Čajový sáček vznikl omylem. Měl ušetřit peníze, ale dnes šetří hlavně čas

13. ledna 2020, 13:19 Tomáš Marný
Foto: Archiv

Čaj v nejrůznějších podobách pijí lidé po celém světě. Někdo s citrónem, někdo s mlékem, někdo k snídani, někdo dopoledne, někdo odpoledne „o páté“, někdo večer před usnutím. Obvykle využíváme onu pohodlnou variantu čajových sáčků, které zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Tato nejpoužívanější verze však vznikla víceméně náhodou.

V roce 1904 chtěl jistý obchodník Thomas Sullivan z New Yorku ušetřit peníze. Svým zákazníkům dosud zasílal vzorky čaje v kovových krabičkách. To mu ale přišlo drahé a zbytečně komplikované, a tak zašil vzorky čajových lístků do malých hedvábných sáčků.

Jenže zákazníci tak úplně nepochopili, že mají čaj přesypat do sítek. Rovnou jej vyvařili v horké vodě. Sullivanovi pak začali lidé psát a dotazovat se na další takto balené čaje. Zpočátku překvapený obchodník okamžitě vytušil potenciál svého nového vynálezu a nechal si ho patentovat. Díky jeho nápadu tak každý den můžeme ušetřit spoustu drahocenného času.

Příprava čaje se díky sáčkům podstatně zrychlila. Foto: Archiv

Pokrok nezastavíš

Prazáklad čajového sáčku byl tedy na světě, byť se jeho struktura v průběhu času měnila z hedvábí na bavlnu, gázu, celofán a děrovaný papír až k nynějším sáčkům celulózovým. Občas můžeme v obchodech narazit i na čajové sáčky vyrobené z plastů, z nichž se ale podle vědců mohou uvolňovat až miliardy částic mikroplastů.

V průběhu času se objevila i další inovace – kulatý sáček, který přesně zapadne do čajového šálku. S ním přišla na trh britská firma Tetley. Neměla to ale vůbec jednoduché.

V zemi, kde je čaj národním nápojem, bylo pití drceného čaje ze sáčku, místo využití klasického sítka, dlouho považováno za nepřijatelné. Trvalo téměř třicet let, než se kulatý sáček na trhu prosadil.

Pohanka prospívá cévám, chrání před rakovinou a neobsahuje lepek. Příprava je velmi snadná

Pohanka je téměř zázračná surovina. Nemá žádný lepek, takže ji můžete konzumovat, i když trpíte celiakií. Funguje také jako účinná prevence proti kornatění cév a tepen. Obsahuje zinek, měď, mangan, selen a především přírodní rutin, který zvyšuje elasticitu cévních stěn. A její příprava navíc není ani trochu náročná. Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny s bílými a růžovými květy v hroznech a lichoklasech. Jejich plodem je nažka. Na našem území […]

vydáno před 4 dny
Pohanka

Předávkování vitamínem A může mít fatální následky. V ohrožení jsou hlavně kosti

V oblasti zdravého stravování platí víc než kdekoli jinde, že všeho moc škodí. Příkladem může být nadměrná konzumace a následné předávkování vitamínem A. Ten je sice nezbytný pro správné fungování našeho těla, ale podle vědců může ve velkém množství hodně uškodit. Je obecně známo, že vitamín A chrání zrak a posiluje imunitu. Zároveň prospívá pokožce, snižuje sklony k zánětům, podporuje činnost rozmnožovacího ústrojí, podílí se na procesu specializace buněk v […]

vydáno před 1 týdnem
Předávkování vitamínem A může mít fatální následky.

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček

Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně. Bramborový závin ½ kg bramborů se […]

vydáno před 2 týdny

Paměť potřebuje každodenní trénink

Všichni si přejeme zůstat co nejdéle mladí nejen fyzicky, ale také duševně. Důležitou roli v našem životě hraje paměť. Díky dobré paměti si snadněji osvojujeme nové informace, déle uchováme ty, které jsme už nabyli, a budeme si lépe vybavovat ty, které v dané chvíli potřebujeme. Jak však paměť trénovat, aby nám dlouho sloužila podle našich představ? Podívejme se na konkrétní způsoby tréninku paměti, které můžete bez problému provádět každý den. Čtení s […]

vydáno před 2 dny
Lidský mozek.

Poloha při spánku může ovlivnit, jaké sny se vám budou zdát

Během spánku nás sny zavádějí do úplně jiného světa, vytvořeného naším podvědomím. Čínští výzkumníci před časem přišli s překvapivým tvrzením o úzkém propojení obsahu snů s polohou, v níž se během snění nacházíme. Studie se zúčastnilo přes 700 dospělých osob. Zjištění výzkumného týmu z univerzity v Hongkongu pod vedením Calvina Kai-Ching Yua ukázaly, že až 40 % z těch, kteří spí na levém boku, zažívá v noci zlé sny a […]

vydáno před 4 dny

Cizinci pašovali do Prahy skoro 100 kg tabáku do vodních dýmek

Ruzynští celníci mají na svém kontě dva další velké úlovky. Minulý víkend zadrželi na letišti dva muže a jednu ženu cizí státní příslušnosti, kteří se snažili ve svých zavazadlech propašovat celkem 94,3 kg tabáku do vodní dýmky. Celníci objevili kontraband při kontrole zavazadel cestujících. Zavazadla 25leté cizinky a 34letého cizince, kteří přicestovali na pravidelné lince Dubaj-Praha, nejprve podrobili kontrole rentgenem. Zájem celníků vzbudilo velké množství podezřelých předmětů v útrobách cestovních […]

vydáno před 4 dny
X Zavřít