Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

30. července 2020, 13:59 Tomáš Marný
Socialistické školní jídelny často nabízely pokrmy nevalné chuti i kvality. Foto: Unsplash.com

Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Socialistické plánování a jeho nedostatky se nevyhnuly ani školním jídelnám a jídelníček se tak musel přizpůsobovat tomu, čeho bylo momentálně nedostatek, nebo se naopak musely zpracovat přebytky. A tak v některých měsících mléčné pokrmy nebo jablka strávníkům doslova lezly i ušima, zatímco maso bylo na talíři těžké najít.

Své ještě mnohdy sehrály ne příliš zkušené pracovnice školních jídelen a obávaný normativ, tedy povinné dodržení nákladů, za které se má jídlo uvařit. Ten byl nepřekročitelný i v tom případě, že se něco zkazilo, přišlo ve špatné kvalitě, a nebo se to jednoduše soudružkám v kuchyni nepovedlo pořádně uvařit.

Drožďová polévka

V řadě škol jste ji cítili už od šatny. Zápach starého nemytého hadru nemilosrdně signalizoval, že se nachýlil den, kdy bude v jídelně k obědu drožďová polévka. Tento specifický výtvor, který si dnes řada lidí s oblibou umí velmi dobře připravit, v pojetí školní jídelny vytvořil řadu traumat v dětských duších.

Krupicová polévka s vejcem

Polévka líné hospodyně, kdy do vařící vody hodíte kořenovou zeleninu, možná kostku nějakého bujonu a vše zasypete hrubou krupicí. V závěru vaření rozšleháte vejce a přisolíte. Šlemovitá konzistence a téměř nulová chuť přeci jen skýtaly o něco vyšší gastronomický zážitek než drožďová polévka. Tahle ovšem bývala na jídelníčcích snad každý týden, protože její příprava je opravdu jednoduchá. Ne nadarmo má mezi kuchaři zkratku ŽAVES, neboli „žádný velký s***í“.

Vepřový jazyk

Přestože uzený vepřový jazyk je pochoutkou zdobící řadu slavnostních akcí (a do české kuchyně jednoznačně patří), vařený vepřový jazyk ze školní jídelny je jedním z vrcholů gastropekla. Obzvláště v kombinaci s línými soudružkami, kterým se nechtělo uvařené jazyky pořádně oloupat. Hnědé blátivé cosi, měnící barvu volně od fialové po sytě zelenou, pokryté vrstvou čehosi, vzdáleně připomínajícího brusný papír, vám v kombinaci s nevalně vyhlížejícím vařeným bramborem jasně signalizovalo, že jíst něco, co už někdo jednou v ústech měl, se prostě nemá.

Játrová omáčka

Tenhle staročeský poklad české kuchyně, který zmiňuje už slavná kuchařka Magdaleny Rettigové, dokázala školní jídelna dovést k naprostému dnu. Klihovitá šlichta hnědozelené barvy rozmixovaných tvrdých jater, nejčastěji servírovaná se stejně tvrdou rýží, byla v jídelnách díky jednoduché příprav také velmi často. Jedinou chuť dodávalo tekuté maggi koření. A my dodnes přemýšlíme, jak se to vlastně těm soudružkám vždy podařilo udělat, že půlka odporné rýže byla rozvařená na kaši a o druhou půlku jste si dokázali vylámat mléčné zuby.

Přední hovězí vařené

Vařené maso bez chuti, a pokud jste měli štěstí, tak i bez zápachu. Když vás soudružka kuchařka měla ráda, dostal se vám na talíř hezký plátek, když vás nesnášela, dostali jste hromadu tuhých šlach a ošklivého žlutého loje. Bedlivá paní učitelka vás pak samozřejmě při dozoru nutila sníst všechno a bez výjimek. Mnohdy bylo jednodušší rozžvýkat cvičky na tělocvik. Řada lidí tak dodnes přední hovězí maso nemůže vidět ani v polévce.

Plíčky a ledvinky

Přestože vnitřnosti mají v moderní i staré české kuchyni své nezastupitelné místo, stále mají své velmi specifické chutě a do hromadných jídelníčků bez možnosti výběru nepatří. V zemi nesvobody se vás ale nikdo neptal, stejně jako soudružky kuchařky nikdo nekontroloval, zde ledvinky a plíčky čistí, vykrajují a perou. Proto jste na talíři mnohdy dokázali poskládat 3D model vhodný do hodin přírodopisu a seznámili se in natura s tím, jak vypadají zvířecí průdušnice nebo močové cesty. Přejeme dobrou chuť.

Mléková polévka

Socialistické plánování a jeho všeobecný nedostatek kvalitního masa a naopak všudypřítomný přebytek mléka daly vzniknout tomuto obávanému postrachu školních jídelen. Soudruzi věřili, že mléko je pro děti všelék. Brambory zalité vodou a mlékem se zápachem kmínu a s kousky rozmíchaných vajec tuhle polévku znechutily celým generacím. Přitom za první republiky patřila k ozdobám běžných jídelníčků, doplněná křupavou opraženou houskou nebo chlebem.

Fazolky na smetaně

Také si vzpomínáte na hnědé rozvařené cáry, které původně byly fazolovými lusky? Dlouhé dušení a následné zalití hnědé hmoty moukou rozmíchanou v mléce doplnil ocet a sůl. Podařilo-li se zázrakem soudružkám kuchařkám rozmíchat všechny hrudky, stejně jste na talíř dostali klihovitou kejdu, která se zeleninou měla společný pouze název.

Čím trpěl Antonín Dvořák před smrtí? Domněnku potvrdil vědecký rozbor

Pozůstalost Antonína Dvořáka, kterou spravuje Národní muzeum v rámci Českého muzea hudby, obsahovala donedávna neznámý vzorek léku, který skladatel užíval krátce před svou smrtí. Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv došlo po více než sto letech k jeho přesné identifikaci. Potvrdilo se tak to, co bylo dlouhá léta jen předmětem spekulací – že tento významný český skladatel trpěl před svou smrtí mimo jiné i zánětem močových cest. Podle […]

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná

Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná. Každý ví, že brambory dovezli do Evropy Španělé v polovině 16. století. Jako první je popsal španělský dobyvatel a kronikář Pedro Cieza de […]

420 let od první veřejné pitvy v Praze. Tělo patřilo oběšenému zločinci

V prostorách dnes již neexistující Rečkovy koleje v dnešní ulici Karolíny Světlé se přesně před 420 lety uskutečnila první veřejná pitva v Praze. Od 8. do 12. června roku 1600 tady Jan Jessenius „za velkého shromáždění slavných a učených mužů, vědychtivých a vzdělaných měšťanů“ prováděl něco, co středověká metropole dosud neznala – pitval mrtvé tělo. Na tehdejší dobu raritní úkon měl přilákat pozornost veřejnosti a napomoci obnově výuky lékařství na […]

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit. Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení […]

Zázračná jarní cibulka. Chrání před chorobami a v kuchyni má široké využití

Jarní cibulka je považována za královnu kuchyně. Je to vlastně mladá cibule, která je sbírána ještě předtím, než zcela dozraje. Neplatí u ní, že pokud ji sklidíme dříve, bude nevhodná ke konzumaci. Je tomu totiž přesně naopak. V tomto malém zázraku se nachází řada prospěšných látek – například vitamíny A a C, které podporují správnou činnost kardiovaskulárního systému a snižují riziko srdečních chorob. Dalšími prospěšnými látkami v jarní cibulce jsou […]

Vyrobte si domácí jogurt. Stačí jen dvě suroviny

Přemýšlíte, jak se v těchto dnech zabavit v kuchyni? Už jste si vyrobili domácí droždí a upekli vlastní pečivo? Možná je nyní čas na výrobu domácího jogurtu. Jeho příprava není vůbec náročná a potřebovat nebudete ani jogurtovač. Stačí jen litr plnotučného mléka a jeden kelímek kvalitního kupovaného jogurtu. Do důkladně umytého hrnce nejprve nalijte mléko a ohřejte ho na přibližně 80 stupňů Celsia. Jakmile se začně tvořit pěna, hrnec odstavte […]

Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením.  Birdseye objevil, že nejlepších výsledků v chuti a kvalitě potravin dosáhne prudkým zmrazením na velmi nízkou teplotu kolem minus 50 stupňů Celsia. Na nápad s uchováním mražených potravin přišel náhodou, když […]

Začala další fáze oprav Koněvovy ulice. Auta i MHD musejí objíždět

V sobotu začala další fáze rekonstrukce Koněvovy ulice. Až do 23. srpna budou dělníci pracovat v úseku Rokycanova – Ostromečská. Provoz po Koněvově ulici směrem do centra zůstává zachován pro veškerou dopravu. Objízdná trasa směrem z centra je vedena ulicemi Prokopova a Olšanská. Autobusová doprava ve směru z centra je vedena po objízdné trase ulicemi Prokopova, Rokycanova, Jeseniova a Ostromečská, kde je otočena směrnost. Cestující MHD musejí počítat také se […]

Skončil zákaz rozdělávání ohně na území hlavního města

Pražský magistrát odvolal zákaz rozdělávání ohně na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru. Platnost nařízení skončila v pondělí 3. srpna ve 2 hodiny ráno na základě informace vydané Českým hydrometeorologickým ústavem. Pražané nesměli od 28. července na rizikových místech rozdělávat oheň, kouřit, používat pyrotechnické výrobky nebo třeba létající lampiony. Za riziková místa jsou považovány například lesy, lesoparky, parky, zahrady a další prostranství v blízkosti porostů.

Veletrh zájmových aktivit pro děti a mládež uspořádá Praha 3

MČ Praha 3 uspořádá již šestý ročník veletrhu volnočasových a sportovních aktivit pro děti a mládež. Ve čtvrtek 3. září mezi 15 a 19 hodinou si na náměstí Jiřího z Poděbrad mohou vaše ratolesti vyzkoušet na třicet různých aktivit – např. výtvarné práce, balet, lukostřelbu nebo skákání na kole. „Cílem je pomoci vybrat si ten správný kroužek pro nadcházející pololetí nebo třeba i na celý život,“ komentuje tisková mluvčí Prahy […]

Začíná Prague Pride. Duhový průvod Prahou ale letos neprojde

V Praze dnes odstartuje festival sexuálních menšin a tolerance Prague Pride. Jubilení 10. ročník nabídne v týdnu od 3. do 9. srpna desítky různých akcí na několika místech v metropoli. Tradiční duhový průvod se ale letos kvůli koronavirové pandemii neuskuteční. Slavnostní zahájení Prague Pride proběhne v 18 hodin ve festivalové vesničce na Střeleckém ostrově. Na akci vystoupí zpěvačka a rapperka Hallwana, DJ duo Urxins nebo kapela Lače Manuša. Festival během […]

Museum Kampa se po požáru znovu otevře pro veřejnost

Museum Kampa otevře své brány návštěvníkům v sobotu 1. srpna v 10:00 hodin. Uzavřeno bylo od 15. července, kdy v technickém zázemí vypuknul požár. Pro veřejnost bude zpřístupněna výstava Alfonse Muchy a Pasty Onera: Elusive fusion a stálá expozice Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Částečné otevření Musea Kampa je možné díky pomoci společnosti Trade Centre Praha, která objekt spravuje. „Chtěl bych poděkovat všem pracovníkům firmy Trade Centre Praha a města, […]

Odpadky po letním grilování nebo pikniku. Jak s nimi správně naložit?

Plastové obaly od olejových marinád, jednorázové kelímky, plynové kartuše nebo obaly opalovacích krémů patří k těm odpadům, které vznikají primárně během letního grilování, pikniků nebo při kempování. Jak tyto odpadní komodity správně likvidovat? Stále více spotřebitelů se snaží omezit používání jednorázových obalů, kelímků či příborů, nicméně stále existují situace, kdy nelze sáhnout po alternativě. Pak je důležité, aby odpad skončil ve správné popelnici. Svozové společnosti se v praxi potýkají se dvěma extrémy […]

Autobusem do zoo se dostanete rychleji. Linka 112 pojede nově přes Trojský most

Autobusová linka 112, která spojuje stanici metra Nádraží Holešovice a Zoologickou zahradu v Troji, bude od 1. srpna vedena rychlejší a spolehlivější trasou přes Trojský most i ve směru do ZOO.  Vedení linky 112 obousměrně po Trojském mostě bylo naplánováno již v době stavby mostu. Ve směru z centra dosud nebylo realizováno, protože nedošlo ke stavební úpravě výjezdu z jižního terminálu autobusů Nádraží Holešovice a přilehlého zastávkového ostrůvku. V trvalém stavu tak odbočení kloubových autobusů […]

Čím trpěl Antonín Dvořák před smrtí? Domněnku potvrdil vědecký rozbor

Pozůstalost Antonína Dvořáka, kterou spravuje Národní muzeum v rámci Českého muzea hudby, obsahovala donedávna neznámý vzorek léku, který skladatel užíval krátce před svou smrtí. Ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv došlo po více než sto letech k jeho přesné identifikaci. Potvrdilo se tak to, co bylo dlouhá léta jen předmětem spekulací – že tento významný český skladatel trpěl před svou smrtí mimo jiné i zánětem močových cest. Podle […]

Desítky Rembrandtových děl budou vystaveny v paláci Kinských

Národní galerie Praha uskuteční dlouho očekávanou výstavu Rembrandt: Portrét člověka, která své zahájení posunula z jara na 25. září. Půjde o rozsáhlý výstavní projekt. Představí více než 110 děl z významných tuzemských i zahraničních institucí. Ústředním dílem výstavy je portrét Učence ve studovně ze sbírek Národní galerie Praha z roku 1634, tedy z období pro Rembrandta naplněného úspěchem jak v profesním, tak v soukromém životě. Portrét však nezobrazuje jen fyzickou […]

Zažít město jinak. Sousedské slavnosti v září opět oživí pražské ulice

Jubilejní 15. ročník sousedských slavností Zažít město jinak oživí v sobotu 19. září 2020 desítky ulic v Praze i v dalších městech. Burza vinylů, soutěž pomazánek, komentovaná procházka po okolí. Nejen do těchto aktivit se mohou zapojit účastníci zářijových slavností. Rekordní počet místních organizátorů se rozhodl po období karantény znovu rozproudit dění ve svém okolí. Letošní slavnosti čítají už 85 přihlášených lokalit v Praze a 33 v dalších městech. Právě […]

X Zavřít