Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

MagazínTomáš Marný6. prosince 20193 minuty čtení

Při přípravě bramborového salátu je důležité dbát na několik zásad.

Foto: Archiv

Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Divoká kombinace smaženého kapra nebo řízku a majonézového bramborového salátu už dostala do nemocnice nejednoho žlučníkáře. Vánoční čas nám ale mohou zkazit i mikroorganismy v potravinách, které nakupujeme a často nesprávně skladujeme.

Právě bramborový salát, který někteří jedí i řadu dní po sobě, je přímo časovanou bombou. Doma připravená majonéza ze syrových vajec může skrývat zárodky salmonelózy, špatně umytá zelenina může být zdrojem listérie. Nedostatečně umyté ruce do salátu při krájení spolehlivě přenesou koliformní bakterie. Sterilovaný hrášek v teple do několika hodin zkvasí. A když to všechno necháme několik dní na balkóně zakryté poklicí bez přístupu vzduchu, pak se mohou přidat ještě clostridie

Jak správně na vánoční pochoutky

Pokud už dopředu víte, že budete bramborový salát nebo chlebíčkové pomazánky jíst více dní, rozhodně použijte kupovanou majonézu. Ta je z pasterizovaných vajec a riziko salmonely je zde proto minimální. Přidáváte-li do salátu nebo pomazánek vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.

Vejce před uskladněním v lednici nikdy neomývejte. Narušili byste tím skořápku.

Také použijte kvalitní uzeninu, která má dostatečnou záruční lhůtu a je balená v ochranné atmosféře. Rozhodně se vyhněte nákupu takové, která má poškozené ochranné balení nebo podezřelou barvu. Koupený výrobek rozbalte z originálního obalu až před zpracováním. Dva dny stará, oslizlá šunka vám zaručeně zkazí další kila jinak kvalitních surovin.

Veškerou použitou zeleninu důkladně omyjte a krájejte vždy na dobře očištěném prkénku. Často si lidé způsobí nákazu právě tím, že na prkénku, kde předtím porcovali kuřecí maso, následně krájí stejným nožem syrovou zeleninu, kterou dále nezpracují. Nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso může být zdrojem salmonely nebo kampylobakteriózy, která vám zkazí celé vánoční svátky včetně Silvestra.

Čistota krájecího prkénka je velmi důležitá.

Další zásadou je dobré skladování. Jakékoliv majonézové výrobky uchovejte v chladničce při stálé teplotě do 6 stupňů. To platí i pro jejich přípravu. Pokud krájíte suroviny na salát a mezitím vaříte několikachodový oběd, nechte si ostatní již nakrájené suroviny vždy v chladničce. Sterilovanou zeleninu, jako například hrášek, a samozřejmě majonézu přidávejte až úplně na konec. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, je určitě lepší je do salátu dávat až v den, kdy jej hodláte konzumovat.

Hygiena na prvním místě

Mícháte bramborový salát rukama? Ano, ve větším množství to asi ani jinak nejde. To ale neznamená, že byste si neměli ruce předem dobře umýt, nejlépe antibakteriálním mýdlem. A nezapomeňte na důkladně čisté nehty. Salát nebo pomazánku pak určitě nechoďte průběžně ochutnávat přímo lžící z mísy.

Nepřehlédněte

Smoothie z brokolice pomáhá snížit krevní tlak a chrání před rakovinou • Brokolice patří mezi neprávem opomíjené druhy zeleniny. Pokud jste jí zatím ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že si zaslouží dostat druhou šanci. Díky velkému množství nejrůznějších látek má totiž blahodárný vliv na naše zdraví.

Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc • Černucha setá je na první pohled nezajímavá rostlinka. Přitom v sobě skrývá zázračnou léčivou sílu. Už prorok Mohamed údajně prohlásil, že její černá semena dokáží vyléčit všechno kromě smrti. Co je na tom pravdy?

Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty • Zamrazování je jedním z tradičních způsobů uchovávání potravin. Do mrazáku můžeme na později uschovat téměř cokoliv – od masa přes pečivo až po sezónní ovoce a zeleninu. Co ale mráz s potravinami udělá? Je možné, že dojde ke snížení výživových hodnot?

Maliny jsou jedním z nejčastějších druhů ovoce, které lidé uchovávají v mrazáku.

Nemocný muž obtěžuje zápachem obyvatele domu. Odpadky z popelnic si nosí do bytu • Obyvatelé některých činžovních domů se potýkají s problémovými sousedy, kteří svou nemocí ohrožují sebe i druhé. Tzv. „sběrači“ shromažďují ve svých bytech obrovské množství odpadků a starého harampádí. Ostatní sousedé pak musí trpět neustálý zápach ve společných částech domu. Řešení přitom často v podstatě neexistuje.

Lidé trpící Diogenovým syndromem hromadí ve svých bytech neužitečné harampádí a odpadky (ilustrační foto).

Časté chyby při sprchování, kterými škodíte vaší pokožce • Zahodit oblečení, vkročit do sprchového koutu, otočit kohoutkem, namydlit se od hlavy až k patě a poté všechno spláchnout teplou vodou. Sprchování je činnost, kterou provádíme každý den. Možná kroutíte hlavou, co by se na tak rutinních úkonech dalo pokazit. Překvapivě toho není málo.

Sprcha osvěží tělo i mysl.

Příliš bílkovin může způsobit vážné zdravotní komplikace. Doporučená dávka je u každého individuální • Bílkoviny nám pomáhají k tomu, abychom byli zdraví a měli pevné svalstvo. Nezbytné jsou i pro správné fungování mozku. Problém však nastává v momentě, kdy je množství bílkovin v těle příliš velké. Jak poznat, že se tento problém týká právě vás?

Nejčastější chyby při přípravě bramborové kaše. Záleží hlavně na způsobu vaření • Bramborová kaše patří právem mezi nejoblíbenější přílohy. Její příprava je časově trochu náročnější. Zároveň vyžaduje dodržení určitých postupů, aby výsledná chuť byla vyladěná k dokonalosti. Na co všechno tedy v kuchyni myslet?

Bramborová kaše

Na Ukrajině mají lepší zeleninu než u nás. Farmářskou tržnici okupují překupníci, říká šéfkuchař David • Radek David patří mezi českou kulinářskou elitu. Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nově se stará ještě o The Bistro v Londýnské ulici. Serveru PražskýDEN.cz poskytl exkluzivní rozhovor. Na pražské gastronomické scéně se pohybujete přes dvacet let. Prošel jste kuchyní hotelu Hilton, hotelem Adria, restauracemi Kampa Park, Rybí trh, Alcron. Všechno jsou to známé pražské podniky, které ve své době udávaly trendy. Jak se v průběhu posledních dvaceti let změnila pražská gastronomická scéna? Hodně moc. Spousta kluků odjela do zahraničí, kde se učili u ještě větších kluků. Pak se vrátili a přinesli nový vítr. Za druhé – díky sociálním sítím je možnost nakouknout do každé hospody, co vaří. Lze taky objednávat knihy ze světa a jezdit na stáže. I já se každoročně jezdím učit. Hlavně do Londýna, který je pro mě nejvíc inspirativní. Pak třeba do Provence, kde jsem měl možnost působit v restauraci La Chassagnette, která má svoji vlastní zahradu. Každé ráno tam zahradnice sklidí to, co je nejvíc zralé. Přivezou to do kuchyně na dvoukoláku a kuchaři z toho vaří. Byl jsem i v Piemonte v restauraci Violetta, kde jsem vařil se sedmdesátiletou babičkou. V Londýně jsem prošel restaurace Dinner by Heston Blumethal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre, Alyn Williams, L'Autre Pied, Ametsa with Arzak Instruction, The Ledbury, Latium… Není škoda, že tu nikdo nezvedá slávu prvorepublikových podniků typu lahůdkářství Jana Paukerta, hotelu Šroubek, či původního Alcronu? Takovou tu starou, sice těžší, ale klasickou českou kuchyni? Občas se tu objeví pokus. Ale brzo zanikne. Paukert tak chvilku fungoval. Alcron funguje, ale na moderní bázi. Nedávno otevřeli Myšáka. Já si ještě pamatuji rybárnu Vaňha, ale i buffet Koruna. Je jiná doba, jiné nároky a jiné stravovací zvyklosti. [gallery size="full" columns="1" ids="12110"] V poslední době v Praze rostou jako houby po dešti fast casual bistra. Je to trend, který lze pozorovat i v dalších velkých městech Evropy? Jak si vybrat dobré bistro na večeři? Máte nějaký tip na dobré bistro v Praze, kam i vy sám rád zajdete? Bohužel na to nemám čas. Pokud nejsem v našich restauracích La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, tak jsem na Ukrajině v Kyjevě, kde máme další restaurace a kam jezdím šestkrát až sedmkrát ročně měnit jídelní lístky. A pokud nejsem ani tam, tak jsem na stáži nebo s majitelem a týmem lidí na výletě za poznáváním jiného regionu, originální chuti tamních jídel. Vaše restaurace La Veranda a Babiččina zahrada patří ke stálicím pražské gastronomie. Co u vás na menu zákazníci najdou? Za prvé – nejsou moje. Jelikož jsem executive chef, tak to znamená, že jsem šéfkuchař pro všechny restaurace. Jídelní lístek se mění často podle sezóny. V Babiččině zahradě je to asi deset jídel, které neměníme. Například hovězí tatarák, který meleme přímo u stolu, kulajdu, přes noc pomalu pečenou kachnu, svíčkovou, ale i dukátové buchtičky nebo plněné knedlíky. V La Verandě se mění vždy skoro celý jídelní lístek. Zůstávají jen dvě položky – náš legendární tatarák a čokoládový fondánt s malinami. Zbytek je vždy dle toho, co je v dané sezóně nejlepší. [gallery size="full" columns="1" ids="12113"] Posledním přírůstkem do rodiny vašch restaurací je právě The Bistro v Londýnské ulici. Jak vzniká vůbec takový koncept bistra? A jak to děláte, že máte hned od otevření plno? V tuto chvíli jsou to silná slova. Pravda je taková, že hned po otevření se tam všichni nahrnuli. Nyní pořád pracujeme s polednem. Přemýšlíme, jak přilákat lidi na zajímavé jídlo, protože v minulosti byla v místě jiná restaurace, která fungovala pouze na večeře. Náš slogan je „More taste“, jelikož nabízíme malé snacky, mezze. Pak máme malou nabídku jídel, kterou každý týden měníme. [gallery size="full" columns="1" ids="12111"] Mimo pražských podniků máte ještě osm restaurací Fajna Familia na Ukrajině. Dá se srovnávat Praha a Kyjev? V čem se pražská gastronomická scéna liší od té kyjevské? Může český šéfkuchař na Ukrajině uspět? Může, ale musí trochu sklopit hlavu. Lidé jsou tam jiní. Teprve nyní se tam začínají otevírat menší podniky s rozmanitější gastronomií. Za druhé – na Ukrajině mají v sezóně mnohem lepší zeleninu než my. Nepotrpí si na žádný excesy, ale mají rádi dobré jídlo. Nemusí být tolik kreativní, ale musí být hezky a zajímavě naservírované. Jak to všechno stíháte? Praha, Kyjev, stáže, rodina a děti? Je to plánování. Jsou měsíce, kdy rozjíždím čtyři menu ve čtyřech různých konceptech. Ale pak jsou měsíce, kdy se to snažím rodině a dětem vynahradit. [gallery size="full" columns="1" ids="12112"] Byl jste jeden z prvních v Praze, který začal spolupracovat s malými farmáři. Co říkáte na rozmach farmářských trhů? Máte nějaké oblíbené? Ano. A je to dobře. Ale pořád je to nic. Po 30 letech od revoluce nemáme nic. Máme nekvalitní zeleninu v krámech. Podívejte se, v Kyjevě je skoro pět miliónů obyvatel a je tam přes padesát tržišť, možná ještě víc, které fungují každý den. Koupíte tam ryby, maso, koření, ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, uzeniny, vejce, med... A Praha má jeden a půl miliónů obyvatel a jedno tržiště – jedna hala a v ní pár farmářů, zbytek jsou překupníci. Funguje od pondělí do soboty. Náplavky, kulaťáky a farmářské trhy jednou, dvakrát za týden to nespasí. Je to škoda, protože na Ukrajině jsou lidé zvyklí nakupovat a vybírat to nejlepší, aby pak doma uvařili to nejlepší jídlo. I přes nabitý program si stále najdete čas na řadu kuchařských kurzů. Máte v nabídce i něco pro opravdové Pražany odkojené Vltavou? To nemám. Školím u Romana Vaňka v Prakulu, v Gourmet Academy, v nádherném obchodě Potten & Pannen a v Zemědělském muzeu, kde je krásná kuchyně. Všude učím něco jiného. Takže u Romana třeba zeleninová jídla, králíka nebo piemontskou kuchyni, v Gourmet academy menu pro požitkáře, v Zemědělském muzeu „Nedělní oběd“, „Babiččiny recepty“. A jakmile začne sezóna, tak chřest. [gallery size="full" columns="1" ids="12119"] Kdybyste měl jmenovat někoho z vašich kuchařských kolegů v Praze, ke komu byste zašel na snídani, oběd a večeři? Na snídani do Café Savoy za Lukášem Frenclem. Na oběd s rodinou jednoznačně do Babiččiny zahrady na kachničku, a kdyby ke kolegovi, tak do SIA za Jirkou Štiftem. Na večeři s přáteli do Zas a znovu za Petrem Hajným, případně do Noi, Sasazu. Na poslední jídlo před smrtí do Grand Cru za Honzíkem Punčochářem.

Vánoční tramvaje v Praze budou jezdit až do Tří králů • Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vyslal do ulic flotilu svátečně nazdobených vozidel. Je mezi nimi tramvaj Škoda 15T ForCity č. 9401, tramvaj T3 č. 6921, oblíbená Mazačka nebo retrobus Irisbus Citelis.

Nástup demence může ovlivnit kvalita jídelníčku. Některé potraviny raději úplně vynechte • Nesprávný výběr potravin a životospráva mohou zásadně ovlivnit kvalitu života. Anglickým vědcům se v rozsáhlé studii podařilo prokázat, že obezita vede k úbytku šedé kůry mozkové a může se podílet i na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Které potraviny tedy vybírat pro správné fungování mozku a celého organismu? A čeho se naopak vyvarovat?

Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát • Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.

Advent v Muzeu hl. m. Prahy: Vánoční market a vstupné zdarma • Muzeum hl. m. Prahy pořádá již po šesté svoji tradiční vánoční akci Muzeum Market. Hlavní budova muzea na Florenci se v sobotu 1. prosince 2018 otevře pro veřejnost na celý den zdarma. Od 9:00 se děti mohou těšit na tvořivé dílny, kde dostanou šanci vyrobit si své vlastní vánoční ozdoby, i letos bude možné si na místě koupit drobné suvenýry a dárky s vánoční tematikou.

Zoo Praha slavnostně rozsvítí vánoční stromek. Vstupné bude za 1 korunu • V neděli 1. prosince pražská zoo rozsvítí svůj vánoční strom. Akce se zúčastní herec Ivan Trojan a režisér Jiří Strach. I letos návštěvníci zahrady budou moci obdivovat živou, vzrostlou jedli kavkazskou, která bude tradičně nazdobená v „ladovském“ stylu. Součástí stromku opět bude i betlém Josefa Lady. Současně bude poblíž vánočního stromu otevřen prodejní stánek s oblíbenými vánočními štěstíčky a ozdobami. Ti, kdo přijdou do zoo po 15. hodině, navíc zaplatí za vstup pouhou jednu korunu.

Tajemství stoletých lidí není zase tak záhadné. Musíte ale dodržovat všechny zásady • Věčný život je snem mnoha lidí, ale co kdybychom vám řekli, že existuje sedm jednoduchých věcí, které vás mohou přiblížit k této metě? Ano, je to možné! Zde jsou tipy, které byste měli začít praktikovat hned teď, abyste se mohli dožít neuvěřitelných 100 let plných zdraví a radosti.

Rychlé usnutí do dvou minut. Zkuste metodu amerických vojáků • Máte problémy s usínáním? Převalujete se dlouhé desítky minut v posteli, přestože byste už nejraději byli v říši sladkých snů? Možná vám pomůže usínací technika, kterou údajně využívají vojáci americké armády.

Hypertenze ohrožuje každého. Důležitá je prevence i včasná léčba • Vzestup tlaku, který vyvíjí kolující krev na stěny tepen, je přirozenou odpovědí organismu nejen na fyzickou námahu, ale i na psychickou zátěž, čili stres. V klidovém stavu se pak tlak vrací na svou běžnou hodnotu, která je u každého jedince jiná. Závisí to na mnoha okolnostech – tělesné konstituci a hmotnosti, způsobu výživy, zaměstnání, emocích, věku, ale také i na stavu, v jakém se člověk nachází při měření tlaku.

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo • Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte.

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí letos pochází z Libereckého kraje • Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí během adventu urostlý smrk z Libereckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Organizátoři ho vybrali z téměř tří desítek stromů, které doporučila veřejnost.

Zjištění ČOI: Každý čtvrtý prodejce během adventu porušoval zákon • Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) během prosince loňského roku uskutečnili kontroly zaměřené na nabídku a prodej zboží, které spotřebitelé obvykle nakupují v předvánočním období na adventních trzích, jako jsou vánoční stromky, kapři, svíčky, ozdoby nebo zábavní pyrotechnika.

Adventní trhy v centru Prahy (ilustrační foto).

Správně zvolený sport může prodloužit život až o deset let • Vědci již dávno potvrdili, že pohyb ve formě pravidelně prováděného sportu zpomaluje procesy stárnutí a prodlužuje délku života. Závisí ale dlouhověkost i na tom, jakou fyzickou aktivitu člověk provozuje? Nové důkazy ukazují, že zřejmě ano.