Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka

LifestyleIvana Kratochvílová28. května 20202 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.

Jahody znali už staří Římané. V dávných dobách se pro svou chuť označovaly za „královské ovoce“. Známé je také označení „ovoce lásky“, neboť vysoké množství obsažených antioxidantů podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech. Kromě toho mají jahody pozitivní vliv na tvorbu testosteronu – mužského pohlavního hormonu, který aktivuje spermie.

Jahodou ke zdraví

Díky lehce stravitelné vláknině jahody povzbuzují náš metabolismus. Také zabraňují vzniku ledvinových a žlučových kamenů, zmírňují nachlazení a pomáhají při léčbě srdečních onemocnění. Další výhodou je jejich nízká kalorická hodnota (z 90 % jsou tvořeny vodou), takže při mlsání se nemusíte příliš omezovat.

Oproti jiným druhům ovoce obsahují menší podíl přírodních cukrů. Naopak jsou ale bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E. Z řady prospěšných organických kyselin (ty mimochodem dodávají jahodě charakteristickou vůni a chuť) je nejzajímavější kyselina ellagová, která hraje roli při prevenci různých nádorových chorob.

Nejlepší jsou čerstvé

Existuje nespočet různých receptů a způsobů zpracování jahod. Stejně jako u jiných surovin ale platí pravidlo, že nejlepší je konzumace za syrova. Tepelným zpracováním se totiž část blahodárných látek znehodnocuje. Jelikož je nyní sezóna jahod doslova za dveřmi a čerstvých jahod bude všude víc než dost, využijte toho. 

Sezóna jahod začíná. Foto: Unsplash.com

Jahody jako přírodní kosmetika

O antioxidantech v jahodách už částečně byla řeč. Tyto látky mají kromě jiného také schopnost zpomalovat stárnutí našich buněk. Řada lidí proto používá jahody i k výrobě pleťových masek.

Příprava je jednoduchá. Stačí rozmačkat 8 až 10 čerstvých jahod, 2 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje a pár kapek citronové šťávy. Všechny přísady důkladně promíchejte a na tváři nechte masku působit asi 10 minut.

Někteří využívají jahody i jako peeling na zuby, a to díky jejich bělicímu účinku. Pokud tedy chcete mít zářivý úsměv, jednoduše jahody rozmačkejte a nechte pár minut působit. Tento proces je ale nutné pravidelně opakovat, aby se požadovaný výsledek dostavil. 

Nepřehlédněte

Lidé ignorují potíže s plícemi. Včasná diagnóza přitom může zachránit život • Časté zadýchávání a neustávající kašel – to jsou typické příznaky chronického plicního onemocnění, které ale lidé často ignorují. Následky neléčených plicních chorob však mohou být fatální. Lékárníci v Praze a Středočeském kraji se proto od 8. dubna zapojí do Týdne měření plicního věku a vyzývají zájemce, aby si přišli do lékárny nechat zkontrolovat stav svých plic.

Konzumace brambor je v některých případech vysoce nebezpečná • Brambory si vydobyly pevné místo v české kuchyni i v našem jídelníčku již před stovkami let. A přestože v poslední době se do popředí zájmu dostávají i různé „nové“ netradiční přílohy, bramborám stále ani zdaleka nesahají tzv. „po kotníky“. Občas ale jejich konzumace může být velmi nebezpečná.

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.

Pivo považujeme za národní poklad. Českým vynálezem ale není • Pivo provází lidstvo velmi dlouho. První zmínky o jeho výrobě se objevují už ve starověké Mezopotámii, asi 4 tisíce let před naším letopočtem. K objevu piva výrazně přispěla náhoda. Do nádoby, ve které se skladovalo obilí, totiž napršelo, voda zkvasila, a když ji později objevili, byl v ní příjemný nápoj. Vydejte se s námi na cestu do historie a objevte vzrušující zajímavosti o tomto unikátním nápoji!

Závislost na nosním spreji může být nebezpečná. Jak se jí zbavit? • Každého z nás čas od času postihne nachlazení a s ním spojená rýma. V takových případech obvykle sáhneme po spreji do nosu, který nás spolehlivě zbaví obtíží. Tyto výrobky mají ovšem jeden nebezpečný vedlejší účinek. Mohou být návykové a zdraví škodlivé.

Do Česka se valí tropické počasí. Co dělat, když teploty atakují 40 stupňů? • Přestože o víkendu očekávají meteorologové bouřky a ochlazení, v příštím týdnu vtrhne do Česka tropické počasí. Teploty se na některých místech nebezpečně přiblíží ke 40 stupňům. Lékaři a odborníci proto připomínají zásady, které by měl v takovém počasí každý dodržovat.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Zdraví stojí Čechy stále více. Výdaje za léky stouply meziročně o 8 procent • Výdaje na zdravotní péči v Česku rostou a tento růst už třetí rok v řadě nabírá stále větší obrátky. V roce 2018 dosáhly úrovně 430,9 mld. Kč a meziročně se tak zvýšily o 11 %. Největší podíl na nárůstu mají výdaje zdravotních pojišťoven a výdaje ze státního rozpočtu. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Nejčastější problémy s mužskými pohlavními orgány. Samovyšetření by mělo být samozřejmostí • Reprodukční zdraví mužů patří mezi témata, o nichž se příliš často nemluví. Urologové mu ale věnují pozornost již od prenatálního věku svých pacientů, přes období jejich časného dětství, dobu dospívání až po dospělost. Vedle zachování maximální fertility do budoucna usilují i o to, aby pacienti neměli problémy navazovat kontakty a i přes řadu počátečních obtíží započali sexuální život.

Nejčastější mýty o lidském mozku, kterým někteří stále věří • Staří Egypťané považovali za sídlo inteligence srdce. Lékaři v antickém Řecku ale později zjistili, že skutečné řídící centrum člověka se nachází v mozku. V dnešní době o tom již nelze pochybovat. Schopnosti, které má tento rosolovitý orgán, jsou až neskutečné. Přesto se však o něm mezi lidmi šíří několik mýtů, které se nezakládají na pravdě.

Lidský mozek.

Rakovina sítnice postihuje nejmenší děti. Lékaři z Motola zkusili revoluční léčbu • Zcela nový způsob aplikace cytostatika poprvé v ČR použili lékaři FN Motol při léčbě 3leté Elenky s nádorovým onemocněním sítnice. Jedná se o přímou injekční aplikaci cytostatik do oka pacienta, která umožňuje docílit ve sklivci dostatečné koncentrace léku a zvyšuje tak pravděpodobnost úspěšného vyléčení. Dosud byla tato metoda dostupná pouze v několika zahraničních centrech a nyní se dostává i k českým pacientům.

Levná a chutná jídla z brambor. Recepty, které budete chtít hned zkusit • Brambory jsou označovány za „poklad chudých“. Na světě totiž není příliš mnoho potravin, které nestojí moc peněz a zároveň dokážou dostatečně zasytit. Přinášíme vám přehled těch nejlepších bramborových receptů.

Praha otevře velkokapacitní očkovací centrum až pro 1 000 lidí denně • Hlavní město plánuje v dubnu otevření vlastního velkokapacitního očkovacího centra. Umístěno bude v Kongresovém centru na Vyšehradě a jeho denní kapacita bude 200 až 1 000 naočkovaných osob.

Ghí a přepuštěné máslo. Proč jsou zdravé a v čem se od sebe liší • V receptech především indické kuchyně můžete často narazit na surovinu zvanou ghí. Jedná se vlastně o přepuštěné máslo, které znaly už naše prababičky. Avšak toto tvrzení není úplně přesné. Obě suroviny se totiž od sebe liší.

Ghí a přepuštěné máslo

Každý čtvrtý řidič někdy řídil pod vlivem alkoholu nebo drog. Počet nehod kvůli tomu roste • Počet dopravních nehod, při kterých byl řidič pod vlivem alkoholu nebo drog, každoročně stoupá. V loňském roce byly návykové látky příčinou dopravní nehody v 4 900 případech. Z průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala vypracovat Asociace Záchranný kruh, zároveň vyplývá, že v alkoholovém opojení sedlo za volant 25,5 procenta řidičů. 

Alkohol za volant nepatří, ale ne každý se toho drží.

Mince a voda ochrání před otravou jídlem • Chystáte se na pár dní odjet z domova? Jednou z věcí, na které je potřeba myslet, je obsah vaší lednice. Jednoduchý trik vás může ochránit před otravou nebezpečnými bakteriemi.

Operace tepny bez řezu skalpelem. Homolka drží světové prvenství v robotické cévní chirurgii • Pět až sedm malých vpichů namísto podélného řezu celé břišní stěny. Pacienti s výdutí nebo jiným závažným postižením břišní aorty či pánevních tepen nemusí podstupovat otevřenou operaci. Stačí jen miniinvazivní robotický zákrok.

Málo známé exotické ovoce chrání před rakovinou a omlazuje • Vypadá zajímavě, je krásně barevné, výrazně voní a sladce chutná. Řeč je o málo známém druhu exotického plodu, který má navíc jednu skvělou vlastnost. Obsahuje spoustu živin a antioxidantů, takže vás ochrání před stárnutím i rakovinou.

Zůstaňte v kondici. Stačí pár minut denně a vůbec to nebolí • Jak se v době pandemie udržet v dobré fyzické i psychické kondici? Odborníci znají recept. Stačí každý den pravidelně a správně chodit.

Kapavka, HIV, syfilis? Co všechno reálně můžete a nemůžete chytit na veřejných toaletách • Návštěva veřejných záchodů většinou není zrovna nejpříjemnějším zážitkem, který bychom s radostí vyhledávali. Občas ale příroda v nevhodný moment začne „volat“ tak naléhavě, že zkrátka nemáme žádnou jinou možnost. A i když jsou v dnešní době tato místa většinou pravidelně několikrát denně čištěna, řada lidí se přesto obává nákazy nejrůznějšími chorobami. Je ale tento strach oprávněný? Co nám na toaletách skutečně hrozí?

Je nutné se bát na veřejných toaletách?