Mražení potravin má svá pravidla. Některé do mrazáku vůbec nepatří

MagazínTomáš Marný18. března 20203 minuty čtení

Foto: Unsplash.com

Mražené potraviny nám usnadňují život už téměř jedno století. Přesně před 90 lety s nimi přišel přírodovědec Clarence Birdseye z amerického městečka Springfield ve státe Massachusetts. Do té doby se potraviny uchovávaly převážně zavařováním do skla nebo do konzerv, případně sušením. 

Birdseye objevil, že nejlepších výsledků v chuti a kvalitě potravin dosáhne prudkým zmrazením na velmi nízkou teplotu kolem minus 50 stupňů Celsia. Na nápad s uchováním mražených potravin přišel náhodou, když rybařil v Kanadě s domorodými Eskymáky. Ti chytají ryby v extrémně nízký teplotách a takové ryby po vytažení z vody prakticky ihned zmrznou. Clarence Birdseye zjistil, že znovu rozmrazené ryby chutnají skoro tak dobře jako čerstvé a nápad s mraženými potraviny byl na světě.

Postupně začal nabízet mražený hrášek, kukuřici, mrkev nebo špenát i různé druhy ovoce, později přidal ústřice. Novinka ale zákazníky příliš nenadchla. Lidé byli zpočátku vůči mraženým potravinám nedůvěřiví a první Birdseyeova firma zbankrotovala. 

Dařit se mu začalo až ve třicátých letech, kdy na vynálezu mražených potravin konečně zbohatl. Jejich rozšíření významně pomohla i druhá světová válka, kdy bylo v obchodech málo konzerv a lidé tak začali nakupovat právě mražené potraviny.

Opravdovému rozmachu mražených potravin pak v 50. a 60. letech napomohla televize. Lidé začali měnit svůj životní styl a hledali jídlo, které se dá rychle připravit. Své samozřejmě sehrálo i rozšíření mikrovlnné trouby.

Zásady správného mražení

Mražené potraviny si zachovávají dobrou kvalitu po dlouhý čas, jejich uchování a následné zpracování má však přesná pravidla, a pokud je porušíme, můžeme si způsobit závažné zdravotní problémy.

Především platí, že již zakoupené mražené potraviny musíme co nejdříve dostat do domácího mrazáku. Takové potraviny musíme až do jejich použití uchovat při teplotě –18 °C. Již jednou rozmrazené potraviny nikdy nezmrazujte znovu! Pokud se vám mražená potravina cestou ze supermarketu rozmrazí, musíte ji už bohužel rovnou zpracovat. Mráz sice zastaví množení bakterií, ty se ale nezničí. Při rozmrznutí se opět rozmnoží a s narušenou strukturou potraviny po rozmrazení se množí i mnohem rychleji.

Foto: Unsplash.com

Pokud rozmrazujete maso, vždy jej rozmrazujte pozvolna v chladničce a to v nejnižší polici, podložené hlubokou nádobou. Vytékající tekutina z masa nám může znehodnotit další potraviny. Pokud naopak maso zamrazujete, pak je nutné jej rozdělit do menších částí a nechat je zmrazit co nejrychleji. Pokud maso krájíte na plátky, pak je třeba každý plátek proložit fólií.

Všechny potraviny před mražením dobře uzavřete a snažte se, aby okolo nich bylo co nejméně vzduchu. Čím menší porce mrazíte, tím lépe, potravina se rychleji promrazí až k jádru. Myslete také na to, jaké množství potravin mrazíte. Je určitě lepší si zamrazit malé porce bylinek, které budete poté přidávat postupně do polévek, než velký sáček, který budete vyndávat často z mrazničky a z něj odebírat. Taková potravina se ničí.

Potraviny si také označte datem, kdy jste je zamrazili. Obecně se tvrdí, že potraviny vydrží v domácím mrazáku až 18 měsíců. To ale neplatí vždy. Například tučné maso bychom měli spotřebovat do dvou měsíců, bylinky do šesti měsíců. Nejdéle v mrazáku vydrží jahody nebo hrášek. 

A co do mrazničky vůbec nepatří? Především je to měkké pečivo, to po rozmrazení začne plesnivět v řádu několika hodin. Stejné je to s měkkými knedlíky. Takové potraviny musí být ihned po vyndání z mrazničky zpracovány a zbytky raději vyhoďte. Do mrazničky také nepatří uvařená rýže, v té se po rozmrazení mohou množit mikroorganismy mimořádně rychle. 

Nepřehlédněte

RECEPT: Rychlá rajčatová polévka • Geniálně jednoduchý recept z Itálie na tomatový krém, po kterém se u vás doma jen zapráší. Tato rajčatová polévka je hotová raz dva a její chuť každého dokonale uspokojí.

Čajový sáček vznikl omylem. Měl ušetřit peníze, ale dnes šetří hlavně čas • Čaj v nejrůznějších podobách pijí lidé po celém světě. Někdo s citrónem, někdo s mlékem, někdo k snídani, někdo dopoledne, někdo odpoledne „o páté“, někdo večer před usnutím. Obvykle využíváme onu pohodlnou variantu čajových sáčků, které zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Tato nejpoužívanější verze však vznikla víceméně náhodou.

Nenápadná zpráva ze světa vědy, která ale ovlivní podobu jídelníčku nás všech • Aktuální boj s pandemií a ekonomické dopady drastických omezení zcela zastínily velmi důležitou zprávu posledních dnů, která ovlivní budoucnost lidstva na dlouhá desetiletí dopředu. Ptáte se, cože je tou důležitější zprávou? Není jí nic jiného než to, jak si lidstvo zajistí potřebné zdroje potravin.

Sezóna medvědího česneku za dveřmi. Při sběru dávejte pozor na dvě věci • Přestože nástup jara je zatím jen velmi pozvolný, už za několik dní se začnou v přírodě konečně objevovat jeho první neklamné známky. Jedním z prvních poslů jara je i medvědí česnek – úžasná bylinka s mnoha pozitivními účinky a širokým využitím nejen v kuchyni.

Medvědí česnek

Netradiční bramborové recepty z časů našich prababiček • Brambory jsou dnes poměrně opomíjenou potravinou. Tím, že jsou nenáročné na pěstování, jich naši předci měli dostatek i v dobách neúrody a hladomorů. Dokázaly přitom nejen zasytit, ale i dodat řadu potřebných látek a minerálů. Není proto divu, že ve starých kuchařkách najdeme stovky a tisíce nejrůznějších receptů na jejich zpracování. Přečtěte si výběr receptů z počátku 20. století, které otiskl časopis Česká hospodyně.

Veterinární kontrola v tržnici Sapa odhalila desítky kilogramů závadných potravin • Inspektoři Státní veterinární správy společně s Policií ČR kontrolovali prodejce živočišných produktů v areálu SAPA v Praze–Libuši. Při jedné z kontrol zjistili, že prodejce skladoval a prodával více než 80 kilogramů potravin neznámého původu.

Některé ořechy podporují imunitu, jiné chrání před rakovinou • Výživoví poradci již delší dobu doporučují zařadit do jídelníčku ořechy. Jejich pravidelná konzumace v určitém množství nejenže dokáže snížit cholesterol, ale funguje i jako prevence rakoviny a dalších onemocnění.

Světem obchází strach z rakovinotvorných snídaňových cereálií • Bez snídaňových cereálií si neumí svůj start do nového dne představit početná skupina lidí na celém světě. Odborníci se ale v poslední době přou o jejich vlivu na lidské zdraví. Podle některých studií totiž obsahují řadu herbicidů, které mohou být rakovinotvorné. Co tedy vlastně doopravdy snídáme?

Snidaňové cereálie jsou populární po celém světě.

Vegetariánství propadly i slavné osobnosti. Už dávno nejde o módní výstřelek • Myšlenka bezmasého stravování existuje tisíce let. Své kořeny má v civilizacích starověké Indie a Řecka. Ve středověku z Evropy vegetariánství prakticky vymizelo. Znovu se objevuje až v 19. století, kdy lidé ve velkém vzhlíželi k antické kultuře a ideálům.

Kiwi obsahuje řadu prospěšných látek, ale není pro každého • Toto exotické chlupaté ovoce se zelenou dužinou bývalo v dřívějších dobách natolik vzácné, že jen málokdo věděl, jak se vlastně správně jí. Dnes už je kiwi běžně dostání v každém obchodě. Proč se vyplatí zařazovat ho pravidelně do našeho jídelníčku?

Jídla od babičky připomínají bezstarostné dětství. Proto je tolik milujeme, i když by šly připravit mnohem lépe • Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, rajská omáčka, klasické české rizoto nebo pečené kuře s bramborovou kaší. Také to nejlepší jídlo vašeho života vařila vaše babička? Možná vás jen klamou dávné vzpomínky a všechno je úplně jinak. Ne vždy je zkrátka jídlo z babiččiny kuchyně objektivně tím nejlepším, které jste kdy jedli.

Šest jídel, díky kterým zhubnete i bez drastické diety • Obezita trápí miliony lidí po celém světě. Možná i vy byste rádi nějaké to přebytečné kilo shodili. Co ale dělat, když všechny diety selhaly? Odborníci pro vás našli řešení!

Některá jídla jsou pro pejsky smrtelně nebezpečná • Dokud jsem si nepořídila pejska, věděla jsem toho o výchově jen málo. Nějakou mlhavou představu má pochopitelně každý. Ale na spoustu věcí jsem přišla až postupně. Třeba na to, která jídla mohou být pro naše čtyřnohé kamarády nebezpečná.

Likvidace tuku po smažení má svá pravidla. Někteří je stále nedodržují • K vánočním svátkům neodmyslitelně patří smažený kapr. Najdeme ho na štědrovečerní tabuli drtivé většiny českých rodin. Ne všichni už ale správně zlikvidují použitý tuk.

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny • Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Jed jménem rafinovaný cukr. Proč nám škodí a čím ho nahradit • Kávu si osladím o trochu víc? Každý asi tuší, že bílý rafinovaný cukr není zrovna nejzdravější. Jen málokdo se ho ale dokáže vzdát. Když chceme něco osladit, máme ho zafixovaný jako první volbu. Přitom dnes již existuje řada zdravějších alternativ.

RECEPT: Brokolicový krém chutně • Brokolice nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brokolicová polévka či brokolicový krém, to už je ovšem něco jiného. Tomuto jídlu často přijdou na chuť i ti, kteří by jinak samotnou brokolici za žádných okolností nepozřeli.

Brokolicový krém

Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny • Naši předci prý vlašské ořechy velmi uctívali. Díky vizuální podobnosti s lidským mozkem se věřilo, že mají schopnost předávat lidem boží moudrost. Také se tradovalo, že tato potravina pomáhá při různých problémech s hlavou. Co je na tom pravdy z hlediska současné vědy?

Mléková polévka, játrová omáčka. Připomeňte si blafy ze socialistické školní jídelny • Školní jídelna bývala v dřívějších dobách pro většinu dětí postrachem. Stravování v těchto zařízeních nicméně doznalo v posledních letech mnoha změn. Díky osvětě známých kuchařů pronikají i do kdysi zatuchlého prostředí moderní trendy a suroviny. Starší ročníky si ale jistě dobře pamatují na to, jak to bylo dříve.

Jahody jako elixír mládí, ochrana před nemocemi a skvělá pochoutka • Nastává doba dozrávání jahod. Matka příroda si dala záležet, když vymýšlela jejich podobu. Neotřelý design v kombinaci s osvěžující chutí láká v letním období i ty, kteří jinak ovoci příliš neholdují. Pravidelná konzumace těchto plodů má navíc i řadu blahodárných účinků na naše zdraví a krásu. Pojďme si je představit.