Klíč k dlouhověkosti máme všichni na dosah ruky, tvrdí vědci z Harvardu

10. března 2021 ∙ 16:49
Tereza Běhalová
Foto: Unsplash

Prožít dlouhý a spokojený život je snem mnohých z nás. Moderní vědecké výzkumy dokazují, že každý člověk může do určité míry ovlivnit, kolika let se dožije.

Tým vědců z Harvardské univerzity v nové studii zaměřené na výživu nabízí zaručený recept na dlouhý a kvalitní život. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že klíčem je pravidelný přísun určitých druhů ovoce a zeleniny. „Lidé, kteří zařadí do svého jídelníčku dvě proce čerstvého ovoce a tři porce zeleniny denně, mají nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí,“ konstatuje studie.

Foto: Unsplash.com

Čísla mluví jasně

Autor studie Dong Wang spolu s kolegy porovnali údaje od desítek tisíc dospělých lidí, kteří si v letech 1986 až 2014 průběžně zaznamenávali své stravovací návyky. Všichni sledovaní jedinci byli na počátku zdraví – netrpěli cukrovkou, rakovinou ani kardiovaskulárním onemocněním. Cílem bylo najít souvislosti mezi stravou a dlouhověkostí.

Ukázalo se, že lidé, kteří dodržují doporučení American Heart Association a konzumují dvě porce ovoce a tři porce zeleniny denně, skutečně žijí déle než ostatní. Pravděpodobnost úmrtí u nich klesla o 13 procent v porovnání s těmi, kteří na svém jídelníčku měli ovoce a zeleniny výrazně méně.

Vědci také nabízejí konkrétní data o jednotlivých chorobách. U lidí, kteří konzumovali předepsané množství ovoce a zeleniny, poklesla pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění o 12 %. U chorob dýchacího ústrojí to bylo až 35 % a v případě onkologického onemocnění 10 %.

Foto: Unsplash.com

Ne všechno se počítá

Autoři studie zdůrazňují jednu důležitou věc. Do doporučené denní dávky ovoce a zeleniny nelze započítávat škrobovou zeleninu (brambory, hrášek, kukuřice), konzervovanou zeleninu ani ovocné džusy. Ty totiž obsahují sníženou hladinu důležitých antioxidantů a jejich vliv na delší život zřejmě díky tomu nebyl prokázán.

Antioxidanty jsou látky napomáhající chránit buňky před volnými radikály a stárnutím. Nejvíc jich obsahuje pouze čerstvé ovoce a zelenina – zejména bobuloviny, citrusy, zelená listová zelenina a kořenová zelenina. Kromě toho antioxidanty snižují zánětlivé procesy v těle a posilují imunitní systém.

Důležitý význam ovoce a zeleniny pro lidské zdraví připomíná i OSN, která letošní rok 2021 vyhlásila jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst denně nejméně 400 g těchto potravin.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude […]

X Zavřít