Hranice 37 stupňů už nemusí platit. Průměrná teplota člověka se snižuje

MagazínIvana Kratochvílová7. prosince 20202 minuty čtení

Foto: Pixabay.com

Zvýšená teplota je jedním z neklamných znamení, že se naše tělo potýká s nemocí. Obecně zažitá hranice 37 stupňů Celsia už přitom nemusí platit. Stanovena byla již před 150 lety a od té doby se průměrná teplota lidského těla podstatně snížila.

Hodnotu průměrné normální teploty 37 stupňů Celsia stanovil roku 1851 německý lékař Carl Reinhold August Wunderlich na základě měření v podpaží asi 25 tisíc pacientů. Nutno dodat, že už tehdy byla předmětem mnoha polemik. Nová studie vědců ze Stanfordské univerzity v USA nyní tvrdí, že lidské tělo se od té doby výrazně ochladilo. 

Američtí výzkumníci porovnali přes 675 tisíc vzorků měření teploty, zahrnující období od americké občanské války až po současnost. Celkem shromáždili měření za 157 let, pocházející od 197 různých ročníků narození.

Ukázalo se, že muži narození na začátku 19. století měli teplotu v průměru o 0,59 °C vyšší, než je teplota dnešních mužů. U žen se průměrná teplota od 90. let 19. století do současnosti snížila o 0,32 stupně Celsia. Každých 10 let se tak průměrná teplota snižuje zhruba o tři setiny stupně.

Jak je to možné?

Odborníci si pokles průměrné teploty vysvětlují úbytkem chronických infekcí a zánětů v populaci. V minulosti jich bylo lidské tělo plné díky neléčeným drobným zraněním, zkaženým zubům nebo jako důsledek nadměrné fyzické aktivity spojené s nedostatkem odpočinku. Pokrok v medicíně i změna životního stylu ale způsobují, že zánětů už není tolik a organismus tak nic nenutí bojovat proti nim vyšší teplotou.

„Změnilo se prostředí, v němž žijeme, včetně teploty v našich domovech, našeho vystavení mikroorganismům a včetně potravin, ke kterým máme přístup,“ uvedla pro web Science Alert vědkyně Julie Parsonnetová.

Jaká je tedy normální teplota

Za normální dnes lékaři stále považují teplotu v rozmezí od 36,0 do 36,9 °C. Vždy ale záleží na konkrétním jedinci, denní době, a především na místě, kde se teplota měří. Pokud si měříte teplotu v podpaží, normální průměrná teplota by se měla pohybovat v rozmezí od 35,2 do 36,7 °C.

Normální rozmezí teplot podle místa měření

  • Rektum – 36,2–37,7 °C
  • Ústní dutina – 35,7–37,3 °C
  • Podpaží – 35,2–36,7 °C
  • Ucho – 35,8–36,9 °C
  • Čelo – 35,8–36,9 °C

Nepřehlédněte

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje • „Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku • Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí?

Jablko denně dokáže zázraky

Zázračný zázvor spolehlivě nastartuje váš unavený organismus • Odkud přesně zázvor pochází bohužel s jistotou nevíme. Podle dochovaných historických pramenů ho ale používali již staří Číňané a Indové. V současné době je toto koření, získávané z oddenků zázvoru pravého, populární po celém světě. Své nezastupitelné místo má především v exotických kuchyních. Mnoho lidí ho ale vyhledává i jako lék na řadu zdravotních problémů. A není divu. Jeho všestranné léčivé účinky jsou téměř zázračné!

Zázvor má až zázračné účinky a přitom nestojí skoro nic.

Idiopatická plicní fibróza se zpočátku hlásí nenápadně. Důležitá je včasná diagnóza • Pražané si mohou nechat zkontrolovat plíce. Pneumologové jim otevřou dveře svých ordinací ve středu 30. září. Zájemce vyšetří i bez předchozího objednání a doporučení praktického lékaře. Preventivní akcí chtějí lékaři včas odhalit smrtelnou nemoc – idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Letos se do dne otevřených dveří v kraji zapojí jedenáct ambulancí. Zájemci o vyšetření by si ale vzhledem ke koronavirové pandemii měli telefonicky ověřit, jestli se provoz ordinace nezměnil. V loňském roce lékaři potvrdili IPF dvěma pacientům. U jedenácti dalších objevili jiné plicní nemoci, jako jsou například astma či chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). 

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Sázení slunečnic v Kateřinské zahradě připomene závažnou chorobu • Desítky žlutých květů zasadí ve čtvrtek 18. června v Praze pacienti s roztroušenou sklerózou, jejich blízcí a příznivci. Akce má upozornit na chronickou nemoc, která postihuje nervový systém a jíž v Česku trpí zhruba 20 tisíc lidí.

Výhra v loterii jako cesta do propasti. Příběhy lidí, které peníze zničily • Představujete si občas, jak by výhra v loterii změnila váš život k lepšímu? Lidé nejčastěji říkají, že by splatili své dluhy, nakoupili si nové oblečení, nastěhovali se do luxusního domu, něco rozdali rodině a za zbytek peněz by si radostně užívali zbytek života. Jenomže zkušenosti některých reálných výherců už tak růžové nejsou.

Riziko rakoviny výrazně narůstá při nedostatku pohybu • Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen správná strava a dodržování zásad psychohygieny. Výzkum amerických vědců upozorňuje ještě na jednu důležitou součást. Pokud berete prevenci smrtelných chorob vážně, neměli byste ji podceňovat.

Pomocníci, nebo zabijáci? Elektrické spotřebiče jako skryté hrozby ve vaší domácnosti • Určitě máte v domácnosti několik menších elektrických zařízení, která vám usnadňují život. Třeba žehličky, nabíječky, rychlovarné konvice nebo mikrovlnné trouby. V posledních letech se jejich výrobci předhánějí s novými funkcemi. Ruku v ruce s tím se však zkracuje doba, po kterou tyto spotřebiče vydrží provozuschopné. Téměř nic se neopravuje a výrobci spoléhají na to, že zákazník po konci záruční doby, obvykle po dvou až třech letech, takový výrobek prostě vymění za nový.

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě • Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život.

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Odběrové místo na Mariánském náměstí provádí PCR testy ze slin • Na Mariánském náměstí v Praze 1 bylo otevřeno nové odběrové místo. Testovat se zde mohou lidé jak pomocí antigenní metody, tak i formou PCR testu neinvazivní metodou odběrem vzorku ze slin.

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně? • Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky v těchto dnech obsypávají červené plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy.

Léčivá síla kaštanů. Podzimní zamyšlení Terezy Běhalové • Měla jsem to štěstí, že jsem zažila svoji prababičku. Hodně mě toho naučila, ale na některé věci jsem postupem času zapomněla. Letos při jedné z podzimních procházek se mi však něco znovu vybavilo. A to přesně ve chvíli, kdy jsem procházela pod jírovcem.

Ideální čas na sprchu je pro každého různý. S čisticími prostředky šetřete • Lidé se dělí na dvě skupiny. Jedni upřednostňují sprchování hned ráno po probuzení, druzí si tento rituál nechávají až na samý závěr dne před spaním. Co je ale lepší pro naše zdraví?

Drtivá pandemie ruské chřipky řádila i u nás. Dobový popis hodně připomíná současnost • Historie ukazuje, že světové pandemie nejsou ničím novým. Například mezi lety 1889 až 1893 řádila po celém světě tzv. ruská chřipka. Při pročítání článků v dobových novinách můžeme nalézt hned několik podobností s naší nepříjemnou současností.

Tuberkulóza v Česku stále není vymýcena. Počty nakažených jsou vysoké • Vykašlávání krve, pocení, slabost, teplota, bolesti na hrudníku – to jsou některé z typických příznaků tuberkulózy, nemoci, kterou se nedaří i přes veškerou snahu zcela vymýtit. Čerstvá data Registru tuberkulózy říkají, že v České republice trpí touto nemocí 259 mužů a 121 žen. Loni na tuberkulózu v Česku zemřelo 18 lidí, což je o 7 méně než v roce 2017. Brzy uplyne 137 let, kdy německý lékař Robert Koch odhalil zákeřný bacil Mycobacterium tuberculosis, který nemoc způsobuje. Tento den (24. 3.) si lékaři po celém světě připomínají jako Světový den boje proti tuberkulóze.

Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity? • Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin?

Praha zřídila v centru odběrové místo na testování covid-19 • Na Václavském náměstí zahájilo v pátek provoz odběrové místo na testování nemoci covid-19. Cílem je, aby testování bylo více dostupné pro jak pro obyvatele Prahy, tak i pro turisty. Současná odběrová místa se nacházejí mimo centrum a turisté do nich často musejí cestovat přes celé město.