letošním roce připomíná 20 let od přelomového okamžiku v léčbě fibrilace srdečních síní – nejrozšířenější srdeční arytmie v populaci.

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Půst by neměl trvat příliš dlouho, jinak může být velmi nebezpečný, říká lékařka • Patříte mezi ty, kdo praktikuje půst? Dobrovolné hladovění lidé podstupují z nejrůznějších důvodů, například aby si pročistili organismus nebo shodili přebytečná kila. Jaký je ale lékařský pohled na celou problematiku? Nemůžeme si půstem spíš uškodit?

Pijete kávu s mlékem? Riskujete obrovské problémy se zdravím • Život bez kávy si mnoho lidí nedokáže představit. Spousta z nás si tento nápoj dochucuje mlékem či smetanou. Podle názoru některých odborníků se tím ale vystavujeme velkému nebezpečí!

Pití kávy s mlékem může být pro zdraví vysoce nebezpečné.

Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku • Supermarkety a obchody s potravinami jsou jedním z mála míst, kde v současné době můžeme utrácet peníze. Řada lidí proto nakupuje jídlo v mnohem větším množství než obvykle. Co tedy dělat, abychom tyto výdaje udrželi v rozumných mezích?

Tři druhy nespavosti a fatální následky nedostatku spánku • Naše tělo potřebuje pravidelnou dávku kvalitního spánku, aby během dne mohlo správně a spolehlivě fungovat. Když se proto objeví nespavost, měli byste zbystřit. Něco s vámi totiž není úplně v pořádku. Jak ale poznat, o co se přesně jedná?

Praha schválila vlastní strategii očkování proti koronaviru • Pražští radní dnes schválili vlastní očkovací strategii. Ta má pomoci aplikovat celostátní metodiku na specifickou situaci v Praze, ale také umožnit hlavnímu městu lépe zvládat nejistoty a změny, které kolem očkování panují.

Lékaři v Motole poprvé využili 3D mikroskop při operaci vestibulárního schwannonu • Sedmdesátiletou pacientku operovali lékaři na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol. Jednalo se o náročnou operaci vestibulárního schwannonu, pro niž lékaři poprvé v České republice využili digitální mikroskop s trojrozměrným zobrazením.

Jóga pro duši: Jak cvičení jógy ovlivňuje naši mysl • Jóga, dávná praxe, která pochází z Indie, představuje komplexní systém cvičení pro tělo a mysl. Mnoho lidí se k ní obrací pro zlepšení flexibility, síly nebo vytrvalosti. Nicméně v posledních letech se objevuje stále více důkazů o tom, že jóga nabízí mnohem více než jen fyzické benefity. Dokáže harmonizovat tělo a mysl, působit jako silný nástroj pro zvládání stresu a dokonce podporovat duševní pohodu. Tak jak tedy cvičení jógy ovlivňuje naši mysl?

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity? • Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin?

Více peněz i lepší vztahy. Umístění postele může ovlivnit kvalitu života • Stává se vám, že se často probouzíte neodpočatí a unavení, přestože spánku věnujete dostatečně dlouhou dobu a dodržujete všechny zásady spánkové hygieny? Tento problém může způsobovat i zdánlivě taková „banalita“ jako je umístění postele v ložnici. Na kterou světovou stranu je nejvhodnější usínat?

Petřínská rozhledna bude mimořádně svítit červeně • Jedna z pražských dominant – Petřínská rozhledna – se v sobotu v noci zahalí do červené barvy. Praha se tak chce připojit ke Světovému dni dárců kostní dřeně, který letos připadá na 15. září.

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví • Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii.