Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny

30. července 2020 • 13:59Tomáš Marný
Socialistické školní jídelny často nabízely pokrmy nevalné chuti i kvality. Foto: Unsplash.com

Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Socialistické plánování a jeho nedostatky se nevyhnuly ani školním jídelnám a jídelníček se tak musel přizpůsobovat tomu, čeho bylo momentálně nedostatek, nebo se naopak musely zpracovat přebytky. A tak v některých měsících mléčné pokrmy nebo jablka strávníkům doslova lezly i ušima, zatímco maso bylo na talíři těžké najít.

Své ještě mnohdy sehrály ne příliš zkušené pracovnice školních jídelen a obávaný normativ, tedy povinné dodržení nákladů, za které se má jídlo uvařit. Ten byl nepřekročitelný i v tom případě, že se něco zkazilo, přišlo ve špatné kvalitě, a nebo se to jednoduše soudružkám v kuchyni nepovedlo pořádně uvařit.

Drožďová polévka

V řadě škol jste ji cítili už od šatny. Zápach starého nemytého hadru nemilosrdně signalizoval, že se nachýlil den, kdy bude v jídelně k obědu drožďová polévka. Tento specifický výtvor, který si dnes řada lidí s oblibou umí velmi dobře připravit, v pojetí školní jídelny vytvořil řadu traumat v dětských duších.

Krupicová polévka s vejcem

Polévka líné hospodyně, kdy do vařící vody hodíte kořenovou zeleninu, možná kostku nějakého bujonu a vše zasypete hrubou krupicí. V závěru vaření rozšleháte vejce a přisolíte. Šlemovitá konzistence a téměř nulová chuť přeci jen skýtaly o něco vyšší gastronomický zážitek než drožďová polévka. Tahle ovšem bývala na jídelníčcích snad každý týden, protože její příprava je opravdu jednoduchá. Ne nadarmo má mezi kuchaři zkratku ŽAVES, neboli „žádný velký s***í“.

Vepřový jazyk

Přestože uzený vepřový jazyk je pochoutkou zdobící řadu slavnostních akcí (a do české kuchyně jednoznačně patří), vařený vepřový jazyk ze školní jídelny je jedním z vrcholů gastropekla. Obzvláště v kombinaci s línými soudružkami, kterým se nechtělo uvařené jazyky pořádně oloupat. Hnědé blátivé cosi, měnící barvu volně od fialové po sytě zelenou, pokryté vrstvou čehosi, vzdáleně připomínajícího brusný papír, vám v kombinaci s nevalně vyhlížejícím vařeným bramborem jasně signalizovalo, že jíst něco, co už někdo jednou v ústech měl, se prostě nemá.

Játrová omáčka

Tenhle staročeský poklad české kuchyně, který zmiňuje už slavná kuchařka Magdaleny Rettigové, dokázala školní jídelna dovést k naprostému dnu. Klihovitá šlichta hnědozelené barvy rozmixovaných tvrdých jater, nejčastěji servírovaná se stejně tvrdou rýží, byla v jídelnách díky jednoduché příprav také velmi často. Jedinou chuť dodávalo tekuté maggi koření. A my dodnes přemýšlíme, jak se to vlastně těm soudružkám vždy podařilo udělat, že půlka odporné rýže byla rozvařená na kaši a o druhou půlku jste si dokázali vylámat mléčné zuby.

Přední hovězí vařené

Vařené maso bez chuti, a pokud jste měli štěstí, tak i bez zápachu. Když vás soudružka kuchařka měla ráda, dostal se vám na talíř hezký plátek, když vás nesnášela, dostali jste hromadu tuhých šlach a ošklivého žlutého loje. Bedlivá paní učitelka vás pak samozřejmě při dozoru nutila sníst všechno a bez výjimek. Mnohdy bylo jednodušší rozžvýkat cvičky na tělocvik. Řada lidí tak dodnes přední hovězí maso nemůže vidět ani v polévce.

Plíčky a ledvinky

Přestože vnitřnosti mají v moderní i staré české kuchyni své nezastupitelné místo, stále mají své velmi specifické chutě a do hromadných jídelníčků bez možnosti výběru nepatří. V zemi nesvobody se vás ale nikdo neptal, stejně jako soudružky kuchařky nikdo nekontroloval, zde ledvinky a plíčky čistí, vykrajují a perou. Proto jste na talíři mnohdy dokázali poskládat 3D model vhodný do hodin přírodopisu a seznámili se in natura s tím, jak vypadají zvířecí průdušnice nebo močové cesty. Přejeme dobrou chuť.

Mléková polévka

Socialistické plánování a jeho všeobecný nedostatek kvalitního masa a naopak všudypřítomný přebytek mléka daly vzniknout tomuto obávanému postrachu školních jídelen. Soudruzi věřili, že mléko je pro děti všelék. Brambory zalité vodou a mlékem se zápachem kmínu a s kousky rozmíchaných vajec tuhle polévku znechutily celým generacím. Přitom za první republiky patřila k ozdobám běžných jídelníčků, doplněná křupavou opraženou houskou nebo chlebem.

Fazolky na smetaně

Také si vzpomínáte na hnědé rozvařené cáry, které původně byly fazolovými lusky? Dlouhé dušení a následné zalití hnědé hmoty moukou rozmíchanou v mléce doplnil ocet a sůl. Podařilo-li se zázrakem soudružkám kuchařkám rozmíchat všechny hrudky, stejně jste na talíř dostali klihovitou kejdu, která se zeleninou měla společný pouze název.

Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje

Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné? Jedinečná chuť a vůně není to jediné, čím si mango získalo celosvětovou popularitu. Pyšnit se může i řadou pozitivních účinků na náš organismus. Přesvědčíme vás, že toto zázračné ovoce by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. […]

RECEPT: Brokolicový krém chutně

Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka už je ovšem něco jiného. Tu si často s chutí dají i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli. Receptů na brokolicový krém je celá řada. Tento postup je vyzkoušený a zaručuje lahodnou chuť, kterou si budete chtít stále znova připomínat. Suroviny 2 brokolice 1 cibule 4 stroužky česneku 2 lžíce másla 750 ml zeleninového vývaru špetka muškátového květu […]

RECEPT: Rychlá rajčatová polévka

Geniálně jednoduchý recept z Itálie na tomatový krém, po kterém se u vás doma jen zapráší. Tato rajčatová polévka je hotová raz dva a její chuť každého dokonale uspokojí. Při vaření myslete na to, že kvalitní suroviny jsou důležité. Použijte proto čerstvá rajčata i bazalku a čerstvě mletý pepř. Tajemství té správné chuti rajčatového krému je totiž hlavně v ingrediencích. Suroviny 1 kg rajčat 1 větší cibule 2 stroužky česneku […]

RECEPT: Lahodný mrkvový krém

Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin. Mrkev je považována za zdroj cenných antioxidantů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které organismus potřebuje mj. i proto, aby se mohl lépe bránit všudypřítomným zákeřným bacilům V mrkvi najdeme vysoký obsah vitamínů A, B, C, E […]

Zázrak jménem ovesné vločky. Proč se vyplatí jíst je každý den

Ovesné vločky můžeme zařadit mezi nejzdravější potraviny ze všech. Oblíbili si je sportovci, doporučují je výživoví poradci. Pokud jste jim ale ještě nepřišli na chuť, přesvědčíme vás, že byste to měli napravit. Řada studií dokládá, že ovesné vločky jsou skutečně prospěšné pro naše zdraví. Nejlepší čas pro jejich konzumaci je ráno. Snídaně je v mnoha ohledech nejdůležitější jídlo dne a vločky například s jogurtem a ovocem vám dodají dostatek energie […]

Kiwi je napěchované zdravím. Jeden druh můžete pěstovat i na zahradě

Kdo by neznal zelené kiwi?! To, které běžně nakupujeme v našich obchodech, s hnědou chlupatou slupkou a zelenou dužinou, jsou plody, jejichž předkem je aktidinie lahodná (Acitidinia deliciosa). Tohle ovoce má svůj původ v Číně, avšak v průběhu let se začalo pěstovat po celém světě. Roste na popínavých dřevinách a z jednoho dospělého stromku či keře se údajně sklidí kolem 200 kg plodů. Na trhu můžete natrefit také na zlaté kiwi – je kulatější, ochlupené […]

Solíme příliš. Doporučenou denní dávku většina Čechů překračuje

„Mám tě ráda jako sůl,“ prohlásila Maruška před svým otcem králem a se zlou se potázala. Opravdu je sůl nad zlato? Ano i ne. Její nedostatek je pro zdraví stejně škodlivý jako nadbytek. Pro správné fungování organismu jsou nezbytně nutné minerální látky. Tělo si je však nedokáže vyrobit samo, a tak je odkázáno na to, co mu dodáme prostřednictvím potravy. V kuchyňské soli najdeme sodík a chlor. V rozumném množství […]

Za pátek přibylo opět přes 14 tisíc nakažených koronavirem

Během pátku bylo v Česku zaznamenáno 14 676 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 39 841 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 52 893. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 143 379 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 227 595 osob. Vyléčilo se jich 1 064 022. Zaznamenáno bylo dalších 195 úmrtí. Celkově si […]

Další hrabáč kapský se narodil v pražské zoo. Matkou je opět Kvída

Pražská zoologická zahrada oslavuje. Ve čtvrtek večer se narodilo dlouho očekávané mládě hrabáče kapského. Jak jeho zkušená matka Kvída, tak čerstvě narozený hrabáč si vedou zatím dobře. Mládě pije, podle chovatelů je aktivní a po porodu vážilo 1380 gramů, což je u hrabáčů přiměřená porodní hmotnost. „Kvída nás opět velmi napínala. Prvotní termín porodu byl v polovině února, nakonec se tedy čekání protáhlo,“ popisuje příchod nového přírůstku Zoo Praha ředitel Miroslav […]

ČD kupují nové motorové vlaky za 3 miliardy. Nasadí je do regionů

České dráhy podepsaly kontrakt na dodávku 33 nových bezbariérových motorových jednotek se společností PESA Bydgoszcz SA. Nové motoráky jsou typově podobné vlakům stejného dodavatele, které cestující znají pod označením RegioShark. Za dodávku 33 nových jednotek zaplatí České dráhy asi 3 miliardy korun. S jejich nasazením od roku 2023 se počítá nejen v Praze, ale také na Vysočině a ve Středočeském, Pardubickém a Jihočeském kraji. Soupravy budou vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS. […]

K nabíjení elektromobilů v Praze budou sloužit tisíce stožárů veřejného osvětlení

V příštích dvou letech v hlavním městě přibudou čtyři stovky stožárů veřejného osvětlení, ze kterých bude možné dobíjet elektromobily. Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) tak naváže na pilotní projekt realizovaný v loňském roce na Vinohradech, kde bylo instalováno třináct tzv. EV ready lamp.  V rámci projektu schváleného Radou hl. m. Prahy by mělo v průběhu šesti let v hlavním městě vzniknout 3 až 6 tisíc nabíjecích míst pro […]

Počet nakažených stále neklesá. Za čtvrtek 14,5 tisíce nových případů

V pondělí bylo v Česku zaznamenáno 14 457 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 35 926 provedených PCR testů, z nichž 40 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 49 107. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 137 698 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 212 780 osob. Vyléčilo se jich 1 055 083. Zaznamenáno bylo dalších 164 úmrtí. Celkově si […]

Fotografie Lenky Hatašové jsou vystaveny před Rudolfinem

Udělování cen Český lev od dnešního dne předznamenává na Palachově náměstí výstava unikátní kolekce fotografií Lenky Hatašové ze slavnostního ceremoniálu v loňském roce. Originální portrétní fotografie zachycují všechny oceněné bezprostředně pro obdržení lví sošky. Jsou tak plné emocí a nezaměnitelné atmosféry. Předávání letošních cen Český lev proběhne 6. března večer v přímém přenosu České televize.  Umění zkoncentrovat se v krátkém čase, využít pro unikátní portrét možnosti světla a stínu či drobného detailu v […]

Pruhy vyhrazené pro autobusy MHD v Praze postupně přibývají

Za uplynulý rok se podařilo zlepšit průjezd a spolehlivost pražských autobusů v dalších 20 problematických silničních úsecích o souhrnné délce téměř 8 km. K nejvýznamnějšímu zlepšení došlo v Bělohorské, Modřanské, Freyově, Kamýcké, Plzeňské a Tupolevově ulici. Nejvíce urychlila soustava nových preferenčních opatření páteřní linku 136. Pro letošní rok je v plánu dalších 11 opatření o celkové délce přes 4 km. Stavět se začne také rozšíření Strakonické ulice. „Aby veřejná doprava lákala co […]

KOMENTÁŘ: Na hypotéku se prodá každý druhý nový byt

Enormně vysoký zájem o hypotéky neutlumila ani probíhající koronavirová krize, což dokládá i rekordní objem hypoték poskytnutý v loňském roce komerčními bankami. Ani loňský rok nic nezměnil na dlouhodobém trendu, že si nový byt na hypotéku pořizuje polovina z kupujících. U některých projektů však podíl klientů s hypotékou dosahuje až 60 procent. Tento trend je dlouhodobý a výrazněji ho neovlivnila ani už rok trvající krize způsobená pandemií koronaviru. Bydlení patří k základním lidským potřebám […]

Ve středu přibylo 13 667 nakažených a 153 zesnulých

Během středy bylo v Česku zaznamenáno 13 657 nových případů nákazy koronavirem. Hygienici vykázali 36 842 provedených PCR testů, z nichž 37 % vyšlo pozitivně. Antigenních testů se provedlo 48 018. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 131 758 lidí. Většina z nich má mírný průběh. Od vypuknutí pandemie se celkově nakazilo už 1 198 168 osob. Vyléčilo se jich 1 046 575. Zaznamenáno bylo dalších 153 úmrtí. Celkově si […]

Praha patří mezi města s největším podílem zeleně na světě

Podíl parků, lesů a další zeleně je v Praze třináctý největší mezi městy na světě. Vyplývá to z indexu HUGSI za rok 2020, který mapuje městskou vegetaci. Při jeho zpracování prověřila společnost Husqvarna celkem 155 měst z 60 zemí světa. Na jednoho obyvatele Prahy připadá 180 metrů čtverečních zeleně. Travnaté a zalesněné plochy tak tvoří 56 procent rozlohy hlavního města. Česká metropole obstála i v hodnocení průměrného zdraví vegetace a […]

X Zavřít