Recept na štěstí je jednoduchý. Vědci ho shrnuli do čtyř bodů

LifestyleIvana Kratochvílová6. dubna 20202 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Snad každý člověk si přeje být v životě šťastný, i když ne každému se to daří. Podle odborníků Kalifornské univerzity přitom recept na štěstí není zase tak složitý. Na celou problematiku se podívali z vědeckého hlediska a závěry své práce shrnuli do čtveřice jednoduchých bodů.

1. Buďte vděční

Někdy se zdá, jako by se náš mozek odmítal cítit dobře. Přemáhají nás pocity viny a studu a začneme si dělat starosti. I to je jen jeden ze způsobů, jak se mozek vyrovnává se smutkem. Dělání si starostí je lepší než nečinnost. Jenomže z dlouhodobého hlediska nejde o nejlepší plán, jak splín překonat. Odborníci proto radí, že když je vám nejhůř, zamyslete se, za co jste ve svém životě vděční.

Výzkum dokazuje, že pocit vděčnosti má na mozek podobný vliv jako antidepresiva. Vylučují se při něm hormony dopamin a serotonin. I když jste na tom opravdu špatně a nedokážete přijít na nic, za co by jste byli vděční, nevadí. Podle vědců pomáhá i samotné přemýšlení nad touto otázkou. Pocit díků nejenže pomáhá vašemu mozku, ale i sociálním vztahům. Dávejte proto najevo vděčnost svým blízkým.

2. Pojmenujte svá trápení

Potlačování emocí nefunguje. Navenek může člověk působit vyrovnaně, ale aktivita v jeho limbickém systému svědčí o opaku. Vědci pomocí funkční magnetické rezonance sledovali, jak mozek reaguje, když emoce potlačujeme a když je naopak pojmenujeme. Stačí slůvko-dvě a uvidíte, že se uklidníte. Tato metoda je již osvědčená. Po mnoho staletí se totiž používá při meditacích.

3. Naučte se rozhodovat

Znáte ten pocit, když po dlouhém váhání konečně učiníte nějaké rozhodnutí a okamžitě se cítíte lépe? Dělání rozhodnutí snižuje pocity úzkosti a ustaranosti. Vědci tvrdí, že se nemusíme snažit o absolutně nejlepší rozhodnutí, stačí udělat jen takové, které můžeme označit za „dobré“ nebo „přijatelné“. Perfekcionismus zaplavuje mozek emocemi, z čehož se pak cítíme vystresovaní a trpíme pocitem, že věci nedržíme pevně v rukou. Naopak dobré „jednodušší“ rozhodnutí nám dodává pocit, že svůj život stoprocentně řídíme.

4. Dotýkejte se

Ale pochopitelně jen těch blízkých. Výzkumy potvrzují, že fyzický kontakt je pro lidi velmi důležitý. Vědci v rámci výzkumu srovnávali mozkovou aktivitu lidí, kterým po stresové situaci dovolili návštěvu, telefonát nebo písemný kontakt. Ukázalo se, že při psaní se, na rozdíl od zbylých dvou kontaktů, nestalo s mozkem skoro nic. Dá se tedy říci, že čím více fyzického kontaktu budeme mít, tím více budeme šťastní.

Nepřehlédněte

Osamělost je epidemie moderní doby. Výrazně zvyšuje riziko demence a řady dalších nemocí • Demence je závažné duševní onemocnění, které postihuje především lidi ve vyšším věku. Projevuje se postupným ubýváním kognitivních funkcí – paměti, intelektu a motivace. Odborníci nyní zjistili, že na rozvoji této choroby může mít zásadní vliv i dlouhodobý pocit osamělosti.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

Máte vzdorovité dítě? Podle psychologů je to jedině dobře • Trápí vás neustálé odmlouvání vašich potomků? Podle amerických psychologů byste za to měli být spíše rádi. Hodné a poslušné děti totiž podle nich v dospělosti mnohem častěji podléhají alkoholu a drogám, nedokáží se výrazněji prosadit a jejich život tak může být celkově méně kvalitní.

Jak objevit a oslavovat svou jedinečnou hodnotu • Každý z nás se někdy potýká s pocitem nedostatečnosti, srovnává se s ostatními a nedokáže si plně uvědomit svou vlastní hodnotu. Přestože to může být běžná zkušenost, je důležité si uvědomit, že sebehodnota je klíčovým faktorem pro celkové blaho a štěstí v našem životě. Jak si tedy uvědomit vlastní sebehodnotu a přestat se stále podceňovat?

Optimismus prodlužuje život až o několik let, potvrdila studie • Ze všech stran v poslední době slýcháváme, že na kvalitu života mají příznivý vliv nejen vyvážená strava a dostatek pohybu, ale i pozitivní myšlení. Vědci nyní zjistili, o kolik let déle se dožívají optimisté.

Návod na šťastný život od našich praprababiček • Nejspíš už od počátku světa řeší většina lidí otázku, jak být v životě šťastný. Někdo svůj zaručený recept má, jiným ho možná poskytne článek z dobového časopisu z roku 1909. Neznámá autorka v něm popisuje, čím se šťastní lidé odlišují od těch nešťastných. A také nabízí rady, které budou zcela jistě platné i za dalších 100 let.

Recept na šťastný život? Celý svět se zbláznil do životního stylu hygge • Představte si svůj ideální podzimní den. Co vidíte? Svíčky, knihy, krb, tlumené světlo, v pozadí jemná hudba a za okny déšť? A víte, že jste si právě představili hygge?

Sušenky s horkým kakaem.

Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak • Vysoká inteligence je všeobecně společností vnímána jako pozitivní a obdivuhodná. Psychologové však už několik desítek let upozorňují na fakt, že jedinci obdaření geniálním mozkem mohou mít zároveň i určité osobnostní limity.

Sny o pavoucích: Symbolika, lidové pověry, snáře a moderní psychologie • Sny jsou fascinující okna do naší podvědomé mysli, která nám často představují různé obrazy, situace a bytosti. Jedním z neobvyklých a mnohdy děsivých snových symbolů jsou pavouci. Ti dokážou vyvolat šok, odpor nebo dokonce strach, a tak není divu, že mnoho lidí se zajímá o to, co tyto sny mohou znamenat.

Proč jsou Skandinávci nejspokojenější lidé na světě? Mají recepty na štěstí • Severoevropané jsou údajně nejšťastnější lidé na světě. Vyplývá to ze studie, kterou si každoročně nechává vypracovat Organizace spojených národů (OSN). Nejsilnější pocity štěstí prý zažívají Norové, Dánové a Finové. A to navzdory našim zažitým představám o chladném, tmavém a depresivním severu. V čem tedy spočívá jejich tajemství?

V čem spočívá tajemství životního štěstí?

Jak modrá a červená barva působí na naše duševní schopnosti • Chcete být kreativnější a výkonnější? Žádný problém! Stačí, když využijte barvy – konkrétně červenou a modrou. Vědci zjistili, že když se lidé dívají na červenou barvu, daří se jim o 30 % více při úkolech zaměřených na detaily, jako je vybavování si dávných vzpomínek či oprava textu. Oproti tomu modrá barva u lidí způsobuje až dvojnásobně větší kreativitu. Závěry výzkumu publikoval americký časopis Science.

Vědci zkoumali, jak barvy ovlivňují fungování našeho mozku.

Duševní zdraví v dospělosti nemusí záviset jen na šťastném dětství • Prožití šťastného dětství ještě nemusí být zárukou, že se u člověka v budoucnu nerozvinou duševní problémy. Dokonce i u těch, kteří mají hodně pozitivních zkušeností z raného dětství, se mohou v dospělosti vyskytnout úzkosti a deprese.

Proč mi lže? Nejčastější důvody skrývání skutečnosti v mezilidských vztazích • V současném světě plném komunikace a informací bychom očekávali, že pravda bude ceněna a vyhledávána. Přesto však stále nacházíme případy, kdy lidé místo pravdy volí neupřímnost a vyhýbají se konfrontaci s realitou. Proč se tomu tak děje? Prozkoumejte nejčastější důvody, proč se lidé často drží na okraji pravdy a upřednostňují iluzi.

Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba • Náročná zima, letos navíc umocněná stále nekončící pandemií a astronomickým zdražováním všeho možného, představuje obrovskou zátěž na naši psychiku. Naštěstí ale existuje jednoduchý a bezplatný způsob, jak zůstat v pohodě.

Psychologické triky supermarketů. Proč skoro vždycky utrácíme víc, než chceme a potřebujeme • Supermarkety jsou již tři desítky let nedílnou součástí českého trhu s potravinami. A stejně tak dlouho nás jejich provozovatelé podvědomě nutí, abychom u nich utratili co nejvíce peněz. Odhalujeme psychologické finty, které na nás úspěšně aplikují.

Umíte si stanovit vlastní hranice? Naučit se říkat „NE“ je mimořádně důležité • Každý z nás se v průběhu života dostane do situací, ve kterých je nezbytné vyjádřit své vlastní hranice, potřeby a preference. Naučit se říkat jasné „NE“ je dovedností, která je pro mnoho lidí obtížná. Přestože se může zdát, že je snadné odmítnout žádost nebo nabídku, ve skutečnosti se často bojíme negativního ohlasu, zklamání druhých nebo pocitu viny.

Exotické superpotraviny dokáží s tělem zázraky. Proč byste je měli vyzkoušet? • Příroda nám nadělila několik tzv. superpotravin, které obsahují obrovské množství látek prospěšných pro zdraví. Mnozí je označují za potraviny budoucnosti. O tom, že mají zázračné účinky, se ale vědělo už před mnoha tisíci lety. Řada z nich se běžně vyskytuje u nás, některé ale mají původ v exotických zemích.

Superpotraviny jsou dnes dostupné pro každého.

Tajemství banánů. Proč jsou zahnuté a rostou nahoru? • Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou banány zahnuté? A proč narozdíl od většiny plodů ovocných stromů a navzdory zákonům gravitace rostou směrem nahoru?

Spánek je mnohem důležitější, než si myslíme, potvrdil výzkum vědců • Cítíte se neustále otrávení a frustrovaní? Rozčílíte se snadno i kvůli nepodstatné malichernosti? Pokud na vás tento popis sedí, přestože vaše povaha byla od malička spíše mírná, měli byste se zaměřit na kvalitu spánku.

Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe • Dlouhodobý stres a nepřiměřené nároky mohou po čase vést až k celkovému vyčerpání a kolapsu. Své o tom ví asistentka Bára (32), která se nejdřív musela dostat na úplné dno, aby pak mohla úspěšně otočit kormidlem života a vydat se lepší cestou.