Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje

23. února 2021 ∙ 13:24
Tereza Běhalová
Foto: CC0 Pixabay.com

Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Jedinečná chuť a vůně není to jediné, čím si mango získalo celosvětovou popularitu. Pyšnit se může i řadou pozitivních účinků na náš organismus. Přesvědčíme vás, že toto zázračné ovoce by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět.

Foto: Pixabay.com

Proč jíst mango

Mango obsahuje široké spektrum trávicích enzymů, které tělu usnadňují zpracování potravy. Některé enzymy mohou dokonce snižovat nepříjemné pálení žáhy a zabraňovat překyselení žaludku. Dobré zažívání podpoří i vláknina, které je v mangu opravdu požehnaně.

Unikátní antioxidanty obsažené v mangu působí preventivně proti rakovině. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může regulovat hodnotu krevního tlaku i hladinu glukózy, což ocení hlavně diabetici. Navíc snižuje množství cholesterolu, čímž napomáhá při redukci hmotnosti.

Mango podporuje také kognitivní funkce mozku, zejména paměť a soustředění. Má pozitivní vliv na zdraví našich očí a ústní dutiny, celkově detoxikuje organismus, snižuje stres a je tudíž zdrojem životní energie a vitality.

Foto: Pixabay.com

Odkud se vlastně vzalo

V současné době je popsáno 69 botanických druhů mangovníku a přes 1000 odrůd. Největší plody mohou vážit klidně i 2 kilogramy.

Původ manga není zcela přesně objasněn, ale obecně se má za to, že pochází z oblasti z jižní a jihovýchodní Asie. Napovídaly by tomu i desítky miliónů let staré fosílie, které se nalezly v Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši.

V Asii používají ještě nezralé zelené mango k přípravě nejrůznějších pokrmů. K přímé konzumaci se doporučuje mango měkké, dozrálé při pokojové teplotě.

Jablko denně dokáže divy. Proč nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Říká se, že když sníme alespoň jedno jablko denně, můžeme se vyhnout návštěvě doktora. Jsou ale zdravotní benefity jablek skutečně tak zázračné? Na co všechno v našem těle působí? Ne nadarmo se jablko stalo symbolem pevného zdraví. Už naši předci věděli, že posiluje imunitu, účinně bojuje proti infekcím, detoxikuje a regeneruje organismus a zlepšuje náladu. Pravidelnou konzumací jablek asi nejvíce prospějeme našemu trávicímu systému. Šťavnaté biblické plody totiž obsahují látku zvanou pektin. Jedná se […]

Používáte opalovací krém správně? Vyhněte se nejčastějším chybám

Léto je v plném proudu a my si tak můžeme dosyta užívat hřejivých slunečních paprsků. Všichni víme, že bez opalovacího krému se vystavujeme velkému riziku. V ohrožení jsou ale i ti, kteří opalovací krém používají špatně. Na co je potřeba při opalování myslet? Správná volba UV faktoru Na trhu je celá řada opalovacích krémů, ale každý z nich se liší. Pokud plánujete strávit na sluníčku celé odpoledne, určitě nebude stačit krém s ochranným faktorem 20. Ten poslouží tak maximálně […]

Účinky jahod na lidské zdraví. Proč se vyplatí jíst je v sezóně?

Sezóna jahod je v plném proudu. České zahrádky jsou v těchto dnech doslova obsypány červenými plody, které znali již staří Římané. Možná vás překvapí, že pro širokou konzumaci se jahody začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Toto ovoce je velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Najdeme v něm ale i vysoký podíl organických kyselin jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagové, která působí […]

Klíšťata útočí. Chraňte se dřív, než si vás najdou a bude pozdě

Vypadá to, že počasí se konečně umoudřilo. V příštích dnech nás čekají příjemné teploty, a tak mnozí vyrazí na vycházky do přírody. Stejně jako každý rok tam však můžeme narazit na parazita, který dokáže hodně zkomplikovat život. Klíšťata se probouzejí při teplotách okolo 8 až 10 stupňů Celsia. Jejich sezóna je tedy nyní již v plném proudu. Kde se klíšťata vyskytují Domovem klíštěte obecného jsou především trávy a křoví o minimální výšce 20 cm. Setkat se s ním můžete nejen […]

Domácí pizza jako z pizzerie. Základem úspěchu je těsto

Restaurace jsou stále zavřené a milovníci italské pizzy se tak musejí spokojit s rozvozem. Jenomže jak známo, pizza chutná nejlépe, když je právě vytažená z pece. Dovezené jídlo se navíc může celkem prodražit. Proč si tedy nepřipravit čerstvou pizzu jako z pizzerie doma? Není to zase tak těžké, jak se na první pohled zdá. Základem kvalitní pizzy je těsto. Jeho příprava je časově trochu náročnější a pracnější. Ovšem když se dílo nakonec podaří, odměnou vám bude […]

X Zavřít