Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje

Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?
Jedinečná chuť a vůně není to jediné, čím si mango získalo celosvětovou popularitu. Pyšnit se může i řadou pozitivních účinků na náš organismus. Přesvědčíme vás, že toto zázračné ovoce by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět.

Proč jíst mango
Mango obsahuje široké spektrum trávicích enzymů, které tělu usnadňují zpracování potravy. Některé enzymy mohou dokonce snižovat nepříjemné pálení žáhy a zabraňovat překyselení žaludku. Dobré zažívání podpoří i vláknina, které je v mangu opravdu požehnaně.
Unikátní antioxidanty obsažené v mangu působí preventivně proti rakovině. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může regulovat hodnotu krevního tlaku i hladinu glukózy, což ocení hlavně diabetici. Navíc snižuje množství cholesterolu, čímž napomáhá při redukci hmotnosti.
Mango podporuje také kognitivní funkce mozku, zejména paměť a soustředění. Má pozitivní vliv na zdraví našich očí a ústní dutiny, celkově detoxikuje organismus, snižuje stres a je tudíž zdrojem životní energie a vitality.

Odkud se vlastně vzalo
V současné době je popsáno 69 botanických druhů mangovníku a přes 1000 odrůd. Největší plody mohou vážit klidně i 2 kilogramy.
Původ manga není zcela přesně objasněn, ale obecně se má za to, že pochází z oblasti z jižní a jihovýchodní Asie. Napovídaly by tomu i desítky miliónů let staré fosílie, které se nalezly v Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši.
V Asii používají ještě nezralé zelené mango k přípravě nejrůznějších pokrmů. K přímé konzumaci se doporučuje mango měkké, dozrálé při pokojové teplotě.