Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

10. března 2021 ∙ 16:49
Tereza Běhalová
Foto: Unsplash

Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.

Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a tři porce zeleniny denně, mají nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí,“ konstatuje studie.

Foto: Unsplash.com

Čísla mluví jasně

Autor studie Dong Wang spolu s kolegy porovnali údaje od desítek tisíc dospělých lidí, kteří si v letech 1986 až 2014 průběžně zaznamenávali své stravovací návyky. Všichni sledovaní jedinci byli na počátku zdraví – netrpěli cukrovkou, rakovinou ani kardiovaskulárním onemocněním. Cílem bylo najít souvislosti mezi stravou a dlouhověkostí.

Ukázalo se, že lidé, kteří dodržují doporučení American Heart Association a konzumují dvě porce ovoce a tři porce zeleniny denně, skutečně žijí déle než ostatní. Pravděpodobnost úmrtí u nich klesla o 13 procent v porovnání s těmi, kteří na svém jídelníčku měli ovoce a zeleniny výrazně méně.

Vědci také nabízejí konkrétní data o jednotlivých chorobách. U lidí, kteří konzumovali předepsané množství ovoce a zeleniny, poklesla pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění o 12 %. U chorob dýchacího ústrojí to bylo až 35 % a v případě onkologického onemocnění 10 %.

Foto: Unsplash.com

Ne všechno se počítá

Autoři studie zdůrazňují jednu důležitou věc. Do doporučené denní dávky ovoce a zeleniny nelze započítávat škrobovou zeleninu (brambory, hrášek, kukuřice), konzervovanou zeleninu ani ovocné džusy. Ty totiž obsahují sníženou hladinu důležitých antioxidantů a jejich vliv na delší život zřejmě díky tomu nebyl prokázán.

Antioxidanty jsou látky napomáhající chránit buňky před volnými radikály a stárnutím. Nejvíc jich obsahuje pouze čerstvé ovoce a zelenina – zejména bobuloviny, citrusy, zelená listová zelenina a kořenová zelenina. Kromě toho antioxidanty snižují zánětlivé procesy v těle a posilují imunitní systém.

Důležitý význam ovoce a zeleniny pro lidské zdraví připomíná i OSN, která letošní rok 2021 vyhlásila jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst denně nejméně 400 g těchto potravin.

Jak správně dýchat. Jednoduchý návod vám může změnit život

Dýchání nás provází od narození až do smrti. Je to proces, bez kterého bychom jen sotva přežili. Pouze díky němu může krev zásobovat organismus životně důležitým kyslíkem. Podle odborníků přitom velká část lidí dýchá špatně. To pak může souviset s různými zdravotními komplikacemi. Co tedy při dýchání dělat lépe? Jednou z nejčastějších chyb je povrchní, mělké dýchání. K němu dochází nejčastěji ve stresových situacích, ale často se ho dopouštíme s […]

Stane se Alžběta II. nejdéle vládnoucí panovnicí historie?

Svět se za posledních sedm dekád neuvěřitelně proměnil. Jedna jistota ale stále zůstává. Na britském trůně neochvějně sedí královna Alžběta II. Od počátku její vlády uplynulo letos v únoru 69 let. Je to neuvěřitelný výkon. Už dávno neplatí, že nejdéle vládnoucí panovnicí Británie byla královna Viktorie. Ta stála v čele britského impéria „pouze“ 63 let a 216 dní. Alžbětě II. nyní zbývá jen několik měsíců, aby trumfla Lichtenštejnského panovníka Jana […]

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná

Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná. V první řadě je to čokoláda. Tu by psi (ale ani kočky) neměli za žádných okolností sníst. Jinak jim hrozí otrava a v krajním případě dokonce smrt. Čokoláda obsahuje theobromin. Ten se […]

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři

Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou. „I přesto, že u nás délka života před vypuknutím pandemie měla tendenci k prodlužování, nedařilo se nám prodloužit délku života lidí ve zdraví. Léta strávená s nemocí jsou nejčastěji na vrub srdečním onemocněním a mezi […]

Změna času opět zamává s biorytmem. Konec střídání v nedohlednu

Už za pár dní si opět budeme muset zvykat na letní čas. V noci ze soboty na neděli se ručičky hodinek posunou o hodinu dopředu, takže víkend bude tentokrát kratší. Později se bude rozednívat a později také stmívat. Letos se měl čas měnit naposledy. Už před dvěma lety europoslanci schválili zrušení střídání času v celé Evropské unii. Z ekonomického hlediska to již nedává smysl. Střídání času nejenže nepřináší úspory elektrické […]

X Zavřít