22. 10. 1889: Rekonstrukce kostela ve Slivenci a oslava v Národním divadle

Před lety v PrazePražskýDEN.cz22. října 20192 minuty čtení

Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

Ze Slivence

Starobylý kostel ve Slivenci z dob císaře Karla IV., jenž prodlením doby byl v některých svých částech přestavěn, byl uvnitř obnoven nákladem křižovnického řádu v původním slohu od architekta p. Barvitia. Nejstarší část je zbudována v krásném gothickém slohu. Strop byl obnoven, oltář a kazatelna vybronzovány, zdi a sloupy polychromovány a tři dosti zachovalá okna se 6 obrazy svatých, vzácný zbytek starobylého českého malířství na skle, jsou uložena v klášteře křižovníků a na místě nich byly zasazeny kopie, provedené přesně dle původních obrazů. Kostel byl v neděli dopoledne slavnostně vysvěcen. – Národní listy, 22. 10. 1889

Oslava 25leté působnosti Jakuba Seiferta

Jak veřejnosti naší již sděleno bylo, chystá se v Národním divadle slavnostní představení na počest Jak. Seiferta, vynikajícího člena divadla toho, svědomitého režiséra, a vůbec umělce nad jiné oblíbeného a váženého. P. Jakub Seifert má nepopíratelné zásluhy o rozvoj naší české činohry, a sice nejen pokud se zmíněné jeho činnosti režisérské tkne, ale také jako umělec v poměrech našich vzorný, jehož výkony byly školou celé řadě mladších herců českých. Jak se praví, chystají četní přátelé páně Seifertovi k oslavě uměleckého jeho působení projevy přízně, a zejména mezi předplatiteli Národního divadla konají se v tom smyslu přípravy. Slavnostní představení koná se v pondělí, 28. t. m. a není pochybnosti, že v tento den divadlo naplněno bude ve všech prostorách. – Národní listy, 22. 10. 1889

[related-post id=“24177″]

Zlá žena

V sobotu večer přišel 52letý nádenník Frt. Brodecký z Neustupova u Selčan v podnapilém stavu do svého bytu v domě č. 282 na Smíchově. Mezi manželi povstala hádka, žena popadla hrnek, jejž o hlavu svého muže na kusy rozbila. Spůsobila mu tak těžkou ránu, že musil býti do všeobecné nemocnice odvežen. – Národní listy, 22. 10. 1889

Kopnut koněm

Jiří Hořenáček, 38letý podomní obchodník z Lubiny v Uhrách, přenocoval v sobotu v konírně hostince »na knížecí« na Smíchově. V noci se kůň utrhl, kopl Hořenáčka do hlavy a spůsobil mu tak těžkou ránu, že musil býti do všeobecné nemocnice dopraven. – Národní listy, 22. 10. 1889

Nepřehlédněte

Výstava v Národním muzeu připomíná historii a význam tištěných novin a časopisů • V Historické budově Národního muzea probíhá v těchto týdnech výstava s názvem Labyrint informací a ráj tisku. Na její přípravě spolupracovali pracovníci muzea s Unií vydavatelů, profesní organizací vydavatelů periodického tisku v České republice. Záměrem je připomenout význam i dlouhou tradici vydávání novin a časopisů u nás.

20. 6. 1890: Výtržnost na Zeleném trhu a stavba přístaviště v Holešovicích • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

14. 9. 1868: Obyvatelé Nového Světa zmlátili nemotorného myslivce • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

17. 9. 1868: Tragédie na stavbě domu. Dělníky zasypala zemina • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety. Tajemná nevěsta V jedné vsi u Prahy nalezala se od mládí svého jistá hezká dívka na výchově, která si udělala známost s jedním chasníkem. Známost tato vedla v poslední době k následkům, jež mladou dívku matkou učinily. Tu najednou obdržela mladá matka do vínku 40.000 zl. s tím podotknutím, že ještě jednou tolik obdrží, až se provdá. Nenadále zbohatlá dívka hodlá se teď skutečně za dřívějšího milovníka svého provdati, ač se jí nabízí množství ženichů, kteří by se značným věnem jejím i ono dítko rádi za své přijali. – Pražský denník, 17. 9. 1868 Neštěstí Včera v poledne sesula se hlína v základech nového domu, jenž se staví na začátku Smichova hned u zahrady hraběte Kinského. Dělníci kopají tam grunty, podkopali se ale v hloubce tak neopatrně, že se stěna na ně sesypala a čtyři více méně přikryla. Zvlášť na jednoho padla celá tíže hlíny, tak že jej téměř umačkala a ubohý málo živ do nemocnice dopraven být musel. Tři ostatní jsou jen lehce poranění. Zvědavého lidu bylo po celé půldne plno kolem staveniště. – Pražský denník, 17. 9. 1868 [related-post id="12407"] Zvýšení poplatku Dnem 12. t. m. počínaje zvýšen jest poplatek za uložení zboží v stanici pražské státní dráhy na 3 kr. denně z centu a neděle počítají se v dobu, která z poplatku byla vyloučena. Ustanovení toto stalo se nutným za tou příčinou, že odběr zboží při normálním poplatku nesmírně mdle se konal, čímž pořádek skládání zboží pro Prahu utrpěl značného porušení. – Pražský denník, 17. 9. 1868

Novodobý vánoční zvyk v českých domácnostech. Taky tohle děláte se stromečkem? • Co by to bylo za Vánoce bez vánočního stromečku? Jeho tradice však není zase tak stará, jak by se mohlo zdát. A zejména v posledních letech navíc doznává podstatných změn.

6. 8. 1889: Nešťastná jízda, řádění podvodníka a zabavené maso • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

24. 9. 1889: Problémy měšťanských škol v Praze a pomoc pro chudé vdovy • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

20. 11. 1889: Zařizování telegrafů a telefonů a schůze pražských hospodských • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

10. 9. 1868: Léto pomalu končí. Pražské plovárny se začnou brzy rozebírat • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Výstava ve Valdštejnské zahradě připomíná Karla Čapka • Světově proslulého spisovatele a někdejšího obyvatele Prahy 10 Karla Čapka, od jehož narození uplyne 130 let, připomíná nová panelová výstava ve Valdštejnské zahradě.

28. 11. 1889: Benefiční večer, smrtelná nehoda a první sníh v Praze • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

31. 5. 1890: Zbytečný poplach kvůli ohni v obchodě na Karlově náměstí • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.

11. 9. 1868: Zemřela mlékařka ze Záběhlic. S rodinou už se rozloučit nestihla • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

Slavný oscarový herec ztvární Nicolase Wintona v celovečerním filmu • Už více než 80 let uplynulo od hrdisnkého činu sira Nicolase Wintona, který zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království. Dojemný příběh nyní znovu ožije na plátnech kin.

12. 1. 1868: Neposypané chodníky v Praze působí lidem vážná zranění • Pražané nedbají úředního nařízení a zanedbávají posyp zledovatělých chodníků, což má za následek hned několik vážných zranění. A ochotníci ze Smíchova budou hrát dobročinné představení. Přečtěte si, o čem psaly dobové noviny přesně před 150 lety.

Bramborový salát před sto lety Češi skoro neznali. Odkud se vzal? • Vánoce bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže představit. Ještě před 100 lety byste přitom tuto pochoutku hledali na naší vánoční tabuli marně. Odkud se vlastně vzal? A proč ho Češi začali jíst?

Nová podoba Libeňského mostu podle hnutí ANO. Jak se vám líbí? • Kandidát na primátora za hnutí ANO Petr Stuchlík zveřejnil na svém Facebooku vizualizaci nového Libeňského mostu.

Nové pražské pověsti: Poslední podzimní lísteček • Na konci listopadu bývají pražské ulice už většinou zahalené v mlze. Je to tajemný čas. Dny jsou krátké jako první láska a světla je tak moc málo, že by se klidně vešlo do krabičky od zápalek. Lidské duše potají vzpomínají, jak voněly všechny ty promarněné podzimy, zatímco poslední žlutý lísteček v celém širém městě se odtrhuje od rodné větvičky a vydává se na poslední cestu.

9. 9. 1868: Dva lidi v jeden den postihla přímo na ulici padoucí nemoc • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 150 lety.

26. 3. 1889: Nepovedený pohřeb a případy drzých pražských zlodějů • Přečtěte si, co se psalo v pražských novinách přesně před 130 lety.