Mango v jídelníčku by nemělo chybět. Vaše tělo za něj poděkuje

23. února 2021 ∙ 13:24
Tereza Běhalová
Foto: CC0 Pixabay.com

Lahodné tropické ovoce pocházející pravděpodobně z indického subkontinentu je mimořádně bohaté na živiny a minerály, které potřebujeme ke správnému fungování organismu. Často bývá dokonce označováno za superovoce. V čem konkrétně je tedy tak pozoruhodné?

Jedinečná chuť a vůně není to jediné, čím si mango získalo celosvětovou popularitu. Pyšnit se může i řadou pozitivních účinků na náš organismus. Přesvědčíme vás, že toto zázračné ovoce by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět.

Foto: Pixabay.com

Proč jíst mango

Mango obsahuje široké spektrum trávicích enzymů, které tělu usnadňují zpracování potravy. Některé enzymy mohou dokonce snižovat nepříjemné pálení žáhy a zabraňovat překyselení žaludku. Dobré zažívání podpoří i vláknina, které je v mangu opravdu požehnaně.

Unikátní antioxidanty obsažené v mangu působí preventivně proti rakovině. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může regulovat hodnotu krevního tlaku i hladinu glukózy, což ocení hlavně diabetici. Navíc snižuje množství cholesterolu, čímž napomáhá při redukci hmotnosti.

Mango podporuje také kognitivní funkce mozku, zejména paměť a soustředění. Má pozitivní vliv na zdraví našich očí a ústní dutiny, celkově detoxikuje organismus, snižuje stres a je tudíž zdrojem životní energie a vitality.

Foto: Pixabay.com

Odkud se vlastně vzalo

V současné době je popsáno 69 botanických druhů mangovníku a přes 1000 odrůd. Největší plody mohou vážit klidně i 2 kilogramy.

Původ manga není zcela přesně objasněn, ale obecně se má za to, že pochází z oblasti z jižní a jihovýchodní Asie. Napovídaly by tomu i desítky miliónů let staré fosílie, které se nalezly v Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši.

V Asii používají ještě nezralé zelené mango k přípravě nejrůznějších pokrmů. K přímé konzumaci se doporučuje mango měkké, dozrálé při pokojové teplotě.

X Zavřít