Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou

MagazínTereza Běhalová9. ledna 20192 minuty čtení
Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Foto: Archiv

Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Vědci už dávno zjistili, že některé potraviny obsahují zcela unikátní mix látek, který má až zázračně pozitivní účinky na naše tělo. Řada z nich v našem mozku podporuje tvorbu serotoninu a endorfinu, tedy tzv. hormonů štěstí. A některé mají dokonce antioxidační účinky, takže mohou zastavit stárnutí a nádorové bujení.

Banány

Ne nadarmo se jim přezdívá ovoce štěstí či přírodní antidepresiva. Banány obsahují vysoké množství aminokyseliny tryptofan, vitaminu B6 a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají tělu produkovat serotonin. Stačí sníst tři banány každý den a uvidíte, že smutek bude okamžitě pryč.

Avokádo

Tato potravina si v posledních letech našla cestu do našich kuchyní. Aby také ne, má totiž široké spektrum využití – skvěle chutná jako příloha i hlavní jídlo. Pokud začnete avokádo jíst i vy, kromě omega 3 mastných kyselin do sebe dostanete také blahodárnou kyselinu olejovou, která pomáhá zvyšovat v mozku hladiny serotoninu.

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů máme spojena zejména s vánočním obdobím. Dopřávat byste si je ale měli po celý rok. Jsou totiž jedním z nejlepších zdrojů omega 3 mastných kyselin a uridinu. Kombinace těchto látek pomáhá zlepšovat vzájemnou komunikaci neuronů v mozku. Na podobném principu fungují antidepresiva.

Čokoláda

Většina z nás dobře ví, že čokoláda udělá člověku vždycky dobře. Svými výzkumy to ostatně potvrzují i vědci. Stačí pár kostiček kvalitní hořké 70% čokolády a do těla se vyplaví velké množství endorfinů a serotoninu. Flavanoidy v kakau a čokoládě jsou navíc plné antioxidantů, které snižují krevní tlak a zlepšují průtok krve do mozku a srdce.

Borůvky a jahody

Tyto dva druhy ovoce v sobě obsahují velmi vysoké množství vitaminu C, antioxidanty a další účinné látky. Organismus detoxikují a zároveň ho zbavují únavy.

Losos a tuňák

Maso těchto ryb v sobě ukrývá aminokyselinu tryptofan, která podporuje tvorbu serotoninu. Smutku vás zbaví také omega 3 mastné kyseliny a vitamin D. Konzumace lososa a tuňáka zabraní pocitům smutku a úzkosti, navodí dobrou náladu a také se vám bude lépe spát.

Špenát

Ne každý ho má rád, ale pokud dáte špenátu šanci a zařadíte ho pravidelně do svého jídelníčku, rapidně se vám zvýší koncentrace, duševní výkon a vyrovnanost. Špenát obsahuje řadu prospěšných látek – zejména vitamin B6 a kyselinu listovou. Váš mozek tak bude serotoninem doslova omámen. A údajně také funguje jako obrana proti nádorovému bujení. Mnoho lékařů ho proto doporučuje pacientkám s rakovinou prsu.

Nepřehlédněte

Festival Barevná devítka nabídne chutě a vůně ze všech koutů světa • Rozmanitou hudbu i vůně koření a jídla z celého světa přinese již tradiční multikulturní festival Barevná devítka. Jubilejní 15. ročník klade velký důraz právě na exotickou gastronomii, kdy pokrmy budou přímo před návštěvníky připravovat nejlepší šéfkuchaři – finalisté prestižní soutěže MasterChef. Na hlavní scéně si dáte ochutnávku world music v podobě žhavých kubánských rytmů nebo afrických bubnů. Součástí festivalu bude také přehlídka české hudby a tradičních řemesel Celé Česko na devítce. Akce proběhne v sobotu 31. srpna 2019 v pražském parku Podviní ve Vysočanech a vstup je zdarma.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny • Velká část lidí si nedokáže odříct sladké pokrmy. Začíná to už ráno při snídani sladkým pečivem, pokračuje po obědě dortíkem ke kávě. V průběhu odpoledne pak do sebe řada z nás doslova „láduje“ nejrůznější sladké tyčinky, čokolády, bonbóny a další podobné pamlsky. Pokud se v tomto popisu alespoň částečně poznáváte a nezdravé mlsání se vám vymyká z rukou, vědci pro vás mají dobrou zprávu. Vlastně za to ani nemůžete.

Také jíte sladké ve velkém?

Pivo se nemusí jen pít. Jeho účinky ocení každá hospodyňka v domácnosti • Vyčítáte svému partnerovi častou konzumaci piva? Možná ho vezmete na milost, až zjistíte, že zlatavý chmelový mok může být velmi užitečným pomocníkem v domácnosti. Věřte nebo ne, občas dokáže doslova zázraky. A přitom skoro nic nestojí.

Pivo se nemusí jen pít.

V pražské zoo můžete o víkendu ochutnat hmyzí speciality • Smažené, pečené, na sladko i na slano připravené cvrčky či moučné červy, ale také hmyzí salát a buchtu můžete tento víkend ochutnat v Zoo Praha. Pokrmy pro návštěvníky připraví vyhlášený hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Mouční červi s chilli.

Nedostatek hořčíku dokáže potrápit. Některé potraviny obtíže hravě zaženou • Hořčík je nesmírně důležitý minerál pro správné fungování organismu. Podílí se na stovkách chemických reakcí a pomáhá udržovat naše celkové zdraví. Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 25 gramů hořčíku, přičemž 50 až 60 % se nachází v kostech a zbytek v měkkých tkáních.

První McDonald’s v Praze otevřel před 30 lety. Ve frontě stály tisíce lidí • Přesně před 30 lety se tehdejší Československo symbolicky přiblížilo západnímu světu. V pražské Vodičkově ulici byla 20. března 1992 otevřena vůbec první restaurace McDonald’s na našem území.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami • Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů • Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

Zemědělské trhy na Letné nabídnou kvalitní lokální suroviny i streetfood • Září a říjen bude na muzejním dvorku Národního zemědělského muzea na Letné patřit podzimním trhům. Akce potěší zákazníky, kteří upřednostňují kvalitní lokální potraviny. Těšit se můžete i streetfood stánky s občerstvením.

Je jídlo spadlé na zem bezpečné? Vědci zkoumali pravidlo pěti vteřin • Čas od času se stane, že nám na podlahu nedopatřením upadne kousek jídla. Určitě jste už slyšeli, že pokud ho dostatečně rychle zvedneme, jeho konzumace je bezpečná, protože se na něj nestihnou nalepit žádné škodlivé choroboplodné zárodky. Výzkum amerických vědců ale zjistil něco jiného.

Spolknutá žvýkačka: Jak dlouho doopravdy vydrží v našem těle? • Už od dětství nám bylo vštěpováno, že polykat žvýkačku se nesmí, protože se pak přilepí na stěnu žaludku a v našem těle zůstane dalších 7 let. Zakládá se toto tvrzení na pravdě, nebo jde jen o ničím nepodložený mýtus a zbytečné strašení?

Duševní zdraví v dospělosti nemusí záviset jen na šťastném dětství • Prožití šťastného dětství ještě nemusí být zárukou, že se u člověka v budoucnu nerozvinou duševní problémy. Dokonce i u těch, kteří mají hodně pozitivních zkušeností z raného dětství, se mohou v dospělosti vyskytnout úzkosti a deprese.

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti • Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Recept na štěstí je jednoduchý. Vědci ho shrnuli do čtyř bodů • Snad každý člověk si přeje být v životě šťastný, i když ne každému se to daří. Podle odborníků Kalifornské univerzity přitom recept na štěstí není zase tak složitý. Na celou problematiku se podívali z vědeckého hlediska a závěry své práce shrnuli do čtveřice jednoduchých bodů.

Mince a voda ochrání před otravou jídlem • Chystáte se na pár dní odjet z domova? Jednou z věcí, na které je potřeba myslet, je obsah vaší lednice. Jednoduchý trik vás může ochránit před otravou nebezpečnými bakteriemi.

Chlebíček vznikl úplnou náhodou. Ládoval se jím Burian i Werich, zabíjel kolaboranty • Už více než sto let patří obložený chlebíček k základům české kuchyně. Fenomenální pokrm nemůže chybět na žádné rodinné oslavě nebo společenské události. Čím to, že si získal takovou oblibu? A jakou roli sehrál v českých dějinách?

Komik Vlasta Burian prý pořádal legendární chlebíčkové párty.

Jíst méně a zdravěji? Snadnější, než si myslíte. Chce to jen ošálit mozek • Každý máme rozdílné chutě i svá oblíbená jídla. Může za to náš mozek. Ten totiž určuje, co budeme jíst a v jakém množství. Zásadní problém nastává, když je špatně naprogramován. Jednoduchými triky však můžeme podstatně změnit svou životosprávu.

Nežádoucí účinek konzumace mrkve vaše okolí nepřehlédne • Zdraví prospěšná mrkev má i jeden nežádoucí účinek. V případě, že to s ní přeženete, může si vaše okolí začít myslet, že jste se nakazili hepatitidou. Jak je to možné?