Experiment s chlebem dětem ukázal, proč je důležité mýt si ruce před jídlem

MagazínTereza Běhalová21. prosince 20192 minuty čtení

I obyčejný chléb může posloužit jako neobyčejná edukační pomůcka.

Foto: Pixabay

Vštípit dětem zásady hygieny často bývá pro rodiče složitý oříšek. S neobyčejně zajímavou metodou přišla učitelka Dayna Robertson z jedné základní školy v americkém městě Idaho Falls. Při experimentu posloužil obyčejný toastový chléb.

Učitelka se rozhodla svým žákům názorně ukázat, proč je důležité mýt si ruce před každým jídlem. Do třídy přinesla několik plátků toastového chleba. Úkolem dětí bylo, aby je rukama osahaly.

Zatímco jedno dítě si neumylo ruce vůbec, druhé je mělo opláchnuté vodou a mýdlem. Další žák si pak před osaháním chlebu ošetřil ruce dezinfekčním prostředkem. Učitelka plátky chlebu umístila do plastových sáčků. Po měsíci byly na první pohled patrné výsledky pokusu.

Fotografii plesnivých plátků chleba sdílela na sociálních sítích učitelčina asistentka. Příspěvek následky sdílelo několik stovek lidí. Foto: Facebook.com / Jaralee Annice Metcalf

Plátku v prvním sáčku zleva se nedotkl nikdo, takže i po tak dlouhé době zůstal v podstatě stejný. Ve druhém sáčku je chléb, kterého se dotkly neumyté ruce. Zde se proto poměrně hojně rozšířila plíseň. Prostřední sáček obsahuje chléb, na který sahaly ruce umyté mýdlem a vodou. Čtvrtého chlebu se dotkly ruce ošetřené desinfekčním prostředkem. V pátém sáčku se pak nachází chléb, kterým učitelka otřela povrch notebooku.

Výsledky tohoto jednoduchého pokusu ukazují, že při hygieně rukou je lepší spolehnout se na osvědčenou kombinaci vody a mýdla, než utrácet za drahé dezinfekční prostředky, které požadovaný efekt stejně nemají.

Nepřehlédněte

Jak funguje DNA? Národní muzeum otevřelo výstavu Doba genová • Jak vlastně vypadá DNA a jakým způsobem se získává v laboratoři? A k čemu je její výzkum užitečný v muzejnictví? Nejen na tyto otázky se snaží odpovědět nová výstava s názvem Doba genová, která je k vidění od 19. července v Nové budově Národního muzea.

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy • Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy.

Kapavka, HIV, syfilis? Co všechno reálně můžete a nemůžete chytit na veřejných toaletách • Návštěva veřejných záchodů většinou není zrovna nejpříjemnějším zážitkem, který bychom s radostí vyhledávali. Občas ale příroda v nevhodný moment začne „volat“ tak naléhavě, že zkrátka nemáme žádnou jinou možnost. A i když jsou v dnešní době tato místa většinou pravidelně několikrát denně čištěna, řada lidí se přesto obává nákazy nejrůznějšími chorobami. Je ale tento strach oprávněný? Co nám na toaletách skutečně hrozí?

Je nutné se bát na veřejných toaletách?

Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy? • Češi pijí přes míru. V pátek proto odstartuje měsíční akce, která má podpořit tisíce mužů a žen ve snaze prověřit jejich vztah k alkoholu a zároveň změnit jejich zaběhlé návyky. Kampaň s názvem „Suchej únor“ se letos koná již posedmé.

Alkohol představuje problém pro více než milion Čechů.

Domácí pečený čaj pro chladné dny připravíte až překvapivě snadno • Naše babičky měly spoustu triků, jak se v chladných zimních dnech příjemně zahřát. Jedním z nich byly pečené čaje. Právě ty se nyní po letech opět vrací do módy. Nejenže krásně provoní celou domácnost a pohladí po duši, ale jejich příprava je snadná a bude vás bavit.

Perlivá voda způsobuje řadu zdravotních obtíží. Proč se jí raději vyhnout? • Pijete často vodu s bublinkami? Podle odborníků děláte chybu. Obyčejná voda obohacená o oxid uhličitý totiž může poškodit zuby. A tím její negativní účinky na organismus nekončí.

Více peněz i lepší vztahy. Umístění postele může ovlivnit kvalitu života • Stává se vám, že se často probouzíte neodpočatí a unavení, přestože spánku věnujete dostatečně dlouhou dobu a dodržujete všechny zásady spánkové hygieny? Tento problém může způsobovat i zdánlivě taková „banalita“ jako je umístění postele v ložnici. Na kterou světovou stranu je nejvhodnější usínat?

Idiopatická plicní fibróza se zpočátku hlásí nenápadně. Důležitá je včasná diagnóza • Pražané si mohou nechat zkontrolovat plíce. Pneumologové jim otevřou dveře svých ordinací ve středu 30. září. Zájemce vyšetří i bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře. Preventivní akcí chtějí lékaři včas odhalit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Letos se do dne otevřených dveří v kraji zapojí jedenáct ambulancí. Zájemci o vyšetření by si ale vzhledem ke koronavirové pandemii měli telefonicky ověřit, jestli se provoz ordinace nezměnil. V loňském roce lékaři potvrdili IPF dvěma pacientům. U jedenácti dalších objevili jiné plicní nemoci, jako jsou například astma či chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). 

Skladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém • Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme?

Pesticidy na ovoci a zelenině zničíte v zázračně jednoduchém roztoku • Někteří lidé oplachují jablka z obchodu před konzumací pod tekoucí vodou, jiní je pouze otřou rukávem. Studie vědců z University of Massachusetts ale zjistila, že ani jedna z těchto metod není příliš účinná, pokud chcete z jablka odstranit zdraví škodlivé pesticidy.

Nebezpečná plíseň v domácnosti se podepisuje na našem zdraví • Plísně v domácnosti poškozují nejen náš majetek, ale i fyzické zdraví. Zákeřné houby se přitom často usazují v našich domovech zcela nepozorovaně. Jejich přítomnost řada lidí odhalí až poté, co je začnou trápit zdánlivě nevysvětlitelné zdravotní problémy.

Pozor na spolknuté předměty. Baterie a magnety mohou být pro děti smrtelně nebezpečné • Spolknutí drobného předmětu dítětem je noční můra snad každého rodiče. Podle zkušeností lékařů jsou to nejčastěji mince, drobné součásti hraček a bohužel také lithiové baterie a magnety. Spolknutý cizí předmět může být pro dítě smrtelně nebezpečný, zvláště pokud dítě spolkne knoflíkovou lithiovou baterii, dva a více magnetů současně, nebo magnet a jiný kovový předmět.

Operace tepny bez řezu skalpelem. Homolka drží světové prvenství v robotické cévní chirurgii • Pět až sedm malých vpichů namísto podélného řezu celé břišní stěny. Pacienti s výdutí nebo jiným závažným postižením břišní aorty či pánevních tepen nemusí podstupovat otevřenou operaci. Stačí jen miniinvazivní robotický zákrok.

Citlivost antigenních testů je nízká, pokud test není opakovaný, potvrdila studie • V odběrovém centru Fakultní nemocnice Motol proběhla na konci února studie, jejímž cílem bylo stanovit citlivost antigenních testů v režimu, který je blízký scénáři preventivního testování. Potvrdilo se, že tyto testy nezachytí ani polovinu pozitivních bezpříznakových jedinců, pokud nejsou opakovány.

Když měsíc nebudete pít alkohol, tohle se stane s vaším tělem • Omezit pití alkoholu nebo s ním úplně přestat je častým novoročním předevzetím. Ne každý ale zvládne takový režim dodržovat. Sklenička dobrého pití je přece tak lákavá. Možná pro vás ale máme motivaci.

Spěte jako miminka. Stačí sníst ty správné potraviny • Máte postel s kvalitní matrací, dodržujete pravidelný spánkový režim, spíte v zatemněné a tiché místnosti, sportujete, ale přesto se vám nedostává zdravého a ničím nerušeného spánku? Příčinou může být nesprávný jídelníček. V tomto článku si představíme potraviny, které vám klidnou noc spolehlivě zajistí.

Zásadní změna pro kuřáky. Mentolové cigarety v Česku končí. Škodí mnohem víc, než se může zdát • Kuřáci mentolových cigaret si od 20. května již svoji oblíbenou značku nekoupí. Mentolové cigarety, v posledních letech inovované o práskací kapsli, kouří až třetina dospělých kuřáků. Zákaz jejich prodeje ve všech zemích Evropské unie byl oficiálně odsouhlasen již před pěti lety. Nyní tak definitivně končí a zákaz se týká jak klasických mentolek, tak cigaret s mentolovou kapslí. Kuřáci si také výrazně připlatí. Od jara se zvýší spotřební daň na krabičce u všech cigaret o 12 až 13 korun.

Rychleji do hrobu díky špatným návykům. Změňte je, než bude pozdě • Kdo by nechtěl prožít dlouhý a spokojený život v plném zdraví? Všichni víme, že pro to musíme něco dělat. Není to ale jen vyvážená a pestrá strava, co je nutné si hlídat. Do hry vstupují i některé špatné návyky, které život podstatně zhoršují, nebo dokonce zkracují. A my si je přitom často neuvědomujeme.

Klíšťová encefalitida bývá zpočátku nenápadná. Nakazit se můžete i z mléka • Lékaři zaznamenali během prvního pololetí o 25 % více případů nákazy klíšťovou encefalitidou než ve stejném období v loňském roce. Podle statistiky ISIN (Informační systém infekčních nemocí) se nemocí nakazilo do června celkem už 158 lidí. V prvním pololetí loňského roku to přitom bylo jen 119 případů.

Klíšťová encefalitida

Bazalka funguje i jako všestranný lék na nejrůznější neduhy • Bazalka má široké uplatnění v kuchyni. Oblíbily si ji zejména středomořské národy, a to díky její nezaměnitelné vůni a chuti. Málokdo ale ví, že tato úžasná bylinka má i léčivé schopnosti.