Jste nadprůměrně inteligentní? Poznat to můžete i bez IQ testu

ZajímavostiTereza Běhalová13. února 20193 minuty čtení
Jak jste na tom s inteligencí?

Jak jste na tom s inteligencí?

Foto: Archiv

Říká se, že Bůh nadělil každému podle svého uvážení. Platí to pochopitelně i o inteligenci, jíž ne každý člověk oplývá stejnou mírou. Inteligence je definována jako rozumová schopnost logicky přemýšlet, řešit nově vzniklé nebo obtížné situace, učit se ze zkušeností či se přizpůsobit novým okolnostem. Jak ale poznat, že je někdo nadprůměrně inteligentní?

S měřením inteligence to není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. První standardizované IQ testy sice vznikly už na počátku 20. století, podle kritiků ale některé z nich nelze považovat za objektivní, jelikož jde o čistě logický model, který nebere v potaz všechny složky celkové inteligence. Tyto výhrady jsou bezpředmětné u soudobých komplexnějších testů, které zkoumají všechny mentální schopnosti člověka.

Podle některých odborníků může nadprůměrnou inteligenci naznačovat i náš způsob života a některé neovlivnitelné faktory. Není tedy potřeba podstupovat složité testování, abychom mohli orientačně určit, jak na tom s inteligencí jsme.

Poděkujte rodičům

Inteligentní lidé jsou prý častěji nejstarší sourozenci. Podle studie zveřejněné časopisem The Journal of Human Resources jsou rodiče při jejich výchově rodiče opatrnější a pozornější, než při výchově dalších dětí. Zároveň je na ně kladena větší odpovědnost, což se projeví i v dospělém životě. Nejstarší sourozenci jsou k inteligenci a schopnostem řešit složité problémy doslova vychováni.

Až o 7 bodů více v IQ testech prý získávají lidé, které jejich matka v útlém věku dlouho kojila. Zřejmě proto, že mateřské mléko je pro dítě nejzdravější způsob výživy, poskytuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek a zaručuje tak správný vývoj mozku. Inteligentnější jsou také ti, kteří již odmala čtou. Děti, které začnou číst mezi prvními, si rychle rozšiřují slovní zásobu a získávají nové poznatky. Pozitivní vztah k učení a získávání nových informací jim pak vydrží i ve vyšším věku.

Další znaky nadprůměrně inteligentních lidí vás možná překvapí. Jedním z nich je stres. Lidé, kteří se často a intenzivně stresují, prý bývají chytřejší. Gratulovat si mohou i ti, kteří mají vysoce rozvinutý smysl pro humor a není jim cizí ironie a sarkasmus, hraničící až s cynismem. Existuje velké procento lidí, kteří často vůbec nedokáží ironicky pronesená sdělení rozpoznat a pochopit (i když samozřejmě záleží na konkrétním případu).

Introvertní noční sovy

Studie psychologa Satoshiho Kanazawy říká, že vysoce inteligentní lidé jsou prý noční sovy a chodí spát nejdříve po půlnoci, často ale i později. A pokud jste ke všemu ještě introverti, možná ve vás dříme druhý Albert Einstein. Introvertní lidé mají totiž lepší cit pro detail, delší dobu uvažují nad svými rozhodnutími a mnohdy opětovně věci přehodnocují a analyzují.

Průzkum na Carroll University v americkém Wisconsinu přišel v roce 2004 s tím, že lidé, kteří mají doma kočku, mohou být inteligentnější než majitelé psů. Ze 600 studentů měli lepší známky právě majitelé koček. V tomto případě ale může jít čistě o náhodu, neboť žádný vědecký výzkum přímé spojení mezi intelektem a domácími zvířaty neprokázal. A navíc, hodnotit inteligenci pouze podle studijních výsledků také není zcela směrodatné.

Poslední snadno rozpoznatelná známka vysoké inteligence je prostá. Tak, jako hloupí lidé o svém nedostatku mnohdy nevědí, inteligentní lidé si svůj dar zcela uvědomují. Pokud tedy víte, že vám logické myšlení, učení a řešení obtížných situací nedělá žádné velké problémy, můžete být se sebou spokojeni.

Nepřehlédněte

Vyznejte se v sójových omáčkách. Některé mohou být zdraví škodlivé • Po sójové omáčce v kuchyni obvykle sáhneme, když potřebujeme zvýraznit chuť připravovaného jídla. Zatímco přírodně fermentované sójové omáčky jsou pro naše zdraví prospěšné, průmyslově vyráběné mohou naopak uškodit. Čím se oba tyto druhy liší?

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Nejdepresivnější den v roce se blíží. Jak zahnat zimní chmury? • Je po Vánocích, peněženka prázdná, venku tma a sychravo a před vámi žádný světlý bod, ke kterému byste se mohli upnout. Pokud vás na začátku roku také přepadá chmurná nálada, nejste v tom sami.

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

Odumírání kostí postihuje každého desátého. Většina lidí o své nemoci vůbec neví • Osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění kostí. Projevuje se řídnutím kostní tkáně, čímž se kosti stávají křehčími a náchylnějšími ke zlomeninám. Nemoci se často přezdívá „tichý zloděj kostí“, protože pacient zpočátku nepociťuje žádné obtíže.

Zázračný zázvor spolehlivě nastartuje váš unavený organismus • Odkud přesně zázvor pochází bohužel s jistotou nevíme. Podle dochovaných historických pramenů ho ale používali již staří Číňané a Indové. V současné době je toto koření, získávané z oddenků zázvoru pravého, populární po celém světě. Své nezastupitelné místo má především v exotických kuchyních. Mnoho lidí ho ale vyhledává i jako lék na řadu zdravotních problémů. A není divu. Jeho všestranné léčivé účinky jsou téměř zázračné!

Zázvor má až zázračné účinky a přitom nestojí skoro nic.

Jíst naklíčenou řeřichu se vyplatí. Přináší řadu zdravotních benefitů • Řeřicha je rychle rostoucí bylinka, jejíž původní domovinou je pravděpodobně oblast Blízkého východu. Indové i Evropané ji znali již před mnoha staletími. Oblibu si získala pro svou jedinečnou chuť, ale i díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek.

Dejte kapustě druhou šanci. Neprávem zavrhovaná zelenina má řadu benefitů • V zimním období se řada z nás může cítit vyčerpaně a unaveně. Blížící se Vánoce, stres a každodenní povinnosti oslabují naši imunitu. Jedním z pomocníků na její posílení může být obyčejná kapusta. Ta totiž blahodárně působí nejen na naše tělo, ale i mysl.

Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak • Vysoká inteligence je všeobecně společností vnímána jako pozitivní a obdivuhodná. Psychologové však už několik desítek let upozorňují na fakt, že jedinci obdaření geniálním mozkem mohou mít zároveň i určité osobnostní limity.

Potraviny, které posilují imunitu organismu • V současné situaci, kdy počet lidí nakažených koronavirem každým dnem roste, je více než kdy jindy důležité zvyšovat přirozenou obranyschopnost našeho těla. Není přitom nutné utrácet za předražené vitamínové doplňky, stejnou službu vám poskytnou i některé běžně dostupné potraviny.

Potraviny štěstí navodí skvělou náladu a ochrání před rakovinou • Jídlo je důležitým faktorem, který ovlivňuje naše duševní rozpoložení. Ať už vás trápí vztahové problémy, nedostatek peněz, zlobivé děti, příliš mnoho úkolů v práci nebo jen zimní chmury, měli byste místo antidepresiv zařadit do jídelníčku potraviny štěstí, které do žil zaručeně napumpují novou energii.

Díky jídlu můžeme být šťastnější.

Pomeranč versus grapefruit. Který citrus je zdravější a proč ten druhý škodí • Citrusy mají až zázračné účinky. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména pak vitamínu C. Zároveň snižují hladinu tuků a cholesterolu v krvi a upravují hladinu krevního cukru.

Nedostatek důležitého vitamínu zvyšuje riziko ADHD u dětí • Zhruba každé desáté dítě v současnosti trpí hyperaktivitou a poruchou pozornosti. Tato neurovývojová porucha je známá pod anglickou zkratkou ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Vědci nyní zjistili, že příčinou jejího vzniku může být nedostatek důležitého vitamínu v těle matky během těhotenství.

Mýty o gumových medvídcích. Z čeho se opravdu vyrábějí, co obsahují a jak ovlivňují zdraví kloubů • Gumové medvídky milují děti po celém světě. Obrovské oblibě se ale těší i u dospělých, kteří se díky nim mohou vrátit do bezstarostným dětských let. Od roku 1922, kdy se začaly v Německu vyrábět, jejich popularita neklesá. Víte ale, že čeho se skutečně vyrábějí? A jsou opravdu tak přínosné pro zdraví, jak se často tvrdí?

Zdravotní benefity květáku: Konejšivá chuťová extáze a pozitivní účinky pro tělo a mysl • Oslňující bílá barva, jemná textura a skvělá chuť - to je květák, zelenina, která má ve světě zdravé výživy stále více své místo na slunci. A není divu! Tato pokladnice výživných látek nabízí širokou škálu zdravotních výhod pro tělo i mysl. Nenechte se zmást svou skromnou povahou, květák je opravdovým supertalentem v kategorii zeleniny a jeho zdravotní přínosy jsou podpořeny vědeckými výzkumy.

Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor • Olivový olej patří mezi nejzdravější suroviny na světě a v posledních letech se úspěšně zabydlel i v českých kuchyních. Výrobci na trhu nabízejí desítky nejrůznějších variant, které se liší nejen cenou a obalem, ale i kvalitou. Poradíme vám, jak se v nich správně zorientovat.

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává • Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní?

Špenát chrání před projevem stáří. Tajemství chuti je v přípravě • Snad každý zná animované příběhy o námořníku Pepkovi, který se před každým náročným úkolem posílil konzervou špenátu. Tato listová zelenina má skutečně velmi prospěšné účinky na lidské zdraví. A když se dobře připraví, může i skvěle chutnat.

Chřipka se od běžného nachlazení liší. Jak ji poznat a úspěšně vyléčit? • Chřipková onemocnění mnoho lidí podceňuje, i když na chřipku a komplikace, které způsobuje, u nás ročně zemřou zhruba dva tisíce lidí. „Každý si rád počte o ničivých infektech typu Eboly, píší se o nich romány. Ebola ale zabíjí své oběti v počtu desetitisíců, zatímco chřipka v počtech statisíců,“ upozorňuje MUDr. Silvie Knoppová, vedoucí lékařka se specializací pediatrie z kliniky Canadian Medical.

Obliba drůbežího masa roste. Znáte všechny jeho benefity? • Drůbeží maso je v současnosti nejoblíbenějším masem v naší kuchyni. Vytlačuje i naše tradiční masa – vepřové a především hovězí. Je to ale oprávněné? Je drůbeží maso natolik hodnotné, aby tvořilo základ našeho příjmu živočišných bílkovin?