Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

30. července 2020, 13:59 Tomáš Marný
Socialistické školní jídelny často nabízely pokrmy nevalné chuti i kvality. Foto: Unsplash.com

Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Socialistické plánování a jeho nedostatky se nevyhnuly ani školním jídelnám a jídelníček se tak musel přizpůsobovat tomu, čeho bylo momentálně nedostatek, nebo se naopak musely zpracovat přebytky. A tak v některých měsících mléčné pokrmy nebo jablka strávníkům doslova lezly i ušima, zatímco maso bylo na talíři těžké najít.

Své ještě mnohdy sehrály ne příliš zkušené pracovnice školních jídelen a obávaný normativ, tedy povinné dodržení nákladů, za které se má jídlo uvařit. Ten byl nepřekročitelný i v tom případě, že se něco zkazilo, přišlo ve špatné kvalitě, a nebo se to jednoduše soudružkám v kuchyni nepovedlo pořádně uvařit.

Drožďová polévka

V řadě škol jste ji cítili už od šatny. Zápach starého nemytého hadru nemilosrdně signalizoval, že se nachýlil den, kdy bude v jídelně k obědu drožďová polévka. Tento specifický výtvor, který si dnes řada lidí s oblibou umí velmi dobře připravit, v pojetí školní jídelny vytvořil řadu traumat v dětských duších.

Krupicová polévka s vejcem

Polévka líné hospodyně, kdy do vařící vody hodíte kořenovou zeleninu, možná kostku nějakého bujonu a vše zasypete hrubou krupicí. V závěru vaření rozšleháte vejce a přisolíte. Šlemovitá konzistence a téměř nulová chuť přeci jen skýtaly o něco vyšší gastronomický zážitek než drožďová polévka. Tahle ovšem bývala na jídelníčcích snad každý týden, protože její příprava je opravdu jednoduchá. Ne nadarmo má mezi kuchaři zkratku ŽAVES, neboli „žádný velký s***í“.

Vepřový jazyk

Přestože uzený vepřový jazyk je pochoutkou zdobící řadu slavnostních akcí (a do české kuchyně jednoznačně patří), vařený vepřový jazyk ze školní jídelny je jedním z vrcholů gastropekla. Obzvláště v kombinaci s línými soudružkami, kterým se nechtělo uvařené jazyky pořádně oloupat. Hnědé blátivé cosi, měnící barvu volně od fialové po sytě zelenou, pokryté vrstvou čehosi, vzdáleně připomínajícího brusný papír, vám v kombinaci s nevalně vyhlížejícím vařeným bramborem jasně signalizovalo, že jíst něco, co už někdo jednou v ústech měl, se prostě nemá.

Játrová omáčka

Tenhle staročeský poklad české kuchyně, který zmiňuje už slavná kuchařka Magdaleny Rettigové, dokázala školní jídelna dovést k naprostému dnu. Klihovitá šlichta hnědozelené barvy rozmixovaných tvrdých jater, nejčastěji servírovaná se stejně tvrdou rýží, byla v jídelnách díky jednoduché příprav také velmi často. Jedinou chuť dodávalo tekuté maggi koření. A my dodnes přemýšlíme, jak se to vlastně těm soudružkám vždy podařilo udělat, že půlka odporné rýže byla rozvařená na kaši a o druhou půlku jste si dokázali vylámat mléčné zuby.

Přední hovězí vařené

Vařené maso bez chuti, a pokud jste měli štěstí, tak i bez zápachu. Když vás soudružka kuchařka měla ráda, dostal se vám na talíř hezký plátek, když vás nesnášela, dostali jste hromadu tuhých šlach a ošklivého žlutého loje. Bedlivá paní učitelka vás pak samozřejmě při dozoru nutila sníst všechno a bez výjimek. Mnohdy bylo jednodušší rozžvýkat cvičky na tělocvik. Řada lidí tak dodnes přední hovězí maso nemůže vidět ani v polévce.

Plíčky a ledvinky

Přestože vnitřnosti mají v moderní i staré české kuchyni své nezastupitelné místo, stále mají své velmi specifické chutě a do hromadných jídelníčků bez možnosti výběru nepatří. V zemi nesvobody se vás ale nikdo neptal, stejně jako soudružky kuchařky nikdo nekontroloval, zde ledvinky a plíčky čistí, vykrajují a perou. Proto jste na talíři mnohdy dokázali poskládat 3D model vhodný do hodin přírodopisu a seznámili se in natura s tím, jak vypadají zvířecí průdušnice nebo močové cesty. Přejeme dobrou chuť.

Mléková polévka

Socialistické plánování a jeho všeobecný nedostatek kvalitního masa a naopak všudypřítomný přebytek mléka daly vzniknout tomuto obávanému postrachu školních jídelen. Soudruzi věřili, že mléko je pro děti všelék. Brambory zalité vodou a mlékem se zápachem kmínu a s kousky rozmíchaných vajec tuhle polévku znechutily celým generacím. Přitom za první republiky patřila k ozdobám běžných jídelníčků, doplněná křupavou opraženou houskou nebo chlebem.

Fazolky na smetaně

Také si vzpomínáte na hnědé rozvařené cáry, které původně byly fazolovými lusky? Dlouhé dušení a následné zalití hnědé hmoty moukou rozmíchanou v mléce doplnil ocet a sůl. Podařilo-li se zázrakem soudružkám kuchařkám rozmíchat všechny hrudky, stejně jste na talíř dostali klihovitou kejdu, která se zeleninou měla společný pouze název.

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy

Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy. Káva má řadu zdravotně prospěšných účinků. Funguje nejen jako antioxidant, ale v přiměřeném množství může zabránit vzniku demence, cukrovky nebo Parkinsonovy choroby. I tak byste si ale měli dát velký pozor na to, kdy a jak kávu pijete. Káva nalačno spíše uspává Pokud svou první kávu dne vypijete ještě […]

Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje

Máte chuť na vydatnou večeři, ale lednice je prázdná a vy nechcete strávit dlouhé desítky minut nakupováním a následnou přípravou? Řešením mohou být obyčejné pečené brambory, které nejspíš máte ve spíži. Jak ale udělat, aby chutnaly naprosto luxusně? Prvním předpokladem úspěchu je výběr samotných brambor. Na pečení se hodí odrůdy s co možná nejmenším obsahem škrobu. Čím větší a žlutější brambory jsou, tím méně škrobu nejspíš budou mít. Naprosto zásadní je ale výběr oleje. Pro účel pečených […]

Proč se Praha jmenuje Praha? Vysvětlení je hned několik

Je to tak trochu záhada. Přesný původ slova Praha už se nejspíš nikdy nedozvíme. Přesto ale existuje několik hypotéz, jak naše hlavní město ke svému názvu vlastně přišlo. Jedním z nejčastějších vysvětlení je říční práh – místo v řece, kde voda přetéká přírodní kamennou či skalnatou překážku. Vltava bývala říčními prahy typická. Koryto díky těmto jezům nabíralo vyššího spádu, což umožňovalo využití řeky jako dopravní tepny. Kromě toho se tato místa dala snadno přebrodit, […]

Slavný oscarový herec ztvární Nicolase Wintona v celovečerním filmu

Už více než 80 let uplynulo od hrdisnkého činu sira Nicolase Wintona, který zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království. Dojemný příběh nyní znovu ožije na plátnech kin. Postavu mladého Nicolase Wintona si v chystaném celovečerním snímku One Life (Jeden život) zahraje americký herec Johnny Flynn. Jeho starší verzi pak ztvární oscarový herec Anthony Hopkins. Režie filmu se ujme […]

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě

Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat. V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj. Význam pro kosti Špenát je […]

Pivo považujeme za národní poklad. Českým vynálezem ale není

Pivo provází lidstvo velmi dlouho. První zmínky o jeho výrobě se objevují už ve starověké Mezopotámii, asi 4 tisíce let před naším letopočtem. K objevu piva výrazně přispěla náhoda. Do nádoby, ve které se skladovalo obilí, totiž napršelo, voda zkvasila, a když ji později objevili, byl v ní příjemný nápoj. Vydejte se s námi na cestu do historie a objevte vzrušující zajímavosti o tomto unikátním nápoji! Už staří Peršané milovali pivo tak, že v jejich zákonech existoval trest utopením pro sládka, který uvařil […]

Potraviny, které posilují imunitu organismu

V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny. Vaše imunita závisí na tom, jaké potraviny konzumujete. Pokud do svého pravidelného jídelníčku zařadíte těchto 5 potravin podporujících imunitu, dokážete se vyhnout onemocnění i v tuto extrémně exponovanou dobu. Kuřecí vývar Kuřecí polévka je základem pro […]

Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy

Bez šálku lahodné horké kávy hned po probuzení si řada lidí nedokáže představit start do nového dne. Pokud ale kávu pijete nalačno, koledujete si o závažné zdravotní problémy. Káva má řadu zdravotně prospěšných účinků. Funguje nejen jako antioxidant, ale v přiměřeném množství může zabránit vzniku demence, cukrovky nebo Parkinsonovy choroby. I tak byste si ale měli dát velký pozor na to, kdy a jak kávu pijete. Káva nalačno spíše uspává Pokud svou první kávu dne vypijete ještě […]

Dokonale upečené brambory? Tajemství tkví ve výběru oleje

Máte chuť na vydatnou večeři, ale lednice je prázdná a vy nechcete strávit dlouhé desítky minut nakupováním a následnou přípravou? Řešením mohou být obyčejné pečené brambory, které nejspíš máte ve spíži. Jak ale udělat, aby chutnaly naprosto luxusně? Prvním předpokladem úspěchu je výběr samotných brambor. Na pečení se hodí odrůdy s co možná nejmenším obsahem škrobu. Čím větší a žlutější brambory jsou, tím méně škrobu nejspíš budou mít. Naprosto zásadní je ale výběr oleje. Pro účel pečených […]

Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc

Černucha setá je na první pohled nezajímavá rostlinka. Přitom v sobě skrývá zázračnou léčivou sílu. Už prorok Mohamed údajně prohlásil, že její černá semena dokáží vyléčit všechno kromě smrti. Co je na tom pravdy? Černuchu setou poznáte podle bílých nebo modrých květů. Pochází z jižní Asie a dorůstá výšky přibližně 20 až 30 centimetrů. Setkat se s ní můžete třeba na ostrově Kypr, kde se její semena používají jako posyp na chléb či aromatická přísada do vína. V jiných zemích lidé […]

Chystá se stavba Noemovy archy pro všechny druhy zvířat na planetě

Britský nadšenec plánuje stavbu tisíciletí. V Jihoafrické republice by chtěl vybudovat skutečnou Noemovu archu, domov pro všechny druhy zvířat na planetě. Ambiciózní projekt však dostává závažnou trhlinu. Světový fond na ochranu zvířat (WWF) před časem upozornil, že za posledních 50 let vymřelo na Zemi téměř 68 procent všech volně žijících zvířat. Důvodem je likvidace deštných pralesů, intenzivní zemědělství a nelegální lov. Zbylá světová populace ptáků, savců, plazů, hmyzu, ryb a obojživelníků se přitom kvůli klimatickým změnám […]

O krok blíže revoluci. Vůně a pachy bude možné posílat na dálku

Blíží se další technologická revoluce, která může zásadně ovlivnit nejrůznější oblasti našeho každodenního života. Vědci pracují na systému, který by umožnil jednoduché odesílání vůní a pachů prostřednictvím internetu. Historie ukazuje, že to, co bývalo myslitelné pouze ve sci-fi filmech nebo představách „šílených“ vizionářů, se dříve nebo později stalo skutečností. Ať už to byly mobilní telefony, televize nebo třeba autonomní vozidla. Profesor neurobiologie Noam Sobel z izraelského Weizmannova institutu oznámil, že pracuje na vytvoření tzv. „pachové mapy“. […]

Zdeněk Godla a Tomáš Magnusek se chystají na natáčení filmu Bastardi 4.

Hvězda seriálu Most si zahraje v novém celovečerním filmu

Herec Zdeněk Godla, kterého proslavila role v dnes již kultovním seriálu Most, si zahraje hlavní roli ve čtvrtém pokračování filmu Bastardi. Ústřední dvojici ztvární společně s režisérem Tomášem Magnuskem. První díl Bastardů byl natočen v roce 2010 a pojednával o brutální vraždě mladé učitelky, kterou spáchali tři násilničtí mladíci z jedné základní školy. Do stejného prostředí zasadil režisér a scenárista Tomáš Magnusek i děj dalších dvou pokračování. Čtvrtý díl se bude od předchozích částečně lišit. Diváky si chce získat především […]

Na Kubánském náměstí vysadili osm nových platanů

MČ Praha 10 vysadila na Kubánské náměstí osm nových platanů javorolistých. Výsadba je součástí dlouhodobé strategie Desítky, která systematicky rozšiřuje počet stromů na svém území. Dřeviny zkrášlují veřejný prostor a zároveň v něm mají nezastupitelnou roli i s ohledem na měnící se klimatické podmínky. Kubáň byla pro aktuální výsadbu zvolena i na základě zkušeností a poznatků spolku Archetyp, jenž zde provozuje farmářské tržiště. „Pro výsadbu do zpevněné plochy byly vybrány platany. Ty, coby okrasné dřeviny, výrazně zvýší estetickou kvalitu tohoto prostoru, […]

Občané Prahy 6 mohou zasílat návrhy na zlepšení veřejného prostranství

Městská část Praha 6 vyhlašuje čtvrtý ročník participativního projektu Nápad pro Šestku. Ten umožňuje veřejnosti, aby svými návrhy ovlivňovala podobu veřejných prostranství v městské části. Na nápady občanů vyčlenila Praha 6 celkem pět milionů korun. „Nápad pro Šestku dává našim sousedům příležitost určit rozpočtové priority radnice na úpravu veřejného prostoru a aktivně spoluutvářet podobu míst, kde žijí a kde se dennodenně pohybují. Jdeme tím naproti tomu, aby byl veřejný prostor ještě více vnímán jako místo […]

Trojská kotlina se v příštích pěti letech zásadně promění

Oblast Trojské kotliny patří mezi cenná přírodní území, kde si Pražané mohou odpočinout od rušných ulic a náměstí. Aby tato „oáza klidu“ plnila svůj účel i v budoucnu, chystá hlavní město její postupnou revitalizaci. „Hlavní město v současnosti připravuje celý soubor projektů revitalizací pražské říční krajiny. Kromě Trojské kotliny je to Rohanský ostrov, Štvanice. Na jižní straně Prahy čeká rozvoj rekreační oblast soutoku Vltavy a Berounky,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje. V […]

Bubenečský tunel bude v noci na pátek uzavřen

Z důvodu pravidelné údržby a kontroly technologie bude probíhat úplná noční uzávěra Bubenečského tunelu. Tunel se pro řidiče uzavře ve čtvrtek 19. listopadu 2020 ve 23:00 hod. a znovu otevřen bude v pátek 20. listopadu 2020 od 05:00 hod. Objížďka bude vedena po trase Milady Horákové – Veletržní – Dukelských hrdinů – U Výstaviště – Partyzánská – Trojský most.

X Zavřít