Zázračné účinky kysaného zelí znali už staří Řekové a Římané. Vitamínová bomba ochrání i před zákeřnou nemocí

LifestyleTereza Běhalová19. listopadu 20192 minuty čtení

Kysané zelí je doslova vitamínová bomba.

Foto: Archiv

S nástupem chladného podzimního počasí začínají lidé častěji stonat. Způsobují to zejména výkyvy teplot, na které není náš organismus během letních měsíců zvyklý. Jak tedy tělu dodat tu správnou podporu?

Ideálním řešením je zařadit do jídelníčku kysané zelí. Tento přírodní zdroj vitamínů a živin nastartuje vaši imunitu, takže zákeřné bacily a viry si na vás jen tak nepřijdou.

Zelí se pěstovalo a fermentovalo již v dobách Římské říše. Bylo považováno za univerzální všelék a nechybělo v žádné spižírně. Staří Řekové mu dokonce připisovali božskou moc a stavěli mu oltáře.

Typická kyselá chuť je způsobena kyselinou mléčnou. Ta vzniká kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Foto: Archiv

Dnešní moderní společnost je doslova závislá na cukru, a proto kysané zelí nepatří mezi příliš oblíbené potraviny. Mnoho lidí zbytečně upřednostňuje nejrůznější umělé výživové doplňky, místo aby si dopřáli úžasného a přirozeného daru matky přírody.

Zázračný všelék

Mikroorganismy, které se v zelí nacházejí, podporují zdraví prospěšné bakterie ve střevech. Ty usnadňují trávení, vstřebávání živin a využití vitamínů skupiny B.

Věřte tomu nebo ne, ale kysané zelí obsahuje více vitamínů než čerstvé zelí. Už 200 gramů denně pokryje potřebu všech bioaktivních látek prospěšných pro naše zdraví. Je to zejména betakaroten a vitamíny C a B9, dále vláknina, kyselina listová nebo minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo, zinek či hořčík.

Účinky kysaného zelí jsou přímo zázračné. Nejenže zlepšuje srážlivost krve, ale také snižuje tlak a hladinu cukru v krvi. Zároveň má silné protizánětlivé a antibiotické účinky, účinně bojuje proti rakovinotvorným buňkám a pozitivně ovlivňuje mozek a celou nervovou soustavu.

Nepřehlédněte

Duše potřebuje každodenní péči. Zásady psychohygieny mnoho lidí zanedbává • Více než 21 milionů obyvatel USA podle výzkumů trpí depresemi nebo dlouho přetrvávající špatnou náladou. Není pochyb, že i v našich končinách bude toto číslo vysoké. Mnozí si přitom cestu k životní radosti a vyrovnanosti zcela zbytečně uzavírají nesprávnými návyky. Co tedy dělat, abychom měli dostatek energie a cítili se šťastní?

Srdeční selhání se týká stovek tisíc Čechů. A po pandemii jich bude ještě víc, očekávají lékaři • Obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu jsou rizikové faktory srdečního selhání. Toto onemocnění se týká stále většího počtu lidí v Česku. Podle odborníků se již blížíme 300 tisícům nemocných se stanovenou diagnózou.

Jde to i bez kofeinu. Jak se zbavit závislosti na kávě? • Ráno bez šálku dobré kávy si mnozí již nedokáží představit. Kofein povzbuzuje tělo i mysl a pomáhá nám zvládnout náročný den. Když ale jeho hladina začne klesat, dostaví se kruté následky jako únava a bolest hlavy. Abychom krizi překonali, obvykle si rychle jdeme připravit další šálek. A to je to nejhorší, co pro své tělo můžeme udělat. Vzniká totiž závislost.

Konzumace kávy ve velkém množství může vážně poškozovat zdraví.

Co všechno zahrnuje preventivní prohlídka u praktického lékaře • Češi nechodí na preventivní prohlídky. Přestože jsou pravidelné návštěvy praktického lékaře s přibývajícím věkem stále důležitější, podle průzkumů je ignoruje až 60 % dospělé populace. Mnozí lidé přiznávají, že lékaře nenavštěvují hlavně ze strachu, co je při prohlídce čeká.

RECEPT: Lahodný mrkvový krém • Nejen v chladném zimním období přijde vhod teplá polévka na prohřátí. Pokud máte rádi mrkev, můžete si z ní připravit lahodný mrkvový krém. Nejen že zasytíte hladový žaludek, ale ještě tělu dopřejete pořádnou dávku živin.

Mrkvový krém

Rychlé usnutí do dvou minut. Zkuste metodu amerických vojáků • Máte problémy s usínáním? Převalujete se dlouhé desítky minut v posteli, přestože byste už nejraději byli v říši sladkých snů? Možná vám pomůže usínací technika, kterou údajně využívají vojáci americké armády.

Nedostatek hořčíku nepodceňujte. Tělo si o něj samo řekne • Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje k tomu celou řadu látek a minerálů. Jedním z nejdůležitějších je hořčík. Na jeho nedostatek vás může upozornit hned několik symptomů.

Sezóna jahod vrcholí. Na co si dát pozor při nákupu? • Na konci května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezóna vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.

Jeden typ krevní skupiny možná snižuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby • Víte, kterou krevní skupinu máte? Podle vědeckých výzkumů to vypadá, že právě typ krve má možná vliv na kondici mozku v pozdějším věku. Nositelé určité krevní skupiny také mají údajně více šedé mozkové hmoty a těší se delšímu duševnímu zdraví.

RECEPT: Nejlepší bramborová kaše • Kdo by neměl rád bramborovou kaši. Ať už s rybou na přírodno, smaženým řízkem nebo třeba s dušenou zeleninou. Kaše je jednoduše příloha, která potěší chuťové buňky dítěte i dospěláka. Jak se ale taková nejlepší bramborová kaše připravuje? Základem je vhodný typ brambor. Pak také množství másla, druh mléka a pár dalších maličkostí, na které si posvítíme v tomto článku.

Bramborová kaše

Senioři mají z chřipky strach, ale očkování přesto podceňují • Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají senioři žijící v metropoli. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich. Zkušenost se silnou chřipkou má sedm z deseti Pražanů v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi.

Perlivá voda způsobuje řadu zdravotních obtíží. Proč se jí raději vyhnout? • Pijete často vodu s bublinkami? Podle odborníků děláte chybu. Obyčejná voda obohacená o oxid uhličitý totiž může poškodit zuby. A tím její negativní účinky na organismus nekončí.

Horko lépe zvládnete s vhodným oblečením i úpravou jídelníčku • Teploty v těchto dnech atakují třicítku, což už představuje zvýšenou zátěž pro organismus. Problémy mohou pociťovat zejména oslabení jedinci, ale občas se nevyhýbají ani zcela zdravým lidem. Co dělat, abychom se v horkých letních dnech cítili stále skvěle?

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě • Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život.

Nedaří se vám usnout? Možná za to může jídlo • Před spaním se nepřecpávat, vynechat kávu, černý čaj a energetické nápoje. To jsou zásady, které všichni tak nějak známe a snažíme se je dodržovat. Věděli jste ale, že i rajčata mohou způsobit nekvalitní spánek? Přinášíme vám přehled šesti potravin, kvůli kterým se „dorůžova“ rozhodně nevyspíte.

Spící prorok Edgar Cayce. V tranzu léčil lidi a odhaloval tajemství reinkarnace • Patří mezi nejslavnější léčitele a senzibily všech dob a jeho zázračné schopnosti si dodnes nedokážeme úplně vysvětlit. Řeč je o muži jménem Edgar Cayce. Za svůj život předal lidem téměř 14 tisíc nejrůznějších poselství. Většinou se jednalo o přesné určení příčin zdravotních problémů jeho pacientů a doporučení léčebného postupu. Občas ale nabízel i pohled za oponu našeho světa.

Načerpejte energii před zimou • S nastupujícím podzimem a blížící se zimou se u mnoha lidí vyskytují pocity únavy a nedostatku energie. Sychravé počasí a nedostatek slunečního světla vám na náladě jistě nepřidá. A to vás ještě čeká předvánoční shon a stres. Jak získat dostatek energie na překlenutí tohoto nepříjemného období roku?

Do Česka se valí tropické počasí. Co dělat, když teploty atakují 40 stupňů? • Přestože o víkendu očekávají meteorologové bouřky a ochlazení, v příštím týdnu vtrhne do Česka tropické počasí. Teploty se na některých místech nebezpečně přiblíží ke 40 stupňům. Lékaři a odborníci proto připomínají zásady, které by měl v takovém počasí každý dodržovat.

Nezdravou zálibu ve sladkém si nemusíte vyčítat. Podle vědců za ni mohou geny • Velká část lidí si nedokáže odříct sladké pokrmy. Začíná to už ráno při snídani sladkým pečivem, pokračuje po obědě dortíkem ke kávě. V průběhu odpoledne pak do sebe řada z nás doslova „láduje“ nejrůznější sladké tyčinky, čokolády, bonbóny a další podobné pamlsky. Pokud se v tomto popisu alespoň částečně poznáváte a nezdravé mlsání se vám vymyká z rukou, vědci pro vás mají dobrou zprávu. Vlastně za to ani nemůžete.

Také jíte sladké ve velkém?

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny • Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?