Zbraň proti obávaným chorobám. Jíst rajčata každý den se vyplatí hned několikrát

MagazínIvana Kratochvílová31. prosince 20202 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Využití rajčat v kuchyni je obrovské. Můžeme z nich připravovat omáčku na těstoviny, lahodnou polévku nebo lehký salát. Červené plody mají ještě jednu výhodu. Jsou mimořádně prospěšné pro zdraví.

Rajčata jsou v první řadě vydatným zdrojem antioxidantu lykopenu. Ten posiluje imunitní systém, odbourává volné radikály a chrání tak před rakovinou slinivky a tlustého střeva.

Vědecké studie navíc naznačují, že lykopen umí snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. A teď to nejzásadnější. Lykopenu nevadí tepelná úprava, takže ho tělu dopřejete i v případě, že syrová rajčata nemáte příliš v oblibě.

[related-post id=“13862″]

Rajčata obsahují i vysoké množství vitamínu K, který je důležitý pro zdravé kosti. Naše tělo ho dokáže uchovávat jen v malém množství. Proto je nutné, aby příjem byl pravidelný. Nedostatek vitamínu K má za následek modřiny, krvácení z nosu, dásní a v extrémních případech také krev v moči a ve stolici.

Draslík pro zdraví

Rajčata prospívají i srdci a kardivaskulárnímu systému. Vysoký obsah draslíku činí z rajčat účinnou zbraň proti vysokému krevnímu tlaku. Draslík napomáhá i správnému fungování nervového a svalového systému.

Nedostatek draslíku se může projevit únavou, bolestí hlavy, křečemi ve svalech i nepravidelným srdečním rytmem. Ve dvou středních rajčatech najdeme přibližně 10 procent doporučené denní dávky draslíku.

[related-post id=“28166″]

Rajčata jsou bohatá také na další látky a minerály, které prospívají zejména zraku. Ukazuje se, že mohou skvěle fungovat jako prevence proti šedému zákalu a makulární degeneraci. Tato nemoc postihuje hlavně osoby ve vyšším věku a způsobuje poškození centrální části oční sítnice.

Rajčata jako lék na Parkinsona

Nové vědecké studie naznačují, že rajčata by v budoucnu mohla hrát důležitou roli i při léčbě obávané Parkinsonovy choroby. Při ní dochází u pacientů k odumírání mozkových buněk, což má v konečném důsledku za následek demenci.

Vědcům se podařilo vypěstovat rajče obohacené o látku zvanou L-DOPA. Tu využívají pacienti s Parkinsonovou chorobou na kompenzaci sníženého přísunu dopaminu. Takto obohacená rajčata by mohla být nadějí pro pacienty, kteří se potýkají s vedlejšími účinky chemicky syntetizované L-DOPA.

Jednoduchý salát caprese

Foto: Unsplash.com

Omytá a osušená rajčata nakrájejte na plátky. Mozarellu nechte okapat a také nakrájejte. Vyskládaná rajčata s mozarellou ozdobte lístky bazalky a zakápněte olivovým olejem. Podle chuti můžete přidat sůl, pepř a balsamico.

Nepřehlédněte

Láska a přátelství jsou pro lidské zdraví mnohem důležitější, než si myslíte • Přátelství, to je někdy víc, než láska, zpívá Petr Rezek v notoricky známé písničce. Vědci z celého svět se shodují, že pokud člověk často trpí pocity osamělosti a nejrůznějšími splíny, je větší pravděpodobnost, že se to projeví oslabením imunitního systému. Oproti tomu lidé, kteří se dostatečně socializují, jsou nejen zdravější, ale dožívají se i vyššího věku. K čemu dalšímu jsou přátelé a partneři ještě dobří?

Jane Seymour alias Doktorka Quinnová vypadá i po 30 letech od natáčení stále fantasticky • Před 27 lety se na televizních obrazovkách v USA objevil seriál Dr. Quinnová. Historická sága o statečné lékařce, která se potýká s drsným prostředím amerického divokého západu druhé poloviny 19. století, si rychle získala miliony diváků. Představitelka hlavní role, britská herečka Jane Seymour, vypadá i po téměř třech desítkách let od natáčení pořád úžasně. 

Jane Semour a Joe Lando vytvořili v seriálu pár.

Jak si úspěšně vypěstovat depresi, aby vám vydržela do konce života • Smutek je nedílnou součástí života. Funguje jako nutný ventil extrémních zátěžových podnětů, kterým jsme čas od času vystavováni. Bez smutku by navíc člověk ani nevěděl, co jsou pravé opaky – pocity radosti a štěstí. Když ale špatná nálada trvá příliš dlouho, může se jednat o závažné onemocnění zvané deprese. Část odborníků přitom zastává názor, že někteří lidé si mohou za vznik depresí sami.

Pozitronová tomografie slaví výročí. Unikátní metodu provedli lékaři v Česku poprvé před 20 lety • Přesně před 20 lety, 25. srpna 1999, provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET neboli pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě. PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo cestu pro další rozšiřování PET technologie do zdravotnických zařízení u nás i v zahraničí.

Další výzkum potvrdil, že káva ovlivňuje délku života • Pokud patříte mezi milovníky kávy, pak rozhodně musíte vědět o nejnovější studii vědců, jejíž závěry zveřejnil odborný časopis The Annals of Internal Medicine. Zkoumalo se, jaký vliv má pravidelné pití kávy na riziko předčasného úmrtí. A potvrdil se poznatek, který přinesly podobné vědecké práce již v minulosti.

Trápí vás zarudlá a podrážděná pokožka? Řešení je snadné a stojí pár korun • Objevila se vám vyrážka či zarudnutí na pokožce i přesto, že jste na sobě měli oblíbené tričko vyprané v pracím prášku a v aviváži, kterou dlouhodobě používáte? Věnujte tomu pozornost, alergie na prací prášek se může objevit kdykoliv. Pomůže praní s dostatečným mácháním i změna prostředku.

Epidemie spalniček řádí v Praze. Nepodceňujte příznaky, varují hygienici • V minulém týdnu bylo v Praze zaznamenáno celkem 12 nových, laboratorně potvrzených případů onemocnění spalničkami. Informovala o tom Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP). V průběhu celého měsíce ledna v metropoli spalničkami nově onemocnělo 35 lidí. Již od roku 2018 v hlavním městě probíhá epidemický výskyt spalniček. Za rok 2018 pražští hygienici evidovali 103 nemocných.

„Zdravější“ alternativy cigaret? Odborníci bijí na poplach a požadují přísnější regulaci • Na následky kouření zemře ročně v Česku kolem 18 tisíc lidí, tedy zhruba jedno okresní město. Řada spotřebitelů přešla v poslední době na alternativy běžných cigaret – především zahřívaný tabák a e-cigarety založené na principu vaporizace tekutých náplní. Odborníci ale varují, že tyto produkty rozhodně nejsou tak neškodné, jak se často jejich výrobci snaží prezentovat.

Alternativní kouření

Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích • Jedlou sodu neboli sodu bikarbonu známe zřejmě všichni a značná část populace využívá její vlastnosti v mnoha směrech. Pojďme se podívat, jaké má soda účinky a v kterých případech je vhodné ji použít v domácnosti.

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší • V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ghí a přepuštěné máslo

Mobil na toaletě? Zaděláváte si na vážné problémy. A nejde jen o bakterie • Nedávná studie britských vědců zjistila, že více než polovina lidí pravidelně používá mobilní telefon při vykonávání potřeby na toaletě. Lékaři však varují, že tento zlozvyk může vážně poškodit vaše zdraví. A na vině překvapivě nejsou jen choroboplodné zárodky.

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě • Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život.

Zdřímnutí po obědě prospívá, ale musí být přiměřeně dlouhé • Dobrá zpráva pro všechny vyznavače poobědového šlofíčka. Nová studie čínských vědců říká, že krátké zdřímnutí má velmi pozitivní vliv na náš mozek. Důležité je ale dodržovat pravidelnost a přiměřenou délku.

Petřínská rozhledna bude mimořádně svítit červeně • Jedna z pražských dominant – Petřínská rozhledna – se v sobotu v noci zahalí do červené barvy. Praha se tak chce připojit ke Světovému dni dárců kostní dřeně, který letos připadá na 15. září.

Chřipka zabila v Praze už deset lidí. Hygienici radí, jak onemocnění předcházet • Na území hlavního města Prahy se situace hlášených onemocnění chřipkou v uplynulém týdnu téměř nezměnila. Ve věkové skupině školních dětí a mladých dospělých (6–14 let a 15–24 let) a také ve skupině 60+ došlo k mírnému vzestupu počtu hlášených onemocnění, v ostatních věkových skupinách nemocnost naopak klesla. Významně klesl podíl onemocnění chřipkou vůči onemocnění ostatními respiračními viry. Za letošní chřipkovou sezónu má Hygienická stanice hlavního města Prahy dosud hlášeno 30 těžkých průběhů chřipky s nutností hospitalizace nemocných na ARO a JIP a bohužel i 10 úmrtí. Ohroženi jsou především senioři „Hospitalizaci si vyžádalo onemocnění u dětí do 14 let v 6 případech, u dospělých do 59 let v 6 případech a v 18 případech u dospělých nad 60 let věku. Úmrtí byla zaznamenána 1 x ve věku do 59 let a 9 x ve věku nad 60 let,“ sdělila ředitelka protiepidemického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Jágrová. [related-post id="6207"] Chřipka není viróza „Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup – náhle nemůžete udělat ani krok, příšerně vás bolí klouby a teplota je nad 38 stupni C. Ostatní příznaky chřipky jsou podobné viróze. Chřipka je jedním z nejčastějších lidských onemocnění, ale nikdy by se neměla podceňovat. Za loňskou chřipkovou sezónu zemřelo jen v Praze 29 osob," říká šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek. [related-post id="6255"] Jak se nenakazit? Hygienici doporučují vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí. Důlěžité je dodržování základních pravidel, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. Od běžné virózy se chřipka odlišuje rychlým nástupem, bolestí kloubů a horečkou nad 38 stupňů.

Chřipkové onemocnění ohrožuje nejvíce seniory.

Oválná okna v letadle mají svůj důvod • Ať už cestujete letadlem často, nebo spíš jen příležitostně, určitě už jste se někdy zamýšleli nad tím, proč jsou všechna okénka v kabině oválná. Nejedná se o žádný výstřelek designerů. Hranatá okna by totiž mohla způsobit katastrofu.

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje • „Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Tuberkulóza v Česku stále není vymýcena. Počty nakažených jsou vysoké • Vykašlávání krve, pocení, slabost, teplota, bolesti na hrudníku – to jsou některé z typických příznaků tuberkulózy, nemoci, kterou se nedaří i přes veškerou snahu zcela vymýtit. Čerstvá data Registru tuberkulózy říkají, že v České republice trpí touto nemocí 259 mužů a 121 žen. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo 18 lidí, což je o 7 méně než v roce 2017. Brzy uplyne 137 let, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, který nemoc způsobuje. Tento den (24. 3.) si lékaři po celém světě připomínají jako Světový den boje proti tuberkulóze.

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám • Ke štědrovečerní večeři patří bramborový salát jako párek k rohlíku. Dopřává si ho až 95 procent všech obyvatel Česka a v mnoha domácnostech se připravuje v tak velkém množství, že zbude ještě na několik dalších dní. Ne každý už ale dbá na to, aby salát byl i zdravotně nezávadný.