Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit

5. srpna 2021 ∙ 05:21
Tereza Běhalová
Houbičky na nádobí
Foto: Unsplash

Žádná kuchyně se bez nich neobejde. A to ani v případě, kdy za vás většinu nádobí myje myčka. Houbičky na nádobí jako užitečné pomocnice jsou vždy po ruce. Zároveň ale mohou být i extrémně zrádné.

Nezáleží na tom, jak často s houbičku nádobí myjete. Už po prvním použití se v nich začínají množit nejrůznější patogeny. Některé z nich jsou pro lidský organismus neškodné, jiné mohou způsobit třeba salmonelózu.

Potvrzuje to i výzkum německých vědců, který proběhl před čtyřmi lety. Ve 14 testovaných vzorcích houbiček odhalili neuvěřitelných 250 druhů bakterií a plísní. Je pochopitelné, že čím déle je houbička používaná, tím větší je i kolonie mikroskopických breberek.

Na babské rady zapomeňte

V mnoha internetových diskuzích se můžeme dočíst „zaručené“ rady, jak houbičky dezinfikovat. Mezi nejbizarnější patří doporučení umístit houbičku do mikrovlnné trouby. To v žádném případě nezkoušejte, jinak hrozí doslova oheň na střeše.

Rozhodně nepomůže ani „svěcená voda“ všech hospodyněk – octový roztok říznutý jedlou sodou. Taková koupel sice může snížit počet bakterií, rozhodně ale nezahynou všechny.  

Jak často tedy houbičku měnit?

Vzhledem k pořizovací ceně, která je asi 1,5 Kč za kus, se doporučuje měnit houbičku každý den. Šetřit se v tomto případě nevyplatí, zdraví máme jen jedno. Pokud máte hluboko do kapsy, měňte houbičku alespoň každý týden. Jinak už to může být skutečný hazard.

Odkud se houbičky vzaly

Jako nástroj k čištění nádobí používali houby už staří Řekové. První syntetické houbičky objevil tak trochu omylem německý vědec Otto Bayer v roce 1937. V současnosti jsou největšími výrobci a exportéry houbiček Francouzi, Tunisané, Kubánci a Řekové.

Zdroj: https://doi.org/10.1038/s41598-017-06055-9, Wikipedia.org

X Zavřít