La Veranda

17. 8. 2018Na Ukrajině mají lepší zeleninu než u nás. Farmářskou tržnici okupují překupníci, říká šéfkuchař David • Radek David patří mezi českou kulinářskou elitu. Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nově se stará ještě o The Bistro v Londýnské ulici. Serveru PražskýDEN.cz poskytl exkluzivní rozhovor. Na pražské gastronomické scéně se pohybujete přes dvacet let. Prošel jste kuchyní hotelu Hilton, hotelem Adria, restauracemi Kampa Park, Rybí trh, Alcron. Všechno jsou to známé pražské podniky, které ve své době udávaly trendy. Jak se v průběhu posledních dvaceti let změnila pražská gastronomická scéna? Hodně moc. Spousta kluků odjela do zahraničí, kde se učili u ještě větších kluků. Pak se vrátili a přinesli nový vítr. Za druhé – díky sociálním sítím je možnost nakouknout do každé hospody, co vaří. Lze taky objednávat knihy ze světa a jezdit na stáže. I já se každoročně jezdím učit. Hlavně do Londýna, který je pro mě nejvíc inspirativní. Pak třeba do Provence, kde jsem měl možnost působit v restauraci La Chassagnette, která má svoji vlastní zahradu. Každé ráno tam zahradnice sklidí to, co je nejvíc zralé. Přivezou to do kuchyně na dvoukoláku a kuchaři z toho vaří. Byl jsem i v Piemonte v restauraci Violetta, kde jsem vařil se sedmdesátiletou babičkou. V Londýně jsem prošel restaurace Dinner by Heston Blumethal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre, Alyn Williams, L'Autre Pied, Ametsa with Arzak Instruction, The Ledbury, Latium… Není škoda, že tu nikdo nezvedá slávu prvorepublikových podniků typu lahůdkářství Jana Paukerta, hotelu Šroubek, či původního Alcronu? Takovou tu starou, sice těžší, ale klasickou českou kuchyni? Občas se tu objeví pokus. Ale brzo zanikne. Paukert tak chvilku fungoval. Alcron funguje, ale na moderní bázi. Nedávno otevřeli Myšáka. Já si ještě pamatuji rybárnu Vaňha, ale i buffet Koruna. Je jiná doba, jiné nároky a jiné stravovací zvyklosti. [gallery size="full" columns="1" ids="12110"] V poslední době v Praze rostou jako houby po dešti fast casual bistra. Je to trend, který lze pozorovat i v dalších velkých městech Evropy? Jak si vybrat dobré bistro na večeři? Máte nějaký tip na dobré bistro v Praze, kam i vy sám rád zajdete? Bohužel na to nemám čas. Pokud nejsem v našich restauracích La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, tak jsem na Ukrajině v Kyjevě, kde máme další restaurace a kam jezdím šestkrát až sedmkrát ročně měnit jídelní lístky. A pokud nejsem ani tam, tak jsem na stáži nebo s majitelem a týmem lidí na výletě za poznáváním jiného regionu, originální chuti tamních jídel. Vaše restaurace La Veranda a Babiččina zahrada patří ke stálicím pražské gastronomie. Co u vás na menu zákazníci najdou? Za prvé – nejsou moje. Jelikož jsem executive chef, tak to znamená, že jsem šéfkuchař pro všechny restaurace. Jídelní lístek se mění často podle sezóny. V Babiččině zahradě je to asi deset jídel, které neměníme. Například hovězí tatarák, který meleme přímo u stolu, kulajdu, přes noc pomalu pečenou kachnu, svíčkovou, ale i dukátové buchtičky nebo plněné knedlíky. V La Verandě se mění vždy skoro celý jídelní lístek. Zůstávají jen dvě položky – náš legendární tatarák a čokoládový fondánt s malinami. Zbytek je vždy dle toho, co je v dané sezóně nejlepší. [gallery size="full" columns="1" ids="12113"] Posledním přírůstkem do rodiny vašch restaurací je právě The Bistro v Londýnské ulici. Jak vzniká vůbec takový koncept bistra? A jak to děláte, že máte hned od otevření plno? V tuto chvíli jsou to silná slova. Pravda je taková, že hned po otevření se tam všichni nahrnuli. Nyní pořád pracujeme s polednem. Přemýšlíme, jak přilákat lidi na zajímavé jídlo, protože v minulosti byla v místě jiná restaurace, která fungovala pouze na večeře. Náš slogan je „More taste“, jelikož nabízíme malé snacky, mezze. Pak máme malou nabídku jídel, kterou každý týden měníme. [gallery size="full" columns="1" ids="12111"] Mimo pražských podniků máte ještě osm restaurací Fajna Familia na Ukrajině. Dá se srovnávat Praha a Kyjev? V čem se pražská gastronomická scéna liší od té kyjevské? Může český šéfkuchař na Ukrajině uspět? Může, ale musí trochu sklopit hlavu. Lidé jsou tam jiní. Teprve nyní se tam začínají otevírat menší podniky s rozmanitější gastronomií. Za druhé – na Ukrajině mají v sezóně mnohem lepší zeleninu než my. Nepotrpí si na žádný excesy, ale mají rádi dobré jídlo. Nemusí být tolik kreativní, ale musí být hezky a zajímavě naservírované. Jak to všechno stíháte? Praha, Kyjev, stáže, rodina a děti? Je to plánování. Jsou měsíce, kdy rozjíždím čtyři menu ve čtyřech různých konceptech. Ale pak jsou měsíce, kdy se to snažím rodině a dětem vynahradit. [gallery size="full" columns="1" ids="12112"] Byl jste jeden z prvních v Praze, který začal spolupracovat s malými farmáři. Co říkáte na rozmach farmářských trhů? Máte nějaké oblíbené? Ano. A je to dobře. Ale pořád je to nic. Po 30 letech od revoluce nemáme nic. Máme nekvalitní zeleninu v krámech. Podívejte se, v Kyjevě je skoro pět miliónů obyvatel a je tam přes padesát tržišť, možná ještě víc, které fungují každý den. Koupíte tam ryby, maso, koření, ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, uzeniny, vejce, med... A Praha má jeden a půl miliónů obyvatel a jedno tržiště – jedna hala a v ní pár farmářů, zbytek jsou překupníci. Funguje od pondělí do soboty. Náplavky, kulaťáky a farmářské trhy jednou, dvakrát za týden to nespasí. Je to škoda, protože na Ukrajině jsou lidé zvyklí nakupovat a vybírat to nejlepší, aby pak doma uvařili to nejlepší jídlo. I přes nabitý program si stále najdete čas na řadu kuchařských kurzů. Máte v nabídce i něco pro opravdové Pražany odkojené Vltavou? To nemám. Školím u Romana Vaňka v Prakulu, v Gourmet Academy, v nádherném obchodě Potten & Pannen a v Zemědělském muzeu, kde je krásná kuchyně. Všude učím něco jiného. Takže u Romana třeba zeleninová jídla, králíka nebo piemontskou kuchyni, v Gourmet academy menu pro požitkáře, v Zemědělském muzeu „Nedělní oběd“, „Babiččiny recepty“. A jakmile začne sezóna, tak chřest. [gallery size="full" columns="1" ids="12119"] Kdybyste měl jmenovat někoho z vašich kuchařských kolegů v Praze, ke komu byste zašel na snídani, oběd a večeři? Na snídani do Café Savoy za Lukášem Frenclem. Na oběd s rodinou jednoznačně do Babiččiny zahrady na kachničku, a kdyby ke kolegovi, tak do SIA za Jirkou Štiftem. Na večeři s přáteli do Zas a znovu za Petrem Hajným, případně do Noi, Sasazu. Na poslední jídlo před smrtí do Grand Cru za Honzíkem Punčochářem.

Nepřehlédněte

Samota, závislost i možný kolaps společnosti. Temná stránka sociálních médií. Lidi musí začít jednat, než bude pozdě • Sedím v kavárně a sleduji skupinku u vedlejšího stolu. Čtyři mladí lidé a každý z nich očima ponořený do smartphonu. Občas někdo něco řekne, ale většinou je ticho. Vypadají, jako by spolu ani nebyli. Každý si žije svůj odpojený digitální život. Vzpomínám si na dobu, kdy jsme s přáteli v kavárnách trávili hodiny, smáli se, diskutovali o všem možném. Byl to mnohem příjemnější a radostnější svět. A není ještě zase tak vzdálený. Nyní nám ale hrozí něco ještě mnohem horšího.

Bizarní trend v pojmenovávání dětí děsí odborníky. Rodiče nemyslí na trpké následky • Každý rodič nejspíš dobře zná nekonečné listování seznamy jmen a hledání toho pravého, které bude jeho dítě provázet celým životem. Jenže poslední dobou se ve světě objevuje znepokojivý trend, který experti sledují s rostoucími obavami.

Češi přestávají slavit Vánoce? Lpění na tradicích přivádí mnohé ke zhroucení. Někteří mají odvahu říct dost. A uvádí důvody • Přesně za týden budou Vánoce. Předsváteční horečka roste každým dnem a velká část společnosti právě prožívá stres, napětí a frustraci. Mnoho lidí proto již avizuje, že z tohoto podivného kolotoče hodlá pro letošek vystoupit. A taky vysvětlují proč.

Masakr na parkovištích jede naplno. Kde nejvíc hrozí, že vám rozšmelcují auto? • Tak je to tu zas! Předvánoční masakr na parkovištích odstartoval naplno. A jestli máte rádi svoje auto, měli byste zbystřit. Protože následující čísla jsou poměrně varovná.

Totální průšvih! Bytová krize v Česku nabrala děsivé grády, ale je tu malé světlo naděje • Český stavební trh je v pytli! Zatímco politici pořád melou pantem o dostupném bydlení, realita je úplně jinde. Developeři si rvou vlasy a není divu - tenhle chaos nemá obdoby. A běžní Češi? Ti můžou jen koukat s otevřenou pusou.

Konec levných nákupů z Číny? Česko chce konečně zarazit predátorské eshopy, přidávají se další státy • Internet změnil způsob, jakým nakupujeme. Z pohodlí domova si můžeme objednat prakticky cokoliv. A když je to ještě za hubičku, kdo by odolal? Jenže tenhle sen o levném nakupování se může brzy rozplynout.

Čokoláda zase zdraží. Nové nařízení EU dává smysl, přesto budou lidi nadávat • Vánoce jsou časem radosti, ale také období, kdy si více než jindy uvědomujeme, jakou cenu za to platíme. A tentokrát nejde jen o peníze v našich peněženkách. Za levným kakaem se totiž skrývá mnohem vyšší účet.

Češi toužebně očekávají návrat populárního moderátora. Má zachránit televizi nad propastí a konečně poveselit ve chmurných časech • Přiznejme si to. Český mediální rybníček zrovna neoplývá mnoha jmény, která by zaručeně uměla přilákat diváky k televizním obrazovkám, když se vysílá jeho pořad. Spočítáme je na prstech jedné ruky.

Zákeřné finty eshopů nutí Čechy utrácet proti vůli. Inspektoři našli závažná pochybení. Měli byste si dávat pozor • Vánoce jsou už za týden a Češi mají poslední možnost nakoupit dárky na e-shopech. Přestože je internetový trh pod přísným drobnohledem úřadů, stále se množí případy podvedených a napálených zákazníků.

Horoskop na tento týden. Býci se musí zaměřit na rodinu, Lvům hrozí finanční újma • V posledním předvánočním týdnu od 16. do 22. prosince 2024 se otevírají dveře novým příležitostem. Merkur podporuje komunikaci a Mars dodává energii do všech činností. Zejména středa a čtvrtek budou dny jako stvořené pro důležitá rozhodnutí. Víkend pak přinese všem znamením zvýšenou citlivost a intuici - ideální čas na upevnění rodinných vztahů a nalezení vnitřní rovnováhy.