Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech

29. prosince 2020 • 12:40 Evžen Korec
Foto: Unsplash.com

Aktuální boj s pandemií a ekonomické dopady drastických omezení zcela zastínily velmi důležitou zprávu posledních dnů, která ovlivní budoucnost lidstva na dlouhá desetiletí dopředu. Ptáte se, cože je tou důležitější zprávou? Není jí nic jiného než to, jak si lidstvo zajistí potřebné zdroje potravin.

Světovými médii proběhla v minulých dnech kratičká zpráva o tom, že maličký ale ekonomicky velice silný Singapur je první zemí na světě, která povolila prodej uměle vytvořeného masa. Konkrétně jde o kuřecí nugetky sanfranciského start-upu Eat Just Inc. Že je to v porovnání s celosvětovou epidemií banalita? Nic nemůže být od pravdy dále. Právě nyní se totiž přepisují dějiny lidského stravování.

Současné umělé maso není totiž jen tak nějakou nedokonalou náhražkou, jakou byly pokusy nahradit maso živočišného původu až dosud. Žádný sójový či bramborový protein s příměsí rostlinného hemoglobinu. Tentokrát jde o plnohodnotné maso z nefalšovaných zvířecích buněk. Jen s tím velkým rozdílem, že kvůli tomuhle soustu žádné zvíře zemřít nemuselo. Firma totiž kuřecí nugetku kompletně vyrobí v takzvaném bioreaktoru. V něm probíhá biologická reakce za přítomnosti aminokyselin, cukrů a solí.

Zjednodušeně řečeno, z kmenových buněk kuřat se zde vypěstuje požadovaná svalová tkáň. Z ní se pak připraví jídlo. Konkrétně sanfranciské nugetky podávané v Singapuru obsahují 70 procent takto připraveného kuřecího masa a zbytek jsou proteiny získané z fazolí mungo. Poprvé v historii lidstva tak nemusí zemřít žádné zvíře, aby si člověk mohl dát k obědu kus masa. 

To bude mít obrovský dopad nejen na stravování lidí, ale i na celou planetu. Chov zvířat totiž patří k těm lidským činnostem, které životní prostředí enormně zatěžují. Dlouhodobě se mluví například o neudržitelné náročnosti chovu hospodářských zvířat na spotřebu vody. Různé organizace už před časem spočítaly, že k výrobě jednoho kilogramu čistého hovězího masa potřebujeme okolo 6,5 kilogramu zrní, 36 kilogramu objemového krmiva a 155 litrů vody. Vyrobení takového množství krmiva vyžaduje v průměru okolo 15 300 litrů vody. Vodní stopa jednoho kilogramu hovězího tedy znamená spotřebu 15 500 litrů vody.

Spotřeba masa roste

Zatímco ještě v roce 1990 snědl průměrný obyvatel Země 33 kilogramů masa za rok, od té doby se toto množství zvýšilo téměř o třetinu. Spotřeba masa vzrostla celosvětově za posledních 50 let pětinásobně. Nejoblíbenějším masem je podle článku Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2018 vepřové, kterého průměrný obyvatel planety spotřebuje 16 kilogramů ročně, drůbežího masa sní o jeden kilogram méně a hovězího pak devět kilogramů za rok. Kolik to představuje vody, raději ani počítat nebudu.

Problémem je také to, že kvůli chovu hospodářských zvířat či pěstování plodin pro jejich výživu lidstvo masivně kácí deštné pralesy a plundruje panenskou přírodu. ČSÚ ve stejném článku upozorňuje na to, že průměrný obyvatel USA sní za rok neuvěřitelných 124 kilogramů masa. „Kdyby všichni lidé na světě jedli tolik masa jako průměrný obyvatel USA (124 kg/rok), bylo by pro vypěstování adekvátního množství krmiv pro dobytek zapotřebí rozlohy dalších čtyř planet,“ varuje ČSÚ.

Zabíjet zvířata pro maso je nepřijatelné pro velmi početnou a stále rostoucí skupinu především mladých lidí. Proto je (nejen mezi nimi) v poslední době tak oblíbené a rozšířené vegetariánství a veganství.

Maso vyráběné v laboratořích a velkobioreaktorech je proto nejen etickou záležitostí prosazovanou ochránci zvířat, ale nutností k dlouhodobému přežití naší planety Země. Odhady totiž předvídají, že pokud se světová populace během dalších 35 let zvýší s nynějších sedmi miliard na miliard deset (což je ještě spíše optimistická varianta počítající se zpomalením současného růstu), tak spotřeba masa oproti současnosti ještě výrazně vzroste. Až tak, že už to nebude v možnostech naší planety uživit. Pokud tedy nechceme maso a v něm obsažené prospěšné látky z jídelníčku zcela vyškrtnout, jsou bioreaktory na výrobu masa jedinou možností.

Opožděné naplnění proroctví

Naplní se tak vize státníka, jehož vůdčí schopnosti se naplno projevily hlavně během druhé světové války, Winstona Churchilla. Už před ní, konkrétně v roce 1931 v eseji otištěné ve Strand Magazine, však dokázal svůj přehled a správné tušení. Popisoval totiž, že za padesát let bude zbytečné chovat kuřata, protože si díky znalosti hormonů dokážeme vypěstovat jen samotná prsíčka, stehýnka nebo křidýlka. Netrefil se pouze časově, lidstvu to trvalo takřka o půl století déle. Nicméně další smělá Churchillova vize se stává skutečností.

Firmy a země, které se této nevyhnutelné budoucnosti otevřou nejdříve, získají obrovskou konkurenční výhodu před ostatními. Nejen, že se stanou potravinově soběstačnými, ale také extrémně zbohatnou na vývozu uměle vyrobeného masa do těch států, které na tento rozjíždějící se rychlík nestihly naskočit včas a nepřipravily vhodné zázemí. To je velká příležitost i pro Českou republiku, která se ráda prezentuje jako „země pro budoucnost“.

Ta budoucnost právě nastává. Pojďme využít toho, že u nás máme spoustu špičkových vědeckých pracovišť plných vzdělaných a schopných lidí. Urychleně připravme legislativu tak, aby se o Česku mohlo psát jako o jedné z dalších zemí, které po Singapuru umožnily prodej uměle vytvořeného masa. Speciální granty by pak mohly podpořit vědecká pracoviště, která by mohla přijít s řešení, jak tuto technologii zlevnit a zpřístupnit co největšímu okruhu lidí. Třeba tak, aby si kdokoliv na domácí 3D tiskárně „vytiskl“ libovolný kus masa k obědu nebo večeři.

Masové velkochovy zvířat už nejsou déle udržitelné. Čím dříve si to uvědomíme a začneme je rušit a nahrazovat jinými formami získávání masa, tím lépe. Návod už máme. Teď ho jen začít používat. Zachráníme tím nejen miliardy zvířat, ale i celou naší planetu.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s., ředitel ZOO Tábor, vystudovaný molekulární biolog a genetik, spoluautor 11 patentů v oblasti molekulární biologie a genetiky a více než 20 vědeckých publikací ve špičkových světových časopisech.

Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit. Výzkumníci z Northumbria University v britském městě Newcastle před časem provedli experiment s mátovým čajem. Celkem 180 dobrovolníků požádali, aby po konzumaci různých horkých nápojů (mátový čaj, heřmánkový čaj a horká voda) popsali v dotazníku svou […]

RECEPT: Lahodný mrkvový krém

Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin. Mrkev je považována za zdroj cenných antioxidantů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které organismus potřebuje mj. i proto, aby se mohl lépe bránit všudypřítomným zákeřným bacilům V mrkvi najdeme vysoký obsah vitamínů A, B, C, E […]

Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

Jedlou sodu neboli sodu bikarbonu známe zřejmě všichni a značná část populace využívá její vlastnosti v mnoha směrech. Pojďme se podívat, jaké má soda účinky a v kterých případech je vhodné ji použít. Mírné abrasivní účinky tohoto jemného bílého prášku můžeme využít při čištění zašlého nádobí. Skvěle s ní vydrhnete čajník nebo kávovar, ale také třeba i sporáku, neboť dokáže spolehlivě odstranit i mastnotu. Nerezové povrchy zbaví vodního kamene, a přitom je nepoškrábe. […]

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den

Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit. Řada studií dokládá, že ovesné vločky jsou skutečně prospěšné pro naše zdraví. Nejlepší čas pro jejich konzumaci je ráno. Snídaně je v mnoha ohledech nejdůležitější jídlo dne a vločky například s jogurtem a ovocem vám dodají dostatek energie […]

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu

Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat. Lenoši, gaučáci a všichni ostatní, pro které je každý krok navíc utrpením, jsou v porovnání se zbytkem populace výrazně více ohroženi rakovinou. Zjistila to studie vědců z Texaské univerzity. Výzkumníci pozorovali celkem 8 tisíc osob a dospěli k závěrů, […]

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě

Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů. Na trhu můžete natrefit také na zlaté kiwi – je kulatější, ochlupené […]

Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy

Bazalka má široké uplatnění v kuchyni. Oblíbily si ji zejména středomořské národy, a to díky její nezaměnitelné vůni a chuti. Málokdo ale ví, že tato úžasná bylinka má i léčivé schopnosti. Bazalce se často přezdívá „královská bylinka“. Není to náhoda, slovo „basileus“ totiž v řečtině označuje krále s neomezenou mocí. Léčebné účinky bazalky znali staří Řekové, Římané, Egypťané i Indové. V některých kulturách byla dokonce považována za posvátnou rostlinu. Věřilo […]

Počet nakažených v úterý se opět přiblížil k 10 tisícům

Za úterý bylo v Česku zaznamenáno 9 558 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 30 373 provedených PCR testů, z nichž 31 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 17 737. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 126 561 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 909 131 osob. Vyléčilo se jich 767 750. Zaznamenáno bylo dalších 174 úmrtí. Celkově si nemoc u […]

Životního partnera poznáte podle chování. Na některé lidi si dávejte pozor

Jak poznat životního partnera, se kterým zestárnete? Kdyby na to existoval jednoznačný návod – to by bylo na světě dobře! Ale bohužel nic takového nemáme, a tak nezbývá, než se spolehnout na vlastní instinkt a také na generacemi prověřené zkušenosti. Mnozí z nás dají na takzvaný první dojem. Protějšek se vám na první pohled zalíbí a přitahuje vás to k němu tak mocně, že se ozve srdce a mozek přestane pracovat. Často […]

Mátový čaj neléčí jen žaludek. Vědci odhalili ještě jeden velký přínos

Snad každý zná účinky mátového čaje. Odvar z máty peprné dokáže zmírnit bolest hlavy, uleví při rýmě a nachlazení, zklidňuje podrážděný trávicí systém a posiluje imunitu. Vědci však nyní objevili ještě jeden zdravotní benefit. Výzkumníci z Northumbria University v britském městě Newcastle před časem provedli experiment s mátovým čajem. Celkem 180 dobrovolníků požádali, aby po konzumaci různých horkých nápojů (mátový čaj, heřmánkový čaj a horká voda) popsali v dotazníku svou […]

Koronavirová data za pondělí. Zemřelo dalších 197 lidí

V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 7 590 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 27 989 provedených PCR testů, z nichž 27 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 26 929. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 134 481 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 899 503 osob. Vyléčilo se jich 750 376. Zaznamenáno bylo dalších 197 úmrtí. Celkově si nemoc u […]

Jedlá soda má široké uplatnění v domácnosti i při zdravotních obtížích

Jedlou sodu neboli sodu bikarbonu známe zřejmě všichni a značná část populace využívá její vlastnosti v mnoha směrech. Pojďme se podívat, jaké má soda účinky a v kterých případech je vhodné ji použít. Mírné abrasivní účinky tohoto jemného bílého prášku můžeme využít při čištění zašlého nádobí. Skvěle s ní vydrhnete čajník nebo kávovar, ale také třeba i sporáku, neboť dokáže spolehlivě odstranit i mastnotu. Nerezové povrchy zbaví vodního kamene, a přitom je nepoškrábe. […]

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den

Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit. Řada studií dokládá, že ovesné vločky jsou skutečně prospěšné pro naše zdraví. Nejlepší čas pro jejich konzumaci je ráno. Snídaně je v mnoha ohledech nejdůležitější jídlo dne a vločky například s jogurtem a ovocem vám dodají dostatek energie […]

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu

Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat. Lenoši, gaučáci a všichni ostatní, pro které je každý krok navíc utrpením, jsou v porovnání se zbytkem populace výrazně více ohroženi rakovinou. Zjistila to studie vědců z Texaské univerzity. Výzkumníci pozorovali celkem 8 tisíc osob a dospěli k závěrů, […]

O Českého lva se uchází Havel, Šarlatán Modelář i Žáby bez jazyka

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) dnes oznámila nominace pro 28. ročník výročních cen Český lev. Celkem 190 akademiků hlasovalo o 87 hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmech i televizních dílech, které splnily statut cen Český lev. Nejvíce nominací získaly s takřka vyrovnaným počtem filmy Krajina ve stínu, Havel a Šarlatán.  Od letošního ročníku se nově otevřely další kategorie i televizním projektům a díky tomu tak například minisérie Herec získala 7 nominací ČFTA vyhlásila poprvé také kategorie pro animovaný a […]

Zvláštního papouška odchovali v pražské zoo. Je to mimořádný úspěch

Zoo Praha si na své konto připsala další významné prvenství. Jako vůbec první zoologická zahrada v kontinentální Evropě odchovala trichu orlího, významně ohroženého a vzhledově velmi zvláštního papouška. Tricha orlí žije v deštných lesích nižších poloh novoguinejských velehor. Právě tady jej domorodci loví pro jeho červené peří, kterým si zdobí čelenky. „Podle nedávného průzkumu Wildlife Conservation Society je kvůli uspokojení tamní poptávky zabito každoročně 8 % celkové předpokládané populace trichů […]

Denní přírůstek nakažených byl v neděli nejnižší v tomto roce

V neděli bylo v Česku zaznamenáno 2 618 nových případů nákazy koronavirem, což je zatím nejméně v tomto roce a výrazně méně než minulou neděli, kdy bylo zaznamenáno 4 303 nakažených. Hygienici vykázali 8 779 provedených PCR testů, z nichž 30 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 5 783. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 144 957 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově […]

X Zavřít