Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

18. března 2020, 18:32 Tomáš Marný
Foto: Unsplash.com

Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením. 

Birdseye objevil, že nejlepších výsledků v chuti a kvalitě potravin dosáhne prudkým zmrazením na velmi nízkou teplotu kolem minus 50 stupňů Celsia. Na nápad s uchováním mražených potravin přišel náhodou, když rybařil v Kanadě s domorodými Eskymáky. Ti chytají ryby v extrémně nízký teplotách a takové ryby po vytažení z vody prakticky ihned zmrznou. Clarence Birdseye zjistil, že znovu rozmrazené ryby chutnají skoro tak dobře jako čerstvé a nápad s mraženými potraviny byl na světě.

Postupně začal nabízet mražený hrášek, kukuřici, mrkev nebo špenát i různé druhy ovoce, později přidal ústřice. Novinka ale zákazníky příliš nenadchla. Lidé byli zpočátku vůči mraženým potravinám nedůvěřiví a první Birdseyeova firma zbankrotovala. 

Dařit se mu začalo až ve třicátých letech, kdy na vynálezu mražených potravin konečně zbohatl. Jejich rozšíření významně pomohla i druhá světová válka, kdy bylo v obchodech málo konzerv a lidé tak začali nakupovat právě mražené potraviny.

Opravdovému rozmachu mražených potravin pak v 50. a 60. letech napomohla televize. Lidé začali měnit svůj životní styl a hledali jídlo, které se dá rychle připravit. Své samozřejmě sehrálo i rozšíření mikrovlnné trouby.

Zásady správného mražení

Mražené potraviny si zachovávají dobrou kvalitu po dlouhý čas, jejich uchování a následné zpracování má však přesná pravidla, a pokud je porušíme, můžeme si způsobit závažné zdravotní problémy.

Především platí, že již zakoupené mražené potraviny musíme co nejdříve dostat do domácího mrazáku. Takové potraviny musíme až do jejich použití uchovat při teplotě –18 °C. Již jednou rozmrazené potraviny nikdy nezmrazujte znovu! Pokud se vám mražená potravina cestou ze supermarketu rozmrazí, musíte ji už bohužel rovnou zpracovat. Mráz sice zastaví množení bakterií, ty se ale nezničí. Při rozmrznutí se opět rozmnoží a s narušenou strukturou potraviny po rozmrazení se množí i mnohem rychleji.

Foto: Unsplash.com

Pokud rozmrazujete maso, vždy jej rozmrazujte pozvolna v chladničce a to v nejnižší polici, podložené hlubokou nádobou. Vytékající tekutina z masa nám může znehodnotit další potraviny. Pokud naopak maso zamrazujete, pak je nutné jej rozdělit do menších částí a nechat je zmrazit co nejrychleji. Pokud maso krájíte na plátky, pak je třeba každý plátek proložit fólií.

Všechny potraviny před mražením dobře uzavřete a snažte se, aby okolo nich bylo co nejméně vzduchu. Čím menší porce mrazíte, tím lépe, potravina se rychleji promrazí až k jádru. Myslete také na to, jaké množství potravin mrazíte. Je určitě lepší si zamrazit malé porce bylinek, které budete poté přidávat postupně do polévek, než velký sáček, který budete vyndávat často z mrazničky a z něj odebírat. Taková potravina se ničí.

Potraviny si také označte datem, kdy jste je zamrazili. Obecně se tvrdí, že potraviny vydrží v domácím mrazáku až 18 měsíců. To ale neplatí vždy. Například tučné maso bychom měli spotřebovat do dvou měsíců, bylinky do šesti měsíců. Nejdéle v mrazáku vydrží jahody nebo hrášek. 

A co do mrazničky vůbec nepatří? Především je to měkké pečivo, to po rozmrazení začne plesnivět v řádu několika hodin. Stejné je to s měkkými knedlíky. Takové potraviny musí být ihned po vyndání z mrazničky zpracovány a zbytky raději vyhoďte. Do mrazničky také nepatří uvařená rýže, v té se po rozmrazení mohou množit mikroorganismy mimořádně rychle. 

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě

Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat. V listech špenátu najdeme velké množsví látek a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Pokud tedy tato zelenina nepatří zrovna mezi vaše nejoblíbenější druhy, přesvědčíme vás, že byste měli přehodnotit postoj. Význam pro kosti Špenát je […]

Pivo považujeme za národní poklad. Českým vynálezem ale není

Pivo provází lidstvo velmi dlouho. První zmínky o jeho výrobě se objevují už ve starověké Mezopotámii, asi 4 tisíce let před naším letopočtem. K objevu piva výrazně přispěla náhoda. Do nádoby, ve které se skladovalo obilí, totiž napršelo, voda zkvasila, a když ji později objevili, byl v ní příjemný nápoj. Vydejte se s námi na cestu do historie a objevte vzrušující zajímavosti o tomto unikátním nápoji! Už staří Peršané milovali pivo tak, že v jejich zákonech existoval trest utopením pro sládka, který uvařil […]

Potraviny, které posilují imunitu organismu

V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny. Vaše imunita závisí na tom, jaké potraviny konzumujete. Pokud do svého pravidelného jídelníčku zařadíte těchto 5 potravin podporujících imunitu, dokážete se vyhnout onemocnění i v tuto extrémně exponovanou dobu. Kuřecí vývar Kuřecí polévka je základem pro […]

Pálení žáhy snadno zaženete. Stačí potraviny, které máte doma

Pocit nepříjemného pálení za hrudní kostí nebo v hrdle postihne čas od času každého. A když se k tomu přidá ještě říhání a pocit na zvracení, obvykle hledáme rychlý a účinný způsob, jak se potíží zbavit. Pálení žáhy neboli pyróza je způsobeno překyselením žaludku a navracením (vystřelováním) jeho obsahu do jícnu. Pokud vás žáha pálí jen občas, například po mimořádně těžkém a mastném obědě, není třeba si dělat starosti. Pokud ale podobné problémy zažíváte častěji, měli byste se poradit se […]

Kofein může i zabíjet. Bezpečná dávka je pro každého individuální

Bez šálku oblíbené kávy si řada lidí nedokáže představit začátek dne. Není to jen rituál, kávu pijeme i kvůli povzbudivým účinkům kofeinu. Tuto látku řadíme mezi návykové stimulanty. Ve světě bylo zaznamenáno hned několik případů lidí, kteří to se závislostí na kofeinu přehnali a málem přišli o život. Jak velká dávka může člověka zabít? Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) je pro průměrného člověka bezpečná dávka 400 mg kofeinu na den. Jedna káva přitom může […]

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou

Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění. Prospěšné účinky ořechů na lidské zdraví potvrdilo již několik vědeckých studií. Například 30 gramů vlaškých ořechů denně dokáže snížit hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l za jediný měsíc. Kešu oříšky zase dodají tělu železo, které prostřednictvím červených krvinek pomáhá roznášet kyslík. Jeho nedostatek přitom vede k celkové únavě […]

Letní drink

Jíte letní lehká jídla a přesto nehubnete? Na vině může být pití

Přestože léto přeje dietám, řada z nás vytoužená kila stejně nezhubne. I když v letních měsících zařazujeme mnohem častěji do jídelníčků zeleninu a ovoce a obvykle jíme méně masa a tučných pokrmů, neznamená to, že automaticky snížíme svou váhu. Přejít na takzvanou středomořskou stravu je sice zdraví mimořádně prospěšné, důležité je ale stejně tak se dostatečně hýbat. A zejména pak mít pod kontrolou nejen co přes den sníme, ale také vypijeme. A to se netýká jen alkoholu. Ten je […]

Karlínské náměstí dostalo chytré veřejné osvětlení

V Karlíně pokračuje modernizace veřejného osvětlení. Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) nainstalovala na Karlínském náměstí a v přilehlých ulicích celkem 59 nových stožárů, 91 LED svítidel a další související technologie. Projekt navazuje na pilotní testování LED svítidel vybavených senzory, které se v oblasti Karlínského náměstí objevily v letech 2018 až 2020. Svítidla z původního projektu byla přestěhována do jiných částí Prahy. Dispečeři mohou na dálku v reálném čase regulovat provozní parametry a v rozšířené míře vidí i stav jednotlivých svítidel a případné poruchy. […]

Zažeňte špatnou náladu. I v karanténě můžete prožívat štěstí

Pandemie koronaviru opět zahnala většinu lidí do domácí izolace. Současná situace představuje velký nápor na psychiku. Není přitom výjimkou, že se s ní těžce vyrovnávají i jinak odolní jedinci. Co dělat, abyste se doma nezbláznili? Tvořte Kreativní činnosti jako psaní, malování, pletení nebo vyšívání dokáže zaměstnat mozek tak, že nezbývá prostor pro chmurné myšlenky. A když je dílo dokončeno, přichází pocit radosti a naplnění. Zkuste vyrobit vánoční dárky pro své blízké. Za kreativní činnost lze považovat […]

Petřínský vrch se má proměnit. Praha pro něj chystá novou koncepci

Praha začíná řešit budoucnost Petřína. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) vypracoval návrh zadání pro vznik koncepce, která určí podobu jednotlivých zahrad a parků, a také vyřeší správu a péči o území. Do celého procesu se mají zapojit i občané. Petřínský vrch patří mezi nejhodnotnější a nejpestřejší parkové komplexy v Praze. Území o rozloze zhruba 78 hektarů se skládá z několika historických zahrad a parků, které se od sebe liší svým účelem, obdobím vzniku i současným vzhledem. Jednou z nich je i zahrada […]

Vánoční trhy v Praze se neuskuteční. Strom na náměstí ale bude

Tradiční vánoční trhy na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí a na náměstí Republiky se letos kvůli pandemii koronaviru konat nebudou. Jejich organizátor se na tom dohodl se zástupci vedení města. Vánoční atmosféru bude v srdci Staroměstského náměstí připomínat pouze strom, který letos přijede ze středních Čech. „Vánoční svátky mají být znakem pohody a klidu. A právě v této těžké době jsou klid a dobrá nálada potřeba více jak kdy jindy. Proto jsme se rozhodli přistoupit k menší verzi vánočních oslav. Jednáme […]

Pražské hřbitovy budou od listopadu zavírat dříve

Veškeré hřbitovy na území hlavního města, o které se stará Správa pražských hřbitovů, budou v období dušiček, tedy do pondělí 2. listopadu, na kdy připadá Památka zesnulých, otevřené do 18:00 hodin. Od 3. listopadu až do konce února pak jen do 17:00 hodin. „Vzhledem k blížícímu se období dušiček a současné epidemické situaci apeluje hlavní město společně se Správou pražských hřbitovů na veřejnost, aby zvážila cestu na hřbitovy o víkendu a v pondělí 2. listopadu na den Památky zesnulých. Cílem je, aby se návštěvnost rozložila i do všedních dnů a snížilo se […]

Rybník Dolejšák na Zličíně prošel celkovou revitalizací

Hlavní město nechalo revitalizovat další vodní plochu v metropoli. Práce na zličínském rybníku Dolejšák vyšly na 5,5 milionu korun. „Obnova a revitalizace pražských vodních ploch je v souladu s naším klimatickým závazkem. Vodní plochy nám pomáhají zadržovat vodu v krajině, ochlazují mikroklima a pomáhají vytvářet biotopy pro rostliny a živočichy. Kromě Zličínského rybníka byla v tomto roce také odbahněna retenční nádrž Asuán ve Stodůlkách a Hornomlýnský rybník v Kunraticích. Tam ještě probíhá oprava stavidla,“ říká náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček. […]

Vánoční strom pro Prahu připraven. Osud letošních trhů ale nejistý

Staroměstské náměstí v Praze by letos o Vánocích mohl ozdobit strom ze středních Čech. Smrk ztepilý, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy na soukromém pozemku, vzešel z tipů od veřejnosti. Stále však není jisté, jestli se letošní vánoční trhy vůbec uskuteční. „Smrk ztepilý, který jsme letos vybrali je krásně rostlý a dobře přístupný pro těžkou techniku. Výhodou je také, že neroste daleko od Prahy. Má zhruba devatenáct metrů, což je o něco méně než obvykle, ale věřím, […]

Mobilní signál pokrývá již polovinu pražského metra

Vysokorychlostní sítí LTE jsou nově pokryty stanice metra Chodov a Háje, jakož i přilehlé tunely. Cestující díky tomu mohou využívat mobilní a datové služby v LTE kvalitě již ve 33 z 61 stanic pražské podzemní dráhy. Do konce listopadu přibyde LTE signál také na Opatově, kde v současnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) finišuje stavební práce na modernizaci a bezbariérovém zpřístupnění stanice. Po rozšíření signálu LTE na Opatově bude tato vysokorychlostní síť dostupná cestujících v celém úseku trasy C od Nádraží Holešovice po konečnou […]

Likvidace použitých roušek má svá pravidla. Ne každý je dodržuje

Pravidla pro nošení ochranných pomůcek zná každý. Nad postupem při správné likvidaci ale někteří tápou. Likvidace roušek, respirátorů a rukavic vyžaduje dávku opatrnosti a ohleduplnosti. Za žádných okolností by tyto pomůcky neměly končit pohozené v ulicích, na parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko. Podle Pražských služeb je nejbezpečnější ochranné pomůcky hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad. „Ideálně by v nádobě měly končit zabalené do mikrotenového sáčku. Odtud putují přímo do kotlů malešického zařízení na energetické využití odpadu – ZEVO. […]

Vybrané pražské autobusy budou jezdit jen do 22 hodin

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) od této soboty 17. 10. 2020 dočasně ukončí provoz na 35 vybraných autobusových linkách již ve 22:00. Vytíženost všech linek pražské MHD od září kontinuálně klesá s tím, jak se v ČR zhoršuje epidemiologická situace a postupně jsou zaváděna nová omezení, která mají zabránit šíření covid-19. V metru na základě sčítačů v jednotlivých vestibulech počet cestujících od prvního týdne v září po první týden v říjnu klesl o více než 15 %. Na začátku října pak metro využívalo o 43 % cestujících méně než ve stejném […]

X Zavřít