Jíte letní lehká jídla a přesto nehubnete? Na vině může být pití

MagazínTomáš Marný12. srpna 20203 minuty čtení
Letní drink

Milujete letní drinky? Dobře zvažte, které pijete, pokud chcete zhubnout.

Foto: Pixabay.com

Přestože léto přeje dietám, řada z nás vytoužená kila stejně nezhubne. I když v letních měsících zařazujeme mnohem častěji do jídelníčků zeleninu a ovoce a obvykle jíme méně masa a tučných pokrmů, neznamená to, že automaticky snížíme svou váhu.

Přejít na takzvanou středomořskou stravu je sice zdraví mimořádně prospěšné, důležité je ale stejně tak se dostatečně hýbat. A zejména pak mít pod kontrolou nejen co přes den sníme, ale také vypijeme.

A to se netýká jen alkoholu. Ten je samozřejmě asi největším problémem, protože pokud se najíme a následně pijeme alkohol, naše játra se na jeho odbourávání zaměřují přednostně. Tím dochází k ukládání energie z jídla a my přibíráme na váze. Některé alkoholické nápoje jsou ale velmi kalorické i díky přidanému cukru.

Alkohol je nepřítel hubnutí

Vypití jednoho velkého panáku čistého alkoholu je stejně energetické jako kdybyste snědli dva menší banány. Takže pokud vyrazíte na večerní párty a dáte si, řekněme, šest panáků alkoholu, dostanete do sebe takovou energii, že byste potřebovali na její spálení 75 minut běhu. A je to stejné množství kalorií, jako byste snědli dva a půl cheeseburgeru.

[related-post id=“29494″]

Po vypití šesti piv byste na spálení přijaté energie potřebovali běžet celých 109 minut. Pivo je jeden z velmi kalorických nápojů. Podle množství cukru se vypití půllitru piva v podstatě rovná snědení jednoho párku v rohlíku. Ještě horší jsou ale moderní cidery, které jsou o cca 40 % kaloričtější. Pokud tedy vypijete půllitr cideru, je to jako kdybyste snědli jeden velký, cukrovou polevou politý donut.

Je libo tekutý řízek?

Asi nejkaloričtější bombou z alkoholového pití jsou sladké koktejly se smetanou. Třeba taková oblíbená piňa colada z bílého rumu, ananasové šťávy a smetany může mít až 800 kilokalorií, tedy úplně stejně jako smažený vepřový řízek s majonézovým bramborovým salátem. Nezapomínejme na to, že alkohol obvykle konzumujeme s limonádami nebo džusy a to jsou další stovky kalorií.

[related-post id=“32988″]

Co pít, když už pít?

K lehké letní stravě se hodí suché bílé víno, které má v průměru kolem 90 kilokalorií v jedné sklence. Stejně tak si můžete dát suchý sekt, pozor ale na sekty slazené (demi sec, nebo sec), zde se již kaloriemi blížíme pivu. Stejně tak oblíbený Aperol Spritz má o polovinu více kalorií než bílé víno.

Z nealkoholických nápojů volte především tonic, který má ze slazených perlivých nápojů nejnižší kalorickou hodnotu. Naopak se vyvarujte cocacolovým nápojům.

Koktejly volte takové, ve kterých je přidaná sodová voda na úkor sladkých složek. I ovocné džusy jsou velmi kalorické. Dejte si velký pozor i na populární ledové čaje. Privátní značky diskontních řetězců totiž nabízí ledové čaje, které jsou doslova nabité cukry. Vypít lahev takového ledového čaje, s minimem obsahu skutečného čaje, je v podstatě stejné, jako sníst dva poctivé karamelové větrníky.

Nepřehlédněte

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto • Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě • Stejně jako existuje bezpočet receptů na ten zaručeně nejlepší bramborový salát, tak i každá rodina má svůj způsob, jak na Vánoce připravuje vánočního kapra nebo řízek. Jaké jsou ty nejlepší fígle pro jejich přípravu? A víte, odkud se k nám řízek a salát dostaly a že nejsou vůbec českým vynálezem?

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek • Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit • Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ.

Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe • Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Spaghetti Aglio e Olio: Chuť italské jednoduchosti • V srdci Itálie, kde se ulicemi nese vůně čerstvě upečeného chleba a vzduch naplňuje zvuk smíchu, se skrývá pokrm tak jednoduchý, ale přitom tak hluboký ve své chuti: Spaghetti Aglio e Olio. Tento pokrm v překladu znamená "špagety s česnekem a olejem" a ztělesňuje podstatu italské kuchyně - minimum ingrediencí, maximum chuti.

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě • Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů.

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Jídelníček Čechů se za posledních třicet let výrazně proměnil • Češi si v posledních třiceti letech více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kg méně než v roce 1989. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Dokonalá bramborová kaše. V čem je to tajemství? • Dobře připravená bramborová kaše je kombinací několika faktorů, které společně dohromady vytvářejí její charakteristickou chuť a texturu.

Bramborová kaše

Chuť jako nejdůležitější smysl. Funguje už před narozením a zásadně se mění s věkem • Jediný lidský smysl, při jehož absenci můžeme snadno zemřít, i když si to vůbec neuvědomujeme. V průběhu života se mění a může nás pořádně potrápit. Není to zrak, ani sluch, které vás asi napadnou jako první.

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Lepší než prášky. Granátové jablko překvapuje účinky na lidské zdraví • Seriózní výzkumy vědců z celého světa ukazují, že pravidelná konzumace semen granátového jablka má velmi pozitivní vliv na mužskou potenci. Zázračné ovoce je ale prospěšné i z mnoha dalších důvodů. Pomáhá například snižovat cholesterol, chrání před rakovinou a tělu dodává přirozenou energii.

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě • Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.

Oslňující pleť v létě. Získejte zářivý vzhled pomocí několika snadných triků • Když slunce vystoupá na oblohu a teploty stoupají, naše pokožka potřebuje zvláštní péči. Léto přináší své výzvy, jako jsou sluneční paprsky, vysoká vlhkost a zvýšené pocení. Ale nezoufejte! S těmito jednoduchými tipy a triky na péči o pleť v létě můžete dosáhnout svěží, zářivé a čisté pokožky, která bude vyzařovat krásou i v parných letních dnech.

Kuchyňské tuky po použití nevylévejte do odpadu. Bezohledný přístup se může vymstít • Vánoce se blíží a s nimi i spousta (co si budeme namlouvat) tučného jídla. Nechme ale nyní otázku zdravého životního stylu stranou, vždyť řízky k Vánocům neodmyslitelně patří. Zaměřme se na téma méně časté, avšak neméně důležitou – co s olejem po smažení? 

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost • V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.