Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

Foto: Unsplash
Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.
Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a tři porce zeleniny denně, mají nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí,“ konstatuje studie.

Čísla mluví jasně
Autor studie Dong Wang spolu s kolegy porovnali údaje od desítek tisíc dospělých lidí, kteří si v letech 1986 až 2014 průběžně zaznamenávali své stravovací návyky. Všichni sledovaní jedinci byli na počátku zdraví – netrpěli cukrovkou, rakovinou ani kardiovaskulárním onemocněním. Cílem bylo najít souvislosti mezi stravou a dlouhověkostí.
Ukázalo se, že lidé, kteří dodržují doporučení American Heart Association a konzumují dvě porce ovoce a tři porce zeleniny denně, skutečně žijí déle než ostatní. Pravděpodobnost úmrtí u nich klesla o 13 procent v porovnání s těmi, kteří na svém jídelníčku měli ovoce a zeleniny výrazně méně.
Vědci také nabízejí konkrétní data o jednotlivých chorobách. U lidí, kteří konzumovali předepsané množství ovoce a zeleniny, poklesla pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění o 12 %. U chorob dýchacího ústrojí to bylo až 35 % a v případě onkologického onemocnění 10 %.

Ne všechno se počítá
Autoři studie zdůrazňují jednu důležitou věc. Do doporučené denní dávky ovoce a zeleniny nelze započítávat škrobovou zeleninu (brambory, hrášek, kukuřice), konzervovanou zeleninu ani ovocné džusy. Ty totiž obsahují sníženou hladinu důležitých antioxidantů a jejich vliv na delší život zřejmě díky tomu nebyl prokázán.
Antioxidanty jsou látky napomáhající chránit buňky před volnými radikály a stárnutím. Nejvíc jich obsahuje pouze čerstvé ovoce a zelenina – zejména bobuloviny, citrusy, zelená listová zelenina a kořenová zelenina. Kromě toho antioxidanty snižují zánětlivé procesy v těle a posilují imunitní systém.
Důležitý význam ovoce a zeleniny pro lidské zdraví připomíná i OSN, která letošní rok 2021 vyhlásila jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst denně nejméně 400 g těchto potravin.