Nízké sebevědomí je řešitelný problém. Musíte ale udělat první krok

MagazínTereza Běhalová8. srpna 20213 minuty čtení
Nízké sebevědomí může být příčinou úzkostí a deprese

Foto: Unsplash

„Nestojím za nic, vypadám příšerně, nic se mi nedaří, nikoho nezajímám. Proč vlastně na tomhle světě jsem?“ To je jen malý výčet myšlenek, které nosí v hlavě lidé s nízkým sebevědomím. O problému se mluví méně, než by bylo potřeba. Přitom by svět mohl být mnohem lepší místo, kdybychom s tím všichni začali něco dělat.

„Ať už si myslíte, že něco dokážete, nebo si myslíte, že to nedokážete, v obou případech máte pravdu,“ prohlásil prý kdysi Henry Ford, slavný americký průmyslník.

Pár slovy shrnul podstatnou část tajemství všech úspěšných lidí. Právě v tomhle se od většinové populace odlišují slavní vynálezci, podnikatelé, sportovci nebo umělci. Je to neochvějná víra, že zamýšlený záměr dokážeme uskutečnit, a to prostřednictvím vlastních schopností a píle.

Proč ale některým z nás sebedůvěra chybí? Příčin může být hned několik. Bylo by snadné hodit všechno na špatnou výchovu v dětství. I když vás třeba rodiče dostatečně nepodporovali, nyní jste dospělý člověk a svůj život máte pevně v rukách.

A nebo taky nemáte, a pak se nejspíš pohybujete v začarované spirále se sestupnou trajektorií. Na jeden neúspěch se nabaluje spousta dalších, které vaše sebehodnocení sráží stále níž a níž. Existuje cesta ven?

Jak se pozná nízké sebevědomí

Je podstatné si říct, čím se nedostatek sebedůvěry projevuje. Pokud se často ocitáte v situacích, kdy nedokážete prosadit vlastní názor, máte strach z reakcí okolí a za každou cenu se snažíte předejít konfliktu, pak nejspíš máte problém. 

Nízké sebevědomí může postihnout kohokoliv
Nízké sebevědomí může postihnout kohokoliv. Foto: Unsplash

Pravděpodobně nevyjadřujete naplno své pocity, nechcete být nikomu na obtíž a týráte sami sebe. To s sebou přináší pocity nespokojenosti, osamělosti i problémy ve vztazích. V krajních případech to může dospět až k závislostem třeba na návykových látkách, na partnerovi, na jídle… A k tomu se postupem času mohou jako důsledek přidat nejrůznější nemoci. Poznáváte se?

Lidem se zdravým sebevědomím naopak nechybí dostatek kuráže. Uvědomují si svou vlastní hodnotu a nejsou závislí na ocenění od svých blízkých. Nemají ani strach z kritiky, naopak je pro ně spíše vítaná, protože si z ní dokáží vzít to dobré a dále s ní pracovat. Svůj život si tito lidé tvoří sami. A není pro ně takový problém dosáhnout všeho, co si vytyčí.

[related-post id=“38277″]

Proč nám sebevědomí chybí

Jak už bylo řečeno, nízká sebedůvěra může pramenit z našeho dětství. Na vině ale nemusí být jenom rodiče. Formovali nás i další lidé – třeba učitelé, kamarádi, rodinní příslušníci. Někdy stačí jedno slovo, které se nám vryje hluboko do podvědomí. A nám v hlavě zůstanou zakořeněná sebeurčující přesvědčení, kvůli kterým váš život není takový, jaký bychom si ho představovali.

Skutečný důvod nízkého sebevědomí ale většina lidí rozklíčovat nedokáže. Dobrá zpráva je, že problém i řešení sídlí na společné adrese – v naší hlavě. Horší zprávou je, že se nejspíš neobejdeme bez pomoci odborníka. A to obnáší jistou námahu – především si přiznat problém a vyhledat dobrého psychoterapeuta.

Nejste blázni, pokud využijete těchto služeb. Každý má právo na skvělý a plnohodnotný život. A když tato možnost je, tak proč ji nevyužít? Byli byste sami prosti sobě.

ČTĚTE TAKÉ: Emocionální upíři zpočátku vypadají jako příjemní lidé

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte

Bára (32): Kolaps mě naučil změnit přístup k životu. Člověk musí myslet nejdřív sám na sebe • Dlouhodobý stres a nepřiměřené nároky mohou po čase vést až k celkovému vyčerpání a kolapsu. Své o tom ví asistentka Bára (32), která se nejdřív musela dostat na úplné dno, aby pak mohla úspěšně otočit kormidlem života a vydat se lepší cestou.

K čemu slouží žlábek mezi nosem a ústy na lidské tváři • Přemýšleli jste někdy, odkud se vzal kožní žlábek mezi horním rtem a nosem? A jakou vlastně plní funkci? Těmito zapeklitými otázkami se lidstvo zabývalo odjakživa a vznikla díky tomu i řada nejrůznějších poetických vysvětlení. Spolehlivou odpověď přinesli vědci až v minulém století.

Proč na fotkách nevypadáte dobře? Vytváříme si falešnou představu o vlastním vzhledu • Smíření se s vlastním vzhledem patří podle psychologů mezi základní znaky vyzrálé osobnosti. V praxi ale jen málokdo bývá spokojený s tím, jak ho někdo druhý zachytil na fotografii. Proč tomu tak je?

Manipulátoři a jak se jich jednoduše zbavit, dokud je čas • Manipulace je poměrně běžná součást lidských interakcí, ale někteří se snaží manipulovat s ostatními výrazně častěji. Říkáme jim manipulátoři a jejich chování může být velmi škodlivé pro ty, kteří jsou jejich obětí. Pokud se nacházíte v takové situaci, je důležité vědět, jak se zbavit manipulativního člověka ze svého života. V tomto článku se zaměříme na několik praktických kroků, které můžete podniknout, abyste se zbavili manipulativního jedince a udrželi si kontrolu nad svým životem.

Spánek je mnohem důležitější, než si myslíme, potvrdil výzkum vědců • Cítíte se neustále otrávení a frustrovaní? Rozčílíte se snadno i kvůli nepodstatné malichernosti? Pokud na vás tento popis sedí, přestože vaše povaha byla od malička spíše mírná, měli byste se zaměřit na kvalitu spánku.

Psychologické triky supermarketů. Proč skoro vždycky utrácíme víc, než chceme a potřebujeme • Supermarkety jsou již tři desítky let nedílnou součástí českého trhu s potravinami. A stejně tak dlouho nás jejich provozovatelé podvědomě nutí, abychom u nich utratili co nejvíce peněz. Odhalujeme psychologické finty, které na nás úspěšně aplikují.

Bolest ze smrti blízkého člověka trvá dlouho. Zmírnit ji může včasná prevence • Každý z nás dluží přírodě svoji smrt, napsal kdysi Sigmund Freud. Jakkoliv se to může zdát nespravedlivé, kruté a nepochopitelné, jednou tento svět nakonec opustíme všichni. Bez výjimky. Lidé paradoxně většinou přijímají svou vlastní smrtelnost mnohem lépe, než odchod blízkých lidí. Jak se tedy se ztrátou blízkého člověka vyrovnat?

Jeden zaměstnanec s depresí ubere firmě 32 pracovních dní. Jak pečovat o duševní zdraví svých zaměstnanců? • Na 10. října připadá Světový den duševního zdraví. Tomu dle odborníků svědčí práce, na druhou stranu však samo zaměstnání nebo pracovní prostředí může k psychickým problémům napomáhat. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že například depresí trpí celosvětově až 300 milionů lidí, kvůli čemuž přichází světová ekonomika každý rok o 1 bilion dolarů. Jak mohou zaměstnavatelé pomoci ke zlepšení či udržení duševního zdraví svých pracovníků?

Proč inteligentní lidé nejsou šťastní a co se s tím dá dělat • Štěstí můžeme definovat jako pocit dlouhodobé pohody a životní spokojenosti. Touží po něm snad každý, ale jeho vnímání je značně subjektivní. Pro někoho znamená štěstí spokojený rodinný život, jiní touží po úspěšné pracovní kariéře a finančním zajištění. Existuje ale řada lidí, kteří šťastní nejsou, i když jim nic z toho nechybí. Vědci zjistili, že pocity osamělosti, smutku a melancholie zažívají i přes příznivé životní podmínky a naplnění všech materiálních potřeb především nadprůměrně inteligentní lidé. Proč to tak je?

Inteligence může být překážkou na cestě za štěstím.

Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba • Náročná zima, letos navíc umocněná stále nekončící pandemií a astronomickým zdražováním všeho možného, představuje obrovskou zátěž na naši psychiku. Naštěstí ale existuje jednoduchý a bezplatný způsob, jak zůstat v pohodě.

Rychleji do hrobu díky špatným návykům. Změňte je, než bude pozdě • Kdo by nechtěl prožít dlouhý a spokojený život v plném zdraví? Všichni víme, že pro to musíme něco dělat. Není to ale jen vyvážená a pestrá strava, co je nutné si hlídat. Do hry vstupují i některé špatné návyky, které život podstatně zhoršují, nebo dokonce zkracují. A my si je přitom často neuvědomujeme.

Využijte karanténu ve svůj vlastní prospěch • Pryč jsou doby, kdy nikdo neměl na nic čas. Koronavirus vnesl do našich životů strach a nejistotu, zároveň ale každému nabízí možnost provést generální úklid a důkladný průzkum vlastního nitra. Je to příležitost, jaká se dlouho nemusí opakovat. Hloupý je proto každý, kdo si tuto šanci nechá ujít.

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává • Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní?

Sny o mravencích symbolizují naše touhy i momentální přetížení • Sny jsou fascinujícím fenoménem, který nám umožňuje zažívat neuvěřitelná dobrodružství, navštěvovat různé světy a prozkoumávat nejtajnější hlubiny naší mysli. Často jsou plné záhadných symbolů, které nám poskytují náhledy do našich vnitřních pocitů a podvědomí. Jedním z těchto symbolů bývají často i mravenci. Co tedy mohou tito drobní tvorové znamenat v našem snovém světě?

S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog • Blíží se Vánoce a snad každý rodič touží dopřát svým potomkům jen to nejlepší. Děti tak často pod stromečkem nachází tolik dárků, že často ani nevědí, co s nimi. Psychologové ovšem varují, že je to velká chyba.

Příliš dárků může dětem zkazit život, varuje psycholog.

Sapiosexuály krásou neohromíte. Vyhledávají jiné kvality • Výběr ideálního partnera se řídí mnoha faktory. Většinu lidí přitahuje na první pohled fyzický vzhled, případně i povaha nebo stav bankovního konta. Existuje ale skupina lidí, kterou namísto toho zajímá něco úplně jiného.

Být lakomý a sobecký se finančně vůbec nevyplácí, zjistil výzkum • Lakomci, sobci a škudlilové se ve společnosti netěší příliš velké oblibě. Všeobecně se ale předpokládá, že tito lidé díky své chamtivosti ušetří spoustu peněz, takže jsou tím pádem materiálně lépe zajištění. Nejnovější zjištění ale tento mýtus vyvrací.

Zdánlivě banální slova, která mohou rozbít manželství • Odborníci na vztahy se shodují, že pro spokojené soužití dvou lidí je základním předpokladem dobrá komunikace. Pokud vám na vztahu záleží, měli byste se snažit pozitivně rozvíjet konverzaci a zároveň se vyhnout několika velmi toxickým slovům.

Jak modrá a červená barva působí na naše duševní schopnosti • Chcete být kreativnější a výkonnější? Žádný problém! Stačí, když využijte barvy – konkrétně červenou a modrou. Vědci zjistili, že když se lidé dívají na červenou barvu, daří se jim o 30 % více při úkolech zaměřených na detaily, jako je vybavování si dávných vzpomínek či oprava textu. Oproti tomu modrá barva u lidí způsobuje až dvojnásobně větší kreativitu. Závěry výzkumu publikoval americký časopis Science.

Vědci zkoumali, jak barvy ovlivňují fungování našeho mozku.

Vyrovnat se s rozchodem bývá obtížné. Řešení naštěstí existuje • Rozchod nebo rozpad manželství bývají náročnou životní zkouškou. O to víc, pokud jste ztrátě partnera nebo partnerky chtěli za každou předejít, ale všechny vaše snahy byly marné. Jak zvládnout situaci, která vás v příštích týdnech a měsících čeká? Tady je několik tipů.